Cum arată castelul din România, scos la licitație pentru 275.000 euro

Ultima actualizare: 22-06-2020 07:44

Dacă v-ați dorit vreodată un castel sau un conac în mijlocul naturii, aflați că au fost scoase la vânzare proprietăți impresionante lăsate în paragină.

Un conac ridicat de nobilii maghiari într-un sat de lângă Sibiu, de pildă, poate fi cumpărat la prețul unui apartament cu două camere, iar castelul de la Zlatna, județul Alba, a fost scos la licitație pentru 275.000 de euro.

Proprietatea a ajuns cunoscută după ce regizorul Sergiu Nicolaesu a filmat aici, în anul 1986, o parte din pelicula „ Noi, cei din linia întăi".

Castelul Thobias, din apropierea Sibiului

 

La nici 30 km depărtare de Sibiu, în satul Boarta, se află castelul Thobias, construit de nobili maghiari în 1770.

Clădirea a fost donată autorităților locale în anul 1918, iar de-a lungul timpului a găzduit școli și orfelinate. Localnicii își amintesc cu drag de locul unde au copilărit.

Consiliul Județean Sibiu a scos la licitație conacul, iar prețul de pornire este de 62.000 de euro. Proprietatea are 27 de încăperi și o grădină imensă de aproape 4 hectare.

Nicolae Șușa, primarul comunei Șeica Mare: "Din nefericire, după 100 de ani de admistrare aproape, nu am putut gestiona, nu s-a putut gestiona din mai multe motive. Să le enumerăm, nu știu cât mai ajută acum. E un gust dulce amărui..."

Daniela Câmpnea, președinta Consilului Județean Sibiu: Chiar dacă nu o facem cu plăcere sau cu inima deschisă, ajungem la soluții de genul, însă este mult mai important din punctul nostru de vedere ca aceste monumente istorice să fie puse în valoare."

Castelul Bula, istorie de peste 700 de ani

 

Tot în județul Sibiu se află și Castelul de la Buia, o proprietate cu o istorie de peste 700 de ani.

Reporter: ”Cum arăta când erați mai tânără?”

Elena Stoica, localnică: ”Frumos, foarte frumos. Foarte frumos și curtea frumoasa.

Reporter: ”Vă pare rău că îl vedeți așa în starea asta?”

Elena Stoica: ”Foarte rău ne pare, dar nu avem ce face că nu a venit nimeni să mai repare.”

Sorin Orlandea, localnic: "În anii 80 spre 90, încă era în picioare castelul, avea acoperiș, partea din față era dispensar, două camere mari și faine, restul nu mai era folosit."

Castelul de la Zlatna, scos la licitație

 

Are nevoie de reparații și castelul de la Zlatna, din Alba, construit în perioada interbelică. Proprietatea a fost scoasă la licitație pentru 275.000 de euro.

Constantin Leah, localnic: ”S-a făcut și un film aici: Noi, cei din linia întâi. Un film regizat de Sergiu Nicolăescu.

Reporter: ”Ați jucat în acel film?

Constantin Leah: ”Figurant.”

Reporter: ”Cum arăta acum castelul?”

Constantin Leah: ”Eu am făcut scoală aici până în clasa a IV-a, era o bijuterie. Acum, l-a scos la vânzare.”

Toată lumea trăiește aici cu speranță că se va reabilita, se vapune la punct. Turiști vin, dar vin și rămân uimiți că nu se face nimic, spune localnicii.

În acceași situație se află și castelul Martinuzzi de la Vințu de Jos, construit în secolul al XIII-lea, dar și alte proprietăți din Transilvania.

Autoritățile speră că după ce aceste clădiri vor fi vândute și renovate, să fie incluse într-un tur turistic pentru cei care sunt fascinați de astfel de locuri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO