UE vrea să interzică shaorma. Ingredientele considerate nesigure de specialiști

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 03 Decembrie 2017 18:47
Categorie: Actualitate

Shaorma cu de toate, atât de apreciată inclusiv la noi, ar putea fi interzisă. Mai exact, Parlamentul European ar putea lua o decizie care loveşte în acele localuri în care se prepară kebap şi shaorma din carne congelată.

Peste o săptămână, oficialii ar putea decide să interzică folosirea unei categorii de aditivi, care păstrează aromele și suculența cărnii, chiar dacă ea a fost condimentată şi apoi îngheţată. Comisia Europeană invocă studii care leagă utilizarea fosfaţilor de apariţia bolilor cardio-vasculare.

Pentru un domn originar din Liban, shaorma înseamnă carne de vită, oaie sau pasăre, friptă pe loc. Şi totuşi, carnea pentru kebap şi shaorma poate avea ingrediente nesigure.

E uneori tranşată, aranjată pe suliţe şi îngheţată cu câteva săptămâni înainte să ajungă la flacără. În mod normal, când e preparată, temperatura înaltă ar trebui să topească şi gheaţă din fibre şi să lase carnea tare, însă rămâne zemoasă şi aromată. Secretul nu ţine, în multe situaţii, de priceperea shaormarului, ci de adaosuri artificiale: E-urile din categoria fosfaţi.

Aceştia sunt deja interzişi în carnea proaspătă, şi ar putea intra pe lista neagră a Parlamentului European şi pentru alimentele congelate. În Germania, vestea i-a pus în gardă pe proprietarii restaurantelor.

Om de afaceri: „Mă aştept ca afacerea mea să fie afectată, dar sunt convins că sunt destui de amatori pentru kebap cât să supravieţuim. E deja o chestiune culturală.”

În România, clienţii nu par îngrijoraţi de un posibil efect nociv al fosfaţilor asupra inimii şi circulaţiei sângelui, semnalat de Comisia de Sănătate a Uniunii. Oricum, primesc în shaorma puţină carne la grill, ci mai mult cartofi prăjiţi şi salată. Revin din obişnuinţă.

Consumator: „O dată pe săptămână”
Reporter: „Dar aţi cumpăra un asemenea produs dacă nu ar fi carnea la fel de suculentă?”
Consumator: „Da, aş cumpăra, de ce nu? Sosurile alea îi dau mai mult gustul!”

Discuţiile din Parlamentul European n-ar fi ajuns atât de departe dacă industria alimentară nu s-ar baza tot mai mult pe congelare, pentru a transporta mai uşor shish-urile, adică „ţepele" pentru kebap, asumându-şi şi dezavantajele. După dezgheţare, carnea e mai uscată, iar aromele mai fade.

Baris Sinnep, manager restaurant: „Este făcut din carne proaspătă, vită cu berbecuţ. Are boia roşu, sare şi piper, atât. Afară din asta noi nu punem nimic pe carne. Nu punem carnea la maşina de tocat, nu o congelăm.”

Aşadar, soluţia sigură pare a fi cea mai simplă: să ne orientăm spre reţete originale. Decizia finală privind aditivii pentru shaorma e aşteptată de la Bruxelles pe 14 decembrie.

Orasul european unde saormeriile au fost interzise. Oficial:
Orasul european unde saormeriile au fost interzise. Oficial: "Exista riscul de a ne pierde identitatea"
VIDEO PROTVPLUS.RO
Greva metrou
Greva de la metrou, programată pentru astăzi, nu se mai ține
Anchetă la o postliceală, după scandalul asistentelor false din Suedia
Guvernul împrumută milioane ca să construiască puşcării noi, cu baie în celulă
Agresorul din Alba, eliberat din închisoare în ciuda ororilor comise în trecut
Cine sunt polițiștii care l-au prins pe agresorul fetei din Alba Iulia. ”Au fost oripilați de ce au văzut”
Cutremur marți seara în judeţul Buzău. Un alt seism s-a produs marți în Vrancea
accident
O mașină în care se aflau patru persoane, printre care doi copii, a intrat într-un cap de pod, în Dolj
Primele victime făcute de vremea rea, luni noapte. Anunțul meteorologilor despre evoluția vremii
Cauza incendiului în care a fost distrus Palatul Episcopal din Oradea a fost, cel mai probabil, de natură electrică
Un angajat de la salubritate a reclamat că ar fi fost atacat cu furca de un localnic. Varianta celui acuzat
Cine este bărbatul care a atacat cu maceta o benzinărie din Argeș. Motivul uluitor al gestului
Un șofer băut a intrat cu TIR-ul în 9 mașini parcate pe un bulevard din Iași