Un bebeluș de nici trei luni, din Botoșani, a fost ucis de COVID-19 pentru că a fost adus prea târziu la spital, spun medicii.

Cazul său se alătură celorlalte 93 de decese înrgistrate în ultimele 24 de ore. Avem, de asemenea, un număr record de îmbolnăviri, peste 34 de mii de cazuri de infectare cu SARS-Cov-2. În special în spitalele de pediatrie, situația se complică. Sunt 131 de focare, cu aproape 1.500 de medici, asistente medicale și pacienți infectați.

O fetiță de nici trei luni, răpusă de COVID-19

În ultimele 24 de ore, cel mai mic pacient răpus de COVID-19 este un bebeluș de nici trei luni, o fetiță din județul Botoșani. S-a născut cu malformații cardiace, iar decesul s-a produs pe fondul unei răceli netratate la timp, susțin medicii de la Terapie Intensivă.

Monica Adăscaliței, directorul DSP Botoșani: A fost tratat de familie la domiciliu și adus foarte târziu la spital. Era un pacient cu o patologie cardiacă, malformație congenitală de cord, insuficiență respiratorie, un sindrom de deshidratare sever, a prezentat în timpul internării pe secția de ATI mai multe stopuri cardio-respiratorii.

Tot mai multe familii cu copii caută ajutorul medicilor

În Pitești, ca să facă față valului mare de minori bolnavi de COVID-19, secțiile din Spitalul de Pediatrie au fost reorganizate. Sunt două etaje numai cu infectări SARS-Cov-2, două etaje cu suspecți și un singur etaj pentru copii cu alte boli.

Tudor Ionescu, managerul Spitalului de Pediatrie Pitești:
Suntem aproape la capacitatea maximă, ținând cont că, din cursul zilei de ieri, am mărit capacitatea cu încă un etaj întreg destinat pacienților COVID pozitivi. Valurile celelalte le-am trecut cu mare ușurință, dar de data aceasta se pare că cei mai mult afectați sunt copiii."

Adina Enescu, directorul medical al Spitalului de Pediatrie Pitești: Am constatat, din statistici, că vârsta afectată în momentul de față este vârstă mică, între 0 și 2 ani. De aceea, rugăm părinții ca la primele simptome pe care copilul le prezintă, simptome respiratorii sau digestive, să contacteze medicul de familie sau să se prezinte la medicul specialist.

Medici răpuși de COVID-19

Și nu numai numărul mare de prezentări face ca spitalul să fie sufocat, ci și faptul că o parte din personalul medical a luat boala și trebuie să stea în izolare. În acest moment, trei medici din Pitești sunt acasă, bolnavi de COVID.

Marinela Jianu, medic la secția COVID a Spitalului de Pediatrie Pitești:Vin copii mici, febrili, care necesită internare și supreveghere în spital. Sunt foarte mulți copii și aparținători pozitivi.

Medicii spun că este important ca părinții să vină la spital cu cei mici de la primele simptome de COVID, pentru a preîntâmpina formele grave și complicațiile care pot apărea în urma acestei boli imprevizibile.