O familie de români a obținut în instanță 40.000 de euro de la Wizz Air după ce compania le-a distrus vacanța
O familie din Oradea a obţinut în instanţă 40 de mii de euro de la o companie aeriană pentru vacanţa distrusă.
Păgubiţii spun că fără nicio explicație cursa cu care ar fi trebuit să revină în ţară, după concediu, a fost anulată.
Au mai stat câteva zile în Spania, pe banii lor, până când au reușit să ajungă acasă. Decizia nu este definitivă.
Familia Ursuţa, formată din patru membri - cei doi soţi, mama unuia dintre ei şi un copil de 3 ani - au plecat în vacanţă, în Spania, în decembrie 2020.
La întoarcerea spre casă au aflat însă că aeroportul din Madrid fusese închis din cauza ninsorilor abundente.
A urmat o noapte petrecută pe podeaua aeroportului, în care nu au fost ajutaţi cu hrană şi cazare, cum prevede legea. Mircea Ursuța spune că după 15 ore de stat în aeroport nu a primit nicio explicaţie de la compania de zbor.
Mircea Ursuța, turist: "Ni s-a spus că acesta este ultima cursă de Sibiu, nu mai figurează în programul Wizz Air și nu vom mai zbura la Sibiu. Bun și atunci unde vom zbura? Nu ştim!"
Fără soluții să revină acasă, oamenii au rămas trei zile la Madrid, timp în care nu au putut contacta operatorul aerian.
Safta Zamfir, turistă: "Atitudinea celor de la Wizzair, intervenţii și nervozitate atunci când întrebam dacă pleacă sau nu avionul, modul cum ne-au tratat".
Într-un final, românii au luat un tren către Barcelona, de unde s-au putut îmbarca spre Budapesta. Iar de acolo, au închiriat o maşină până la Oradea. Tot cu banii lor.
Ajuns acasă, bărbatul, de profesie avocat, a decis să dea compania în judecată, atât sucursala din România, cât şi compania mamă, din Ungaria.
A cerut daune materiale şi morale - câte 20 de mii de euro pentru fiecare membru al familiei, adică 80 de mii de euro. A primit jumătate din suma cerută, aşa că va contesta decizia.
În astfel de situaţii, consultanții în turism recomandă să luăm imediat legătura cu reprezentanții aeroportului, cu consulatul României din ţara respectivă, dar şi cu asiguratorul unde am încheiat o poliţă de tip storno.
Pe de altă parte, potrivit legilor europene, pasagerii care nu s-au putut îmbarca din motive care nu țin de voința lor, trebuie să știe că au drepturi.
Compania este obligată să le asigure mâncare și accesul la telefon și cazare. Dar și rambursarea sumei achitate în termen de șapte zile și, după caz, zborul gratuit către punctul de plecare inițial.
Alexandru Bothăzan, consultant în domeniul turismului: "Compania aeriană de urgență trebuie să ajungă la turiști să le comunice o soluție, nu să-i lase să aștepte în aeroport mai multe zile".
Contactată de Știrile PROTV, sucursala din România a companiei WIZZ AIR a precizat că, fiind vorba de aspecte legale, nu doreşte să comenteze situaţia.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vacanta, wizz air, avocat, despagubiri,
Dată publicare:
13-02-2024 19:42