Un deceniu cu presedintele-jucator. Care au fost momentele-cheie din cei 10 ani petrecuti de Traian Basescu la Cotroceni

×
Codul embed a fost copiat

Al treilea presedinte al Romaniei post-decembriste ii lasa locul lui Klaus Iohannis dupa 3.652 de zile petrecute la Palatul Cotroceni.

Traian Basescu si-a asumat rolul de "presedinte jucator", a castigat de doua ori alegerile prezidentiale si tot de doua ori a fost suspendat de Parlament.

Considerat pana si de adversarii politici un personaj providential, Traian Basescu era ales presedinte al Romaniei din partea Aliantei "Dreptate si Adevar" PNL-PD, impotriva calculelor hartiei. Se intampla in 2004, iar contracandidat era Adrian Nastase. Surpriza a fost cu atat mai mare cu cat, in vara lui 2004, Basescu era primar al Capitalei, iar Theodor Stolojan ar fi trebuit sa candideze. Acesta s-a imbolnavit si s-a facut rocada. Nici pana astazi romanii nu stiu daca lacrimile lui Basescu de atunci au fost sincere sau doar o stratagema politica.

Cu sloganul "Sa traiti bine!", Basescu se muta la Cotroceni pe 21 decembrie 2004 si il numeste premier pe Calin Popescu Tariceanu. Aveau sa intre rapid in conflict.

Citește și
Traian Basescu si Vladimir Putin
Razboi pe gazele din Marea Neagra. Lovitura pe care Basescu i-a aplicat-o lui Putin, chiar in ultima zi de mandat
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Primul sau an de mandat la Cotroceni a fost marcat de criza jurnalistilor. In martie 2005, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian erau rapiti in Irak, alaturi de ghidul lor, Mohammad Munaf. Un caz cel putin ciudat, ale carui raspunsuri le vom afla abia peste 40 de ani, cand va fi desecretizat dosarul.

La Bucuresti, autoritatile declanseaza alerta, iar presedintele conduce celula de criza. Pe 26 aprilie 2005, criza ostaticilor atinge punctul culminant. Postul de televiziune Al Jazeera ii prezinta pe Miscoci si Munaf imbracati in haine portocalii - semn ca au fost alesi pentru a fi executati.

Totul a avut insa un final fericit. Pe 22 mai, dupa 55 de zile de captivitate, jurnalistii sunt eliberati si ajung in Romania. Sorin Miscoci avea sa devina ulterior cameramanul oficial al presedintelui Basescu.

In plan intern, seful statului intra in conflict cu multi dintre politicieni. Iar asta a fost pusa pe seama unui gest al lui Traian Basescu, cel de condamnare in Parlament a regimului comunist.

Unul dintre cele mai fericite momente ale mandatului de 10 ani, dar si din istoria recenta a Romaniei a fost aderarea la Uniunea Europeana. La 1 ianuarie, tara noastra devenea membra cu drepturi depline a marii familii europene.

Tot in 2007, tanara democratie de la noi mai cunoaste o premiera. Traian Basescu avea sa fie primul presedinte al Romaniei din istorie pe care Parlamentul l-a suspendat pe motiv ca ar fi incalcat Constitutia.

"In maxim 5 minute de la vot voi demisiona din functie", anunta la acea vreme Traian Basescu.

Presedintele se razgandeste imediat si nu mai demisioneaza. Romanii sunt chemati la urne sa voteze daca sunt de acord sa-l demita pe presedinte, iar sase milioane dintre ei spun "NU". Reconfirmat, Traian Basescu declara razboi Parlamentului si cere un Legislativ unicameral, cu cel mult 300 de alesi.

La inceputul lui 2008, Romania devine pentru o saptamana centrul de comanda al NATO. Traian Basescu este gazda sefilor de state membre ale organizatiei nord-atlantice, la Bucuresti fiind invitat si Vladimir Putin. A ramas memorabila imaginea de la cina la care au participat Traian Basescu, George Bush si liderul de la Moscova.

Aflat inca pe un val de simpatie, presedintele transfera increderea in el catre partidul sau de suflet, PDL, care castiga alegerile parlamentare de la finalul lui 2008. Basescu il numeste premier pe Emil Boc in locul lui Tariceanu si rasufla usurat pentru ca avea la Palatul Victoria, in sfarsit, un apropiat.

2009 avea sa fie marcat de alegerile prezidentiale si de incercarea lui Traian Basescu de a fi primul presedinte ales doua mandate succesive. PSD-ul ii retrage sprijinul lui Boc, se retrage de la guvernare si pune umarul la demiterea Cabinetului prin motiune de cenzura. Totul pentru a-i asigura un avantaj lui Mircea Geoana.

In tot acest joc politic, Basescu devine actor principal. Este momentul in care in scena intra si Klaus Iohannis, primar al Sibiului, propus pentru functia de premier de o majoritate PSD - PNL din Parlament.

Fara sustinere in Parlament, Basescu nu reuseste sa-si impuna guvernul Croitoru. Insa, la alegerile prezidentiale, castiga la mustata in fata lui Mircea Geoana.

Campania electorala pentru Cotroceni avea sa fie marcata de publicarea unui filmulet, datat 2004, in care Basescu parea ca loveste un copil, la un miting electoral.

Imediat dupa castigarea celui de-al doilea mandat de presedinte, Basescu il reinstaleaza la Palatul Victoria pe Emil Boc.

2010 avea sa fie si cel mai greu an pentru Traian Basescu. Pe fondul crizei financiare din intreaga lume, presedintele anunta taieri de salarii pentru ca Romania sa evite prapastia economica. Este momentul in care Traian Basescu nu mai face un secret din faptul ca joaca un dublu rol: si presedinte, si premier. Guvernul devenea o institutie condusa cu o mana forte de la Palatul Cotroceni.

Acesta a fost momentul declinului de incredere pentru Traian Basescu. Oamenii ies in strada sa protesteze, iar partidele de opozitie se coalizeaza sub denumirea de Uniunea Social Liberala.

In scandal cu toata lumea, Basescu isi mai face un dusman in 2011: Casa Regala. Intr-un interviu televizat, el l-a acuzat pe regele Mihai de tradare in momentul abdicarii din 1940.

2012 debuteaza cu proteste de strada anti-Basescu si antiguvernamentale. Pe fondul acestora, premierul Emil Boc isi da demisia. Proaspat numit in loc, MRU este si el demis de Parlament prim motiune de cenzura. In aceste conditii, Basescu isi calca pe inima si il numeste prim-ministru pe Victor Ponta.

Imediat, noul premier si liderul PNL Crin Antonescu pun la cale a doua suspendare din functie a presedintelui. Iar Parlamentul executa. Traian Basescu si sustinatorii sai se plang cancelariilor occidentale, vorbind de lovitura de stat in Romania. La refrendumul din iulie 2012, Basescu isi indeamna sustinatorii sa nu iasa la vot. Pe fondul valului de antipatie la adresa sa, 7.4 milioane de romani voteaza ca Traian Basescu sa plece acasa. referendumul este insa invalidat de Curtea Constitutionala pentru ca nu a fost atins pragul de prezenta la urne de 50%. Asadar, redevine presedinte, castigand acest drept la masa verde.

La finalul lui 2012, USL castiga categoric alegerile parlamentare, iar Basescu se vede nevoit sa ii dea din nou mandatul de premier lui Victor Ponta. Cu toate astea, presedintele si premierul semneaza celebrul pact de coabitare, prin care Basescu si Ponta se angajeaza sa nu se mai atace reciproc. Angajamentul celor doi este adus la cunostita si liderilor europeni.

Intr-un conflict permanent cu premierul Ponta, Basescu spune adio, in 2013, si partidului pe care l-a condus inainte sa ajunga la Cotroceni - PDL.

Se intampla imediat dupa congresul PDL la care Vasile Blaga a fost ales presedinte al partidului, in devafoarea Elenei Udrea sustinuta de Basescu.

Ultimul an de mandat, a fost marcat de razboiul permanent cu seful guvernului. Acuzele au fost din ce in ce mai ture si mai dese si au culminat cu cele din campania electorala. Pozitionat clar de partea candidatului Elena Udrea, Basescu i-a atacat si pe Klaus Iohannis, dar mai ales pe Victor Ponta, despre care a afirmat ca a fost ofiter acoperit al SIE, in trecut.

Dupa 16 noiembrie, Traian Basescu l-a felicitat pe presedintele ales si i-a urat ca stea 10 ani la Cotroceni.

"Mandatele au fost cea mai mare umilinta", spunea el in 2012.

Ulterior, s-a razgandit si a anuntat ca se va inscrie in PMP-ul condus de Elena Udrea, partid pe care chiar el l-a creat. Ba mai mult, citandu-l pe Ion Iliescu, a declarat ca va iesi din politica doar cu picioarele inainte.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Presedintele Basescu a sarutat steagul national si a parasit Cotroceniul in lacrimi. Omul Basescu a plecat apoi la bere
Presedintele Basescu a sarutat steagul national si a parasit Cotroceniul in lacrimi. Omul Basescu a plecat apoi la bere

Dupa ceremonia militara cu prilejul incheierii mandatului sau de presedinte, in timpul careia s-a apropiat de steagul tinut de Garda de onoare si l-a sarutat, Traian Basescu a plecat de la Palatul Cotroceni.

Razboi pe gazele din Marea Neagra. Lovitura pe care Basescu i-a aplicat-o lui Putin, chiar in ultima zi de mandat
Razboi pe gazele din Marea Neagra. Lovitura pe care Basescu i-a aplicat-o lui Putin, chiar in ultima zi de mandat

Traian Basescu a fost intrebat, la conferinta de final de mandat, cum vede subiectul legat de extragerea gazelor din Marea Neagra.

Ce spune Traian Basescu despre cazul ANI - Iohannis:
Ce spune Traian Basescu despre cazul ANI - Iohannis: "Indiferent de decizia Curtii, mandatul nu se poate intrerupe"

Traian Basescu a explicat in timpul conferintei de presa de la Cotroceni ce se poate intampla daca Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil.

Recomandări
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO
România va intra deplin în Schengen. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen | VIDEO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, vineri, că România și Bulgaria vor intra deplin în Schengen.

Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.