UE oferă bani primăriilor pentru Internet gratuit. Doar 4 edili au accesat fondurile

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Comisia Europeană oferă 120 de milioane de euro pentru ca oamenii să aibă aces gratuit la Internet în spaţii publice. Pentru început, 15 primării din fiecare ţară a Uniunii pot primi câte 15.000 de euro pentru echipamentul necesar.

Din păcate, însă, din cele câteva mii de localităţi pe care le are România, doar patru primari s-au arătat până acum interesaţi de program. Cei mai mulţi nici nu ştiu că europenii dau bani pentru Wi-Fi gratuit.

Primăriile interesate din întreaga Uniune Europeană sunt invitate să se înregistreze pe portalul online wifi4EU. Astfel, vor putea obţine bani pentru instalarea unor puncte de acces public şi gratuit la Internet wireless în parcuri, spitale, muzee, pieţe şi biblioteci.

Din păcate, primăriile din România nu prea sunt pe fază când vine vorba de luarea banilor oferiţi de Uniune. La Frumuşani, de exemplu, informaţia nu a ajuns la urechile angajaţilor primăriei. În lipsa edilului, echipa Știrile ProTV a stat de vorbă cu un consilier.

Marius Bonciu Zamfirache, angajat primăria Frumuşani: „E prematur să mă hazardez, să fac înscrierea. Nu am nici spaţiu destinat pentru... Nu sunt parcuri înfiinţate în sensul ăsta. E un parc de joacă, căminul cultural, dar intră pe reabilitare. O să îl întreb pe domnul primar, o să îi spun cât mai repede. Din punctul meu de vedere, personal, nu al instituţiei, ar fi un proiect bun, dar nu pentru o comună atât de mică."

De altă părere sunt însă locuitorii comunei.

Localnic: „E foarte util pentru noi, mai ales cei care avem copii în străinătate, să putem vorbi cu ei.”

Localnic: „Ce să facă, domn' primar. Nu avem drumuri, intrăm în noroi până la gleznă. Apăi să mai bage şi Internet.”

Procedura este una simplă: primăriile trebuie să completeze un formular, iar Comisia Europeană le oferă un voucher în valoare de 15.000 de euro, bani cu care cumpără echipamentul necesar pentru instalarea Internetului wireless.

În România, din 3.000 de localităţi eligibile pentru acest proiect, s-au înscris până acum numai patru: Jucu, Bolintin Vale, Slatina şi Dudeştii Noi. Asta în timp ce în Franţa s-au înscris, în doar două zile, aproape 300 de primării.

Ştefan Vasile, consilier primăria Bolintin Vale: „E foarte uşor de accesat. Vizăm spaţii de interes public, cum ar fi parcul central, în casa de cultură - care acum este în renovare - o să avem un centru socio-cultural unde o să fie amenajat şi un mic muzeu şi am vrea să fie utilizat Wi-Fi-ul într-un mod interactiv de către cetăţeni. ”

Ștefan Turcu, purtător de cuvânt Comisia Europeană: „Până în 2020, 8.000 de localităţi să beneficieze de Internet.”

Până în 2020, primăriile vor mai avea patru ocazii să aceseze programul. Trebuie doar să îşi dorească să primească banii europeni pentru Wi-Fi gratuit.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO