Prefectul Capitalei și ministrul de Interne cer modificarea legii adunărilor publice

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 25 Septembrie 2018 11:04
Categorie: Politic
proteste cluj

Prefectul Capitalei Speranța Cliseru și ministrul de Interne Carmen Dan au cerut parlamentarilor să modifice legea adunărilor publice, care vizează organizarea de proteste și manifestații în România.

Prima care a cerut acest lucru a fost prefectul Capitalei, în timp ce era audiată în comisia de Apărare a Senatului.

Ea a solicitat modificarea legea adunărilor publice, astfel încât ”să fie un organizator care să-și asume” organizarea protestelor.

Prefectul a făcut aceste afirmații în timp ce era audiată pentru intervenția brutală a forțelor de ordine asupra manifestanților participanți la protestele din 10 august.

Întrebată de membrii comisiei dacă a avut informații că la acele proteste vor exista incidente, Speranța Cliseru a spus că astfel de manifestații ”sunt numai anunţate, nu sunt şi autorizate” și nu ea ar trebui luată la întrebări.

"Știţi bine că de un an şi jumătate, sunt fel de fel de manifestaţii în Piaţa Victoriei care sunt numai anunţate, nu sunt şi autorizate. Nu cred că pe mine trebuie să mă întrebaţi cum s-a creat această, să zicem, istorie şi cum a fost posibil să se desfăşoare atâtea și atâtea aşa-zise adunări în Piața Victoriei fără niciun fel de autorizaţie!

Eu dacă tot sunt în fața dvs. v-aș ruga să aduceți la zi, să actualizaţi legea adunărilor publice, pentru că ea este din 1991. A fost o lege făcută în grabă probabil pentru a crea un cadru legal cetăţenilor să manifeste după atâţia ani de opresiune, că am trăit și eu în acea perioadă atâta timp şi nu mai corespunde cu ceea ce se întâmplă astăzi.

Și ar fi bine să fie lămuritoare, pentru că o simplă aprobare către primar nu poate să ţină loc de aprobare a unei adunări publice, din foarte multe motive de securitate și din ceea ce se întâmplă în zilele noastre, și cu ameninţările teroriste și alte amenințări. Deci întotdeauna trebuie să existe un organizator care să-şi asume, să aibe niște oameni care să asigure organizarea și legătura cu forțele de ordine publică. De asemeneea, trebuie să aibă minime condiţii civilizate, toalete publice instalate, ambulanţe și așa mai departe. Deci să ştie pe unde afluieşte, pe unde defluieşte, să fie ordine în această organizare de la cap la coadă. Deci nu putem să mai continuăm cu aceste adunări anunţate prin faxuri, prin mailuri şi să considerăm noi că sunt legale", a declarat prefectul Capitale în comisia din Senat.

La rândul său, ministrul Carmen Dan, care a fost și ea audiată după prefectul Capitalei, a vorbit despre modificarea legii adunărilor publice, astfel încât orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi vreodată pusă sub semnul îndoielii.

"Cred că este necesar să se intervină legislativ, în aşa fel încât să putem aduce în actualitate o lege din 1991. Şi eu, ca ministru, îmi asum acest demers. Sper ca ulterior, odată ce această propunere, iniţiativă legislativă ajunge în Parlament, să dezbatem împreună în aşa fel încât să fie un act care să servească cu totul realităţilor curente. Şi cred că da, trebuie să ne uităm foarte atent pe tot ce înseamnă legislaţie şi să facem demersurile legale în aşa fel încât orice intervenţie şi orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi vreodată pusă sub semnul îndoielii", a declarat Carmen Dan, la Comisia de apărare a Senatului.

Ministrul a susţinut că în data de 10 august intervenţia Jandarmeriei a fost doar în sensul asigurării ordinii publice.

"De un an şi opt luni, Jandarmeria Română gestionează genul acesta de manifestaţii publice, aducând în prim plan acea componentă de dialog şi comunicare pe care o are Jandarmeria, şi asta plecând de la faptul că (...) acel caracter de spontaneitate reglementat dă naştere la foarte multe interpretări. Şi cred că suntem cu toţii de acord că nu mai putem vorbi de spontaneitate atunci când avem organizarea acestor activităţi de protest online. (...) Nu poţi spune despre o instituţie a statului că a fost violentă când, de un an şi opt luni, în condiţiile acestor prevederi legale, gestionează aceste adunări, făcând tot ce stă în puterea acestei instituţii pentru ca aceste proteste să nu degenereze. Şi până la momentul 10 august a acţionat cu multă maturitate şi chiar în data de 10 august noi am făcut dovada că intervenţia Jandarmeriei a fost doar în sensul asigurării ordinii publice, nu a restabilirii, pentru că, aşa cum am precizat, jandarmii au venit pentru asigurarea dispozitivului de ordine publică, nu îmbrăcaţi în echipamentul de intervenţie. Şi această intervenţie s-a desfăşurat gradual, până la momentul în care ne-am aflat sub incidenţa prevederilor articolului 19, alin. 2, care dispune în sensul reacţiei în forţă, în condiţiile în care avem create condiţiile atentării la integritatea corporală a forţelor de ordine şi a manifestanţilor", a explicat Carmen Dan.

Comisia de apărare din Senat i-a audiat marți pe prefectul Capitalei, Speranța Cliseru, șeful dispozitivului de jandarmi din Piața Victoriei, Laurențiu Cazan, și pe ministrul de Interne Carmen Dan, pe tema protestelor din 10 august.

Speranța Cliseru a declarat că, de fapt, nu a emis un ordin de intervenție în forță a jandarmilor, ci doar a aprobat o cerere în acest sens a Jandarmeriei.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

proteste cluj Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Prefectul Capitalei susține că primește telefoane de amenințare: ”Dar m-am obișnuit”
Prefectul Capitalei susține că primește telefoane de amenințare: ”Dar m-am obișnuit”
Audieri în Senat pe tema protestelor din 10 august. Carmen Dan, atac la adresa lui Iohannis
Audieri în Senat pe tema protestelor din 10 august. Carmen Dan, atac la adresa lui Iohannis
Negoiţă: Oamenii din Piaţa Victoriei au rămas fără speranţă, din cauza unor ticăloşi care nu-şi fac treaba
Negoiţă: Oamenii din Piaţa Victoriei au rămas fără speranţă, din cauza unor ticăloşi care nu-şi fac treaba
Firea susţine că a existat un plan împotriva ei şi a prefectului Capitalei.
Firea susţine că a existat un plan împotriva ei şi a prefectului Capitalei. "Decontul era al lui Dragnea"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Teodorovici
Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, face declarații de presă. LIVE, ora 18
LIVE, Iohannis: ”Am reușit să opresc câteva prostii care erau pe cale să se întâmple”
Greblă, despre cererea lui Iohannis: ”Este împotriva prevederilor constituţionale”
Reclamație la CCR pentru OUG privind înfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor
Iohannis îi cere lui Dăncilă să includă subiectul BREXIT în viitoarea ședintă de Guvern
Cioloș a anunțat planul prin care noul partid PLUS va încerca să blocheze OUG pe amnistie
traian basescu
Băsescu: România va prelua preşedinţia UE cu doi oameni cheie, acuzaţi de înaltă trădare
Iohannis, mesaje despre o OUG de amnistie și grațiere și referendum privind Justiția
Iohannis: Vom arăta că putem să exercităm o preşedinţie bună a Consiliului UE
Iohannis, despre acuzația de înaltă trădare a lui Dragnea: ”O fantezie a pesediștilor”
Ion Iliescu acuză ”Le Figaro” de fake news. Articolul apărut în publicația franceză
După ce l-a acuzat pe Iohannis pe antisemitism, Ilan Laufer a devenit consilierul lui Dăncilă