Un copil de 6 ani a căzut în Dunăre după ce a încercat să sară pe feribot. Un frate care nu știa să înoate a sărit după el
Incident grav la punctul de traversare a Dunării cu bacul, de la Galați spre Tulcea. Un copil, de aproximativ șase ani, a încercat să forțeze urcarea pe feribot și să sară, după ce nava se depărtase de mal.
A căzut în fluviu și doar prezența de spirit a unui marinar, care a sărit după el, a făcut că tragedia să nu se întâmple. În ajutorul copilului a sărit și un frate de 17 ani, care nu știa să înoate.
Incidentul s-a petrecut duminică seară, la doar câteva secunde după ce bacul s-a desprins de pasarela care îl leagă de mal. Barierele erau trase și, în mod normal, nicio persoană, cu excepția angajaților, nu avea ce să caute pe ponton.
Cosmin Andreiana, marinar: „Au trecut doi adulți și un copil, au venit în fugă pe pasarelă, după ce terminasem îmbarcarea deja, era dată mola de la pupă. Deja bacul se distanțase vreo 30-40 de centimetri. Când a ajuns în fața pasarelei, un copil de vreo 6, 7 ani, i-am zis „Stai acolo, stai acolo”.
Copilul a căzut în apă
Dezorientat, copilul a căzut în apă. Un marinar a sărit imediat după el, l-a agățat de geacă, cu o mână, și s-a prins de ponton, cu cealaltă. Operațiunea de salvare a devenit și mai dificilă, pentru că, în ajutorul copilului, a sărit și fratele lui de 17 ani, care nu știe să înoate. Comandantul navei i-a văzut și a oprit motoarele.
Marius Pasăre, comandant bac: „Motoarele le-am pus pe stop, după care am deschis pupa vaporului, să nu îl prindem între bac și ponton. Într-un minut, maxim, colegul l-a scos pe copil afară”.
Cosmin Andreiana, marinar: „A venit taică-su în ponton la mine și m-a luat în brațe, și a început să plângă. Și îmi mulțumea”.
Angajații societății care asigură traversarea Dunării cu bacul spun că nu ar fi prima dată când pasagerii forțează urcarea pe feribot. Asta deși regulile sunt foarte clare, iar căile de acces sunt închise, la plecare.
Cosmin Chelbașu, șef serviciu comercial: „Regulamentele sunt și afișate, sunt lângă casierie. În momentul în care iei bilet, ai reguluile afișate, le poți vedea. Cred că e responsabilitatea părinților. În regulament scrie că copiii trebuie supravegheați, trebuie ținuți de mână”.
Cu toate că apa avea 14 grade, iar afară erau în jur de 20, cei care au ajuns în Dunăre au suferit un șoc termic, însă nu a vut nevoie de îngrijiri medicale.