Dorel Nacou, românul care și-a îndeplinit visul de-a traversa Atlanticul
Povestea incredibilă a unui român care a trecut de la statutul de „pasager clandestin” în Franța și a devenit unul dintre cei mai apreciați navigatori.
Dorel Nacou, născut Nacu, și-a petrecut copilăria într-un sat din România, Ostra, unde se ocupa cu creșterea animalelor, scrie bărbatul pe site-ul său, Dorel Nacou.ro
Totul avea să se schimbe atunci când la vârsta de 20 de ani, în 1992, Dorel a hotărât să-și urmeze visul și s-a ascuns într-un tren care l-a adus în Franța. Acolo, Dorel a început să cânte pentru a se putea întreține.
O familie a decis să-i întindă o mână de ajutor, iar Dorel se înscrie la un curs de formare unde devine tâmplar și înainte de absolvire a obținut un stagiu în cadrul unei companii de construcții navale.
Munca l-a ajutat să se dezvoltate și în timp Dorel a devenit pasionat de navigație. Treptat românul a decis să-și transforme pasiunea în realitate și a hotărât să participe la diverse competiții.
"Am visat să traversez Atlanticul de când am văzut acest orizont la sfârșitul mării, când am ajuns în Marsilia. Am descoperit această cultură tipică franceză a cursei individuale și am vrut să lansez această provocare printr-un proiect îndrăzneț: să traversez singur Atlanticul”, este descrierea lui Dorel Nacou pe site-ul său.
Dorel a reușit să-și îndeplinească acest vis, chiar de Ziua Națională a României, în cadrul cursei Mini-Transat 2017 La Boulangere.
Starul competiției a fost dat pe 1 noiembrie 2017 în Las Parmas și după ce s-a confruntat cu valurile, Dorel a fost ultimul participant care s-a încadrat în timpii regulamentari.
„Dorel Nacou a demonstrat mai mult decat elocvent adevărul celebrului proverb românesc: 'Cu răbdarea treci marea'.
Cumpătarea sa și modestia sa, devenite proverbiale, l-au ajutat să reziste pe măsură ce oboseala, stresul datorat singurătății, lipsa unui dialog verbal creșteau în intensitate, iar resursele de apă și hrană se scădeau alarmant ... A învins toate aceste obstacole, inițial pe cele legate de prejudecăți, legi nescrise care spun că yachtman te naști și doar te cizelezi pe parcurs, apoi că yachtingul este sport exclusivist, al celor cu stare socială și financiară foarte bună”, se arată în comunicatul de presă al Clubului Nautic Român, transmis Agerpres.