În Hong Kong a luat amploare o nouă afacere de... pandemie, cu mare succes printre cei cu dare de mână: zboruri private pentru animalele de... companie.

Sună luxos și... ridicol în același timp, dar e vorba despre o situație destul de neplăcută. După ce autoritățile locale au dat vina pe hamsteri că ar fi provocat un focar de Covid 19, unii oameni au decis că e mai sigur să plece din oraș, pentru binele prietenilor necuvântători.

De când a început pandemia de coronavirus, zborurile private pentru animale de companie au devenit o afacere profitabilă în Hong Kong. Nu este vorba despre un moft: cei care apelează la această metodă costisitoare sunt forţaţi de împrejurări.

Olga Radlynska, Director, TopStars Air: “Am fost copleşiţi de numărul de cereri de a transporta cu avionul animale de companie din Hong Kong. Pentru că mulţi oameni pleacă şi mulţi oameni vor să ia animalele cu ei”.

Zborurile comerciale din Hong Kong s-au redus drastic din cauza restricţiilor anti-Covid. Aşa că cei care vor să plece au ca alternativă avioanele private. Dar costă în jur de 22.000 de dolari pentru o persoană şi un câine să zboare de la Hong Kong la New York.

Posesorii de animale de companie au început în urmă cu câteva zile să apeleze şi mai mult la zboruri private, după ce autorităţile locale au dat vina pentru un focar de Covid pe... hamsteri.

Ivan Watson, Hong Kong: “Nu e o glumă. Guvernul susţine că hamsteri aduşi din Olanda au infectat cu Covid 19 un angajat de la un pet shop, aşa că a decis să închidă toate magazinele unde erau vândute animale de companie mici. Şi au ucis peste 2.500 de hamsteri, şoareci, iepuri, chinchilla şi purcuşori de Guinea”.

În plus, autorităţile le-au cerut localnicilor care au cumpărat hamsteri după 22 decembrie să renunţe la ei, pentru a fi eutanasiaţi. Cercetătorii spun, însă, că oficialii din Hong Kong au exagerat.

De vină pentru starea de panică e explozia de cazuri de Covid 19 care a lovit Hong Kong-ul, după luni întregi în care s-au înregistrat foarte puţine cazuri.

Vanessa Barrs, cercetător și veterinar: „Ştim că, în pandemie, au fost peste 350 de milioane de cazuri de COVID raportate la oameni. Şi, din acestea 350 de milioane de cazuri, nu a fost niciun caz confirmat de transmisie a COVID de la animale de companie la oameni”.

Unii proprietari de animale se tem că autorităţile locale ar putea să ceară eutanasierea pisicilor sau a câinilor, după hamsteri. E un motiv suficient de bun pentru cei care apelează la zboruri private ca să-şi vadă prietenii necuvântători în siguranţă... fără să mai ţină cont de costuri.