Cum arată castelul din România, scos la licitație pentru 275.000 euro

×
Codul embed a fost copiat

Dacă v-ați dorit vreodată un castel sau un conac în mijlocul naturii, aflați că au fost scoase la vânzare proprietăți impresionante lăsate în paragină.

Un conac ridicat de nobilii maghiari într-un sat de lângă Sibiu, de pildă, poate fi cumpărat la prețul unui apartament cu două camere, iar castelul de la Zlatna, județul Alba, a fost scos la licitație pentru 275.000 de euro.

Proprietatea a ajuns cunoscută după ce regizorul Sergiu Nicolaesu a filmat aici, în anul 1986, o parte din pelicula „ Noi, cei din linia întăi".

Castelul Thobias, din apropierea Sibiului

 

La nici 30 km depărtare de Sibiu, în satul Boarta, se află castelul Thobias, construit de nobili maghiari în 1770.

Clădirea a fost donată autorităților locale în anul 1918, iar de-a lungul timpului a găzduit școli și orfelinate. Localnicii își amintesc cu drag de locul unde au copilărit.

Citește și
Hartie igienica
Hoţii au furat 40 de suluri de hârtie igienică dintr-un castel

Consiliul Județean Sibiu a scos la licitație conacul, iar prețul de pornire este de 62.000 de euro. Proprietatea are 27 de încăperi și o grădină imensă de aproape 4 hectare.

Nicolae Șușa, primarul comunei Șeica Mare: "Din nefericire, după 100 de ani de admistrare aproape, nu am putut gestiona, nu s-a putut gestiona din mai multe motive. Să le enumerăm, nu știu cât mai ajută acum. E un gust dulce amărui..."

Daniela Câmpnea, președinta Consilului Județean Sibiu: Chiar dacă nu o facem cu plăcere sau cu inima deschisă, ajungem la soluții de genul, însă este mult mai important din punctul nostru de vedere ca aceste monumente istorice să fie puse în valoare."

Castelul Bula, istorie de peste 700 de ani

 

Tot în județul Sibiu se află și Castelul de la Buia, o proprietate cu o istorie de peste 700 de ani.

Reporter: ”Cum arăta când erați mai tânără?”

Elena Stoica, localnică: ”Frumos, foarte frumos. Foarte frumos și curtea frumoasa.

Reporter: ”Vă pare rău că îl vedeți așa în starea asta?”

Elena Stoica: ”Foarte rău ne pare, dar nu avem ce face că nu a venit nimeni să mai repare.”

Sorin Orlandea, localnic: "În anii 80 spre 90, încă era în picioare castelul, avea acoperiș, partea din față era dispensar, două camere mari și faine, restul nu mai era folosit."

Castelul de la Zlatna, scos la licitație

 

Are nevoie de reparații și castelul de la Zlatna, din Alba, construit în perioada interbelică. Proprietatea a fost scoasă la licitație pentru 275.000 de euro.

Constantin Leah, localnic: ”S-a făcut și un film aici: Noi, cei din linia întâi. Un film regizat de Sergiu Nicolăescu.

Reporter: ”Ați jucat în acel film?

Constantin Leah: ”Figurant.”

Reporter: ”Cum arăta acum castelul?”

Constantin Leah: ”Eu am făcut scoală aici până în clasa a IV-a, era o bijuterie. Acum, l-a scos la vânzare.”

Toată lumea trăiește aici cu speranță că se va reabilita, se vapune la punct. Turiști vin, dar vin și rămân uimiți că nu se face nimic, spune localnicii.

În acceași situație se află și castelul Martinuzzi de la Vințu de Jos, construit în secolul al XIII-lea, dar și alte proprietăți din Transilvania.

Autoritățile speră că după ce aceste clădiri vor fi vândute și renovate, să fie incluse într-un tur turistic pentru cei care sunt fascinați de astfel de locuri.

Citește și...
Județul Covasna a făcut din conacele sale un brand turistic. Ce putem vedea într-un sejur în
Județul Covasna a făcut din conacele sale un brand turistic. Ce putem vedea într-un sejur în "Ținutul conacelor"

O vacanță de poveste în deplină siguranță, așa sună invitația pe care ne-o fac proprietarii de castele din Secuime.

Hoţii au furat 40 de suluri de hârtie igienică dintr-un castel
Hoţii au furat 40 de suluri de hârtie igienică dintr-un castel

Poliția germană a anunțat că 40 de suluri de hârtie igienică au fost furate dintr-o încăpere încuiată, aflată lângă o toaletă publică din Castelul Kapfenburg, situat în sud-vestul Germaniei.

Țara din Europa în care poți să revendici un castel, dacă ai numele potrivit de familie
Țara din Europa în care poți să revendici un castel, dacă ai numele potrivit de familie

Guvernul din Scoția a publicat o listă de moșii nerevendicate, după ce proprietarii acestora au decedat fără să redacteze un testament și nici nu sunt identificați apropiați ai acestora.

Recomandări
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație

Este din nou scandal în lumea medicală. Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, șeful secției de chirurgie de la ''Institutul de Boli Cardio-vasculare'', ar fi fost prins în flagrant în timp ce ar fi luat mită pentru o operație.

Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden. Reacția SUA
Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden. Reacția SUA

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a acordat, luni, cetățenia rusă lui Edward Snowden, la nouă ani după ce a dezvăluit secrete ale Agenției Naționale de Securitate (NSA).

Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO
Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO

Care ar putea fi răspunsul Occidentului dacă Rusia va decide să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina. Explicațiile generalului în rezervă Mircea Mândrescu, fost comandant în structurile de comandă NATO.