Ultimele idei ale aleșilor puterii: cenzurarea Facebook și o nouă lege a adunărilor publice
Reguli mai clare, adică mai stricte, pentru proteste și controlarea mesajelor pe Facebook. Acestea au fost două propuneri lansate marți de ministrul de Interne și de aleșii puterii.
Audiată marți la Senat, Carmen Dan a continuat să-i apere pe jandarmi și a anunțat că va iniția o nouă lege a adunărilor publice. Iar parlamentarii puterii au cerut chiar reglementări pentru rețelele de socializare unde, susțin ei, sunt amenințați politicienii.
Carmen Dan a susţinut la audierea din Comisia de Apărare că instituţiile statului nu au un cadru legal suficient de clar pentru a acţiona în multe situaţii la proteste şi de aceea s-a angajat să modifice legea adunărilor publice, veche din 1991. Carmen Dan a evitat să explice în ce vor consta aceste modificări, dar a sugerat ca ele ar trebui să le dea organelor de forţă o mai mare libertate de acţiune.
Carmen Dan, ministru de Interne: "Să facem demersurile legale ca orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi vreodată pusă sub semnul întrebării."
Aleşii puterii au cerut şi ei alt gen de restricţii: să fie reglementate reţelele de socializare, iar Carmen Dan nu a respins ideea.
Liviu Brăioliu, preşedintele Comisiei de Apărere din Senat: "Sunt braconieri, ce sunt acei oameni care ne ameninţă cu moartea pe Facebook? Credeţi că se impune necesitatea unei legislaţii pentru reţele sociale? Să controlăm conţinutul de mesaje?"
Carmen Dan, ministru de Interne: "Legislaţia actuală nu acoperă toate aceste nevoi şi e absolut necesar să facem o evaluare ca să luăm măsuri serioase.”
Prezenţi şi ei la audieri, şefii jandarmilor au susţinut că mitingul diasporei a fost ilegal şi la fel sunt toate protestele din Piaţa Victoriei din ultimii doi ani.
Senator: "Acei oameni care ocupă Piaţa o fac ilegal?”
Ionuț Şindile, șeful Jandarmeriei Române: ”Da. În formă continuată de 600 de zile."
Laurenţiu Cazan, şeful jandarmeriei Capitalei: "Mă consider nevinovat."
Aleşii opoziţiei au cerut însă clarificări de ce s-au folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene, dar n-au primit răspunsuri.
Iuliana Scântei, senator PNL: "Aveţi cunoştinţă şi aţi anticipat că îi veţi ţine blocaţi pe oamenii ăia preţ de câteva miunte sub gazele lacrimogene."
Şerban Nicolae, senator PSD: "Vă rog clarificaţi cum opreaţi cu calul gazele."
Laurenţiu Cazan, şeful jandarmeriei Capitalei: "Și jandarmii sunt cetăţeni şi ei au drepturi."
Până în acest moment, în ancheta parchetului, procurorii au început urmărirea penală împotriva şefilor Jandarmeriei şi a unui secretar de stat din Ministerul de Interne.