Ce spune Traian Basescu despre cazul ANI - Iohannis: "Indiferent de decizia Curtii, mandatul nu se poate intrerupe"

Ultima actualizare: 23-12-2014 00:38
Klaus Iohannis

Traian Basescu a explicat in timpul conferintei de presa de la Cotroceni ce se poate intampla daca Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil.

"Indiferent care va fi decizia Curtii, mandatul presedintelui nu se poate intrerupe. Exista in Constitutie descrise conditiile in care mandatul se poate intrerupe.

Nu sunt expert, dar ce am citit eu, capitolele din Constitutie spun asa: isi poate pierde functia doar daca incalca Constitutia, e suspendat de Parlament si apoi la referendum este demis de popor. Cealalta varianta e daca e acuzat de Inalta Tradare, iar Inalta Curte il declara vinovat.

Nu exista nimic care sa vorbeasca despre pierderea mandatului, ca urmare a unei decizii de incompatibilitate. Acel proces, cu juramantul depus, nu mai poate produce efecte", a spus Traian Basescu.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare al ANI si a dispus anularea deciziei. Hotararea a fost contestata de ANI la instanta suprema, iar urmatorul termen in proces va avea loc in 14 ianuarie 2015.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO