Război în Ucraina, ziua 115. Cinci civili ucraineni au revenit în Ucraina în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că a discutat cu premierul britanic Boris Johnson, aflat în vizită, despre livrările de arme grele și despre noi sancțiuni împotriva Rusiei.

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

SUMAR

18-06-2022 21:25

Oficial: Rachetele rusești au distrus depozitul de combustibil dintr-un oraș din estul Ucrainei

Trei rachete rusești au distrus un depozit de stocare a combustibilului în orașul Novomoskovsk din estul Ucrainei. Trei persoane au fost spitalizate, a declarat șeful administrației regionale, conform Al Jazeera.

Valentyn Reznichenko a postat o poză cu ceea ce spunea că a fost un incendiu mare la depozit.

Al Jazeera anunță că nu a putut verifica în mod independent afirmațiile oficialului.

18-06-2022 21:18

După Nikolaiev, Zelenski a mers şi la Odesa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers, sâmbătă, şi la Odesa, după ce a făcut o vizită în Nikolaiev, relatează News.ro.Potrivit site-ului preşedinţiei ucrainene, în timpul vizitei în regiunea Odesa, Zelenski a văzut baza militară şi poligonul de acolo şi a decorat angajaţi ai Ministerului de Interne.

La Odesa, Volodimir Zelenski a participat la o şedinţă cu privire la situaţia din regiune. Maksim Marcenko, şeful administraţiei militare regionale, le-a prezentat participanţilor la reuniune măsurile pentur apărarea regiunii. În plus, s-au discutat metode de organizare a unui coridor pentru exportul produselor agricole şi industriale din porturile din regiunea Odesa.

În porturile din zonă ar fi blocate 39 de nave civile din 14 ţări.


Cinci civili ucraineni s-au întors dintr-un schimb de prizonieri cu Rusia

Cinci civili ucraineni au revenit în Ucraina, în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia, a anunțat Direcția de Informații a Apărării din Ucraina, conform BBC.

Direcția a spus că patru dintre cei cinci civili au fost luați prizonieri în timpul ocupației de către Rusia a unor părți din regiunea Kiev. Și cadavrul unui civil ucrainean a fost recuperat în urma schimbului cu Rusia.

Autoritățile nu au spus dacă rușii schimbați erau combatanți.

În aprilie, Rusia a predat Ucrainei 60 de soldați și 16 civili într-un schimb de prizonieri de război.

Vicepremierul ucrainean, Iryna Vereșciuk, a declarat că schimbul include 10 ofițeri ucraineni.

Doar o lună mai târziu, alte 41 de persoane au revenit în Ucraina pe fondul războiului în curs.

Roman Ratushnyi a fost înmormântat la cimitirul Baikove din Kiev

Eroul a fost înmormântat pe piesa „Chervona Kalina”, relatează Nexta.

În piața Maidan are loc o ceremonie de rămas bun de la Roman Ratushny. Se sugerează ca una dintre străzile din Kiev să poarte numele lui.

Guvernator: Rachetele rușilor au lovit fabricile de gaze din estul Ucrainei

Mai multe rachete rusești au lovit o fabrică de gaz din districtul Izium din estul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Synehubov, relatează Al Jazeera.

Un incendiu de mare amploare a izbucnit, salvatorii au localizat incendiul”, a scris Synehubov pe aplicația de mesagerie Telegram, adăugând că și alte clădiri au fost avariate.

18-06-2022 19:45

Guvernator ucrainean: Rusia trimite un număr mare de militari la Severodonețk

Rusia trimite un număr mare de militari la Severodoneţk din alte zone de luptă pentru a încerca să obţină controlul deplin asupra oraşului estic de pe linia frontului, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Lugansk, relatează Reuters.

Astăzi, mâine sau poimâine vor arunca în luptă toate trupele de rezervă pe care le au... Pentru că deja sunt atât de mulţi, au ajuns la o masă critică”, a declarat la televiziunea naţională guvernatorul regiunii Lugansk Serhii Gaidai.

El a mai spus că forţele ruse controlează mare parte, dar nu întreg oraşul Severodoneţk.

Mai devreme, el a anunţat pe Telegram că se dau lupte feroce în apropiere de Severodoneţk.

În satele vecine, luptele sunt foarte dificile - la Toşkivska, Zolot. Ei încearcă să avanseze, dar eşuează”, a declarat el.

Apărătorii noştri se luptă cu ruşii în toate direcţiile. Recent, ei au doborât un avion şi au făcut prizonieri”, a spus Gaidai.

18-06-2022 19:10

Cinci civili uciși și 12 răniți în bombardamentele din Donețk (autoritățile separatiste proruse)

Cinci civili au fost ucişi şi alţi 12 au fost răniţi sâmbătă în bombardamente ucrainene la Doneţk, în estul separatist al Ucrainei, au anunţat autorităţile locale proruse într-un comunicat, relatează AFP.

În urma bombardamentelor forţelor ucrainene, cinci persoane au fost ucise şi alte 12 au fost rănite în Republica Populară Doneţk”, a anunţat statul major al autorităţilor locale în comunicatul publicat pe Telegram.

De dimineaţă, bombardamente masive ale duşmanului vizează capitala Republicii” populare Doneţk, au afirmat într-un comunicat separat forţele militare proruse, afirmând că peste 200 de obuze de artilerie de 155 mm au căzut sâmbătă în mai multe cartiere din Doneţk.

Potrivit agenţiilor de presă ruseşti, bombardamentele au lovit un cinematograf şi o cafenea din centrul oraşului.

Oficial: Ucraina poate câștiga rapid cu arme

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a cerut mai multe arme pentru ca trupele ucrainene să poată lupta împotriva armatei ruse și să pună capăt conflictului în curs din Donbass, relatează baha.com.

Vom câștiga și o putem face repede”, a scris el într-o postare pe Telegram, cerând în continuare echipamentul necesar. „Știm să facem asta!

Autoproclamata Republică Populară Lugansk, recunoscută oficial de Rusia, se întinde pe aproximativ jumătate din întreaga regiune Lugansk și s-a aflat în centrul operațiunii militare de la Moscova.

18-06-2022 17:52

Sancțiunile asupra mărfurilor către Kaliningradul din Rusia vor intra în vigoare sâmbătă

Autoritățile lituaniene spun că interzicerea tranzitului pe teritoriul lor către enclava rusă Kaliningrad a mărfurilor care fac obiectul sancțiunilor UE va intra în vigoare de sâmbătă, relatează Al Jazeera.

Lista sancțiunilor UE include în special cărbune, metale, materiale de construcție și tehnologie avansată, iar interdicția ar acoperi aproximativ 50% din articolele pe care le importă Kaliningrad, a spus guvernatorul regiunii Anton Alikhanov.

Pentagonul a publicat un raport privind ajutorul militar al SUA oferit Ucrainei în timpul războiului

18-06-2022 17:42

Zeci de mineri salvaţi după ce au fost blocaţi în subteran în estul ţării (separatişti)

Un număr de 77 de mineri au fost salvaţi sâmbătă după ce au fost blocaţi în subteran în timpul unei pene de curent şi a bombardării teritoriului controlat de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, informează oficiali locali, citaţi de Reuters.

Minerii se aflau în subteran când a avut loc o pană de curent la mina de cărbune Zasiadko din regiunea ucraineană Doneţk dar toţi sunt acum în siguranţă şi nimeni nu a fost rănit, se menţionează într-un comunicat al unor oficiali locali din rândul separatiştilor.

Autorităţile separatiste proruse din autoproclamata Republică Doneţk au acuzat forţele ucrainene pentru bombardament. Reuters menţionează că nu a putut verifica imediat informaţiile şi că autorităţile de la Kiev nu au reacţionat la publicarea lor.

Separatiştii au ocupat porţiuni mari de teren în regiunile Lugansk şi Doneţk în 2014 şi au proclamat aici două republici. Rusia le-a recunoscut independenţa, dar ele sunt considerate parte a Ucrainei de Kiev şi de ONU.

Ce teritorii controlează Rusia în Ucraina

Ce teritorii controlează Rusia în Ucraina
SURSA: Al Jazeera
18-06-2022 16:06

Rusia pune lumea în pericol de foamete, acuză Josep Borrell

Rusia pune lumea în pericol de foamete prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile privind propriile exporturi, a acuzat sâmbătă şeful diplomaţiei europene, spaniolul Josep Borrell, citat de AFP.

Ameninţările la adresa securităţii alimentare şi „bătălia naraţiunilor” cu Rusia asupra realităţii sancţiunilor impuse Moscovei vor fi în centrul discuţiilor miniştrilor de Externe ai UE, luni, la Luxemburg.

Suntem pregătiţi să lucrăm cu ONU pentru a preveni orice impact nedorit al sancţiunilor noastre asupra securităţii alimentare mondiale”, a asigurat Josep Borrell într-un articol pe blogul oficial.

Rusia a transformat Marea Neagră în zonă de război, blocând exportul de cereale şi de îngrăşăminte din Ucraina (...) şi aplică de asemenea cote şi taxe asupra propriilor sale exporturi de cereale”, a subliniat Borrell.

Sancţiunile impuse de Uniunea Europeană „nu interzic Rusiei să exporte produse agricole şi de seminţe, nici să le cumpere, cu condiţia ca persoanele sau entităţile sancţionate să nu fie implicate” în aceste operaţiuni, precizează şeful diplomaţiei europene.

Suntem pe deplin conştienţi că există o luptă a naraţiunilor în jurul acestei probleme” a sancţiunilor, a recunoscut el.

Este imperativ să se permită reluarea exporturilor ucrainene pe navă. Lucrăm îndeaproape cu ONU şi sperăm că în următoarele zile se poate găsi o soluţie. Nerespectarea acestui lucru riscă să provoace un dezastru alimentar global”, avertizează el.

18-06-2022 15:30

Vladimir Putin l-a demis pe şeful trupelor de paraşutişti ale Rusiei

Vladimir Putin l-a demis pe şeful trupelor de desant ale Rusiei, generalul-colonel Andrei Serdiukov, din cauza numărului mare de pierderi înregistrate în rândul paraşutiştilor ruşi, informează Institutul de Studii ale Războiului, care citează surse ucrainene.

Locul lui Serdiukov a fost luat de generalul-colonel Mihail Teplinski, care până acum a ocupat funcția de şef de stat major al Districtului Militar Central, conform purtătorului de cuvânt ucrainean al administraţiei militaro-civile din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk.

Informația nu a fost confirmată de surse rusești, însă, potrivit ISW, dacă aceasta este adevărată, fostul şef al paraşutiştilor e făcut direct responsabil pentru rezultatele slabe obţinute pe câmpul de luptă, dar şi pentru pierderile mari înregistrate de paraşutişi, în special în zona capitalei Kiev, în primele zile ale invaziei ruse în Ucraina.

Boris Johnson a cerut ca Eurovision 2023 să aibă loc în Ucraina

Mai rămâne un an întreg înainte. Totul va fi bine înainte de începerea Eurovision și sper că ucrainenii vor reuși”, a spus premierul britanic, conform Nexta.

18-06-2022 14:54

Armata rusă şi-a consolidat poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră

Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, desfăşurând mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că nu intenţionează să renunţe cu uşurinţă la acest punct strategic, în ciuda ameninţărilor reprezentate de noile sisteme de artilerie şi tiruri de rachete ucrainene, relatează AFP.

Cele mai recente imagini prin satelit cu această insulă din largul coastelor ucrainene şi române permit distingerea a sistemelor de apărare sol-aer. Ruşii au instalat astfel de sisteme pe nave poziţionate în apropiere pentru a-şi întări şi mai mult poziţiile.

Ruşii au desfăşurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene care acoperă diferite spectre de ameninţare, tunuri antiaeriene SA-13, Pantsir, Tor, ZU-23-2”, spune cercetătorul francez Pierre Grasser, specialist în apărare rusă, asociat laboratorului Sirice de la Sorbonne.

Ei şi-au consolidat poziţia recent, implementând diverse sisteme sol-aer, pe insulă şi pe clădirile poziţionate în jurul insulei. Strategic, acest lucru are sens, chiar şi în faţa noilor mijloace ale Ucrainei, precum tunurile Caesar sau Himars”, analizează o sursă militară franceză sub condiţia anonimatului.

18-06-2022 14:27

Zelenski a vizitat orașul Nikolaiev, din sudul țării

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat orașul-port Nikolaiev, situat la Marea Neagră, în timpul unei călătorii de lucru în regiune, a anunțat biroul său într-un comunicat.

"Președintele a inspectat clădirea administrației regionale de stat din Nikolaiev, care a fost distrusă în urma unui atac cu rachete al forțelor ruse", a adăugat acesta, citat de BBC.

Declarația nu a precizat când a avut loc vizita președintelui.

18-06-2022 14:10

Zeci de mineri din Donețk, blocați în mine din cauza bombardamentelor

Aproape 100 de mineri au rămas blocați într-o mină de cărbune din Donețk după ce a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică a gropii.

Agenția de știri de stat rusă RIA a pus incidentul pe seama Ucrainei, acuzând-o că a lansat atacuri în regiunea estică, cauzând întreruperea curentului electric, potrivit Reuters.

"Ca urmare a bombardamentelor efectuate de forțele ucrainene, energia electrică la mina Zasyadko din Donețk a fost întreruptă, iar 77 de mineri au rămas sub pământ", a declarat RIA.

18-06-2022 12:47

Rusia a pierdut 33.350 de soldați de la startul invaziei, susține Ucraina

Ucraina a furnizat cea mai recentă actualizare privind numărul de pierderi suferite de Rusia de la începutul războiului. Potrivit estimărilor, 33.350 de soldați ruși au fost uciși și 3.573 de vehicule blindate pentru trupe au fost distruse, transmite Sky News.

Alte echipamente militare care au fost distruse includ 180 de elicoptere, 1.465 de tancuri și 216 avioane.

Sursa citată menționează că nu a putut verifica independent aceste informații.

18-06-2022 12:22

Ucraina intenționează să reia negocierile de pace cu Rusia în august

Ucraina intenționează să reia discuțiile de pace cu Rusia până la sfârșitul lunii august, după ce vor fi desfășurate operațiunile de contraatac.

Țara va fi într-o poziție mai bună pentru a negocia, a declarat negociatorul-șef al Kievului, David Arakhamia, într-un interviu acordat postului american de televiziune Voice of America. El crede că Ucraina va desfășura o operațiune cu contraatacuri în diferite locuri, a spus el fără a da alte detalii, anunță Al Jazeera.

18-06-2022 11:39

Rușii continuă să trimită trupe suplimentare pentru a sprijini ofensiva din estul Ucrainei

Kremlinul desfășoară mai multe trupe de-a lungul flancului estic al Ucrainei, într-un efort de a-și susține operațiunile din zona Severodonetsk și Lisichansk, relatează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), potrivit Sky News.

Citându-l pe purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, grupul de reflecție cu sediul în SUA a declarat că forțele rusești transferă tancuri, transportoare blindate de trupe, echipamente de geniu și vehicule mai aproape de orașul Severodonețk din estul țării.

"Armata rusă a concentrat marea majoritate a puterii sale de luptă disponibile pentru a captura Severodonețk și Lisichansk în detrimentul altor axe de avansare și suferă pierderi grele pentru a face acest lucru", a raportat ISW.

18-06-2022 11:08

Trupele ucrainene bombardează diferite localități din Donețk, susțin separatiștii pro-ruși

Forțele armate ale Ucrainei (AFU) au bombardat noaptea trecută diferite localități din Republica Populară Donețk (RPD), a anunțat reprezentanți pro-rui într-o postare pe Telegram, potrivit Baha.com.

Potrivit anunțului, trupele ucrainene au tras 25 de obuze de calibru 122 milimetri și 152 milimetri asupra așezărilor Panteleymonovka, Golmovsky și Zaitseve din teritoriul controlat de RPD.

La începutul zilei de astăzi, oficialul RPD, Elena Shishkina, a declarat pentru agenția de presă de stat rusă TASS că pagubele provocate de Kiev republicii separatiste numai în 2014 și în primele șase luni ale anului 2015 sunt estimate la 600 de miliarde de ruble.

18-06-2022 09:57

Trupele Kremlinului încearcă din nou să avanseze spre Izium, susțin britanicii

În cea mai recentă actualizare a informațiilor privind războiul din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării (MoD) afirmă că Rusia și-a reluat probabil în ultimele 48 de ore eforturile de a avansa la sud de orașul Izium, situat în estul Ucrainei.

Pe Twitter, acesta a declarat că obiectivul său este de a pătrunde mai adânc în regiunea Donețk și de a înveli dinspre nord buzunarul din jurul orașului Severodonețk, care a fost martor la lupte intense, potrivit Sky News.

18-06-2022 09:11

Polonia propune un al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Guvernul polonez cere noi măsuri punitive împotriva Rusiei, pentru a menţine presiunea economică asupra Moscovei şi a pune capăt invaziei asupra Ucrainei, informează DPA, citată de Agerpres.

"Din punctul nostru de vedere, un al şaptelea pachet de sancţiuni ar trebui impus cât mai curând posibil. Trebuie să menţinem presiunea", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe polonez, Lukasz Jasina, pentru publicaţia germană Welt am Sonntag, înainte de summitul de luni al miniştrilor de externe din UE ce va avea loc la Luxemburg.

"Mergem înainte cu aceasta, ne bucurăm de susţinerea partenerilor noştri baltici şi sperăm că şi alţi europeni vor accepta să înăsprească sancţiunile împotriva Rusiei", a adăugat Jasina.

18-06-2022 09:05

"Pomparea" Kievului cu arme va duce la o confruntare între SUA și Rusia, afirmă un emisar rus

Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat sâmbătă, pentru publicația Newsweek, că "pomparea" disperată de arme a Kievului de către SUA va duce la o confruntare militară directă între Washington și Moscova.

"Lipsa de viziune a americanilor este evidentă și în circumstanțele actuale. Copleșiți de dorința de a provoca o înfrângere strategică Rusiei, (n.r. - americanii) pompează arme în regimul de la Kiev. Este cu adevărat clar că acesta este drumul spre o confruntare militară directă între cele mai mari puteri nucleare, plină de consecințe imprevizibile", a remarcat Antonov.

Wall Street Journal a relatat că oficiali militari americani și-au exprimat îngrijorarea că recentele atacuri rusești asupra pozițiilor deținute de americani în Siria ar putea duce cele două națiuni la o confruntare directă, în special în legătură cu tensiunile actuale din jurul Ucrainei, notează Baha.com.

18-06-2022 08:33

Medicul din Mariupol capturat de ruși a fost eliberat

Trupele rusești au eliberat un celebru medic care a folosit o cameră video pentru a-și înregistra activitatea în Mariupol.

Yuliia Paievska, cunoscută în Ucraina sub numele de Taira, reușise să transmită pe ascuns clipurile sale video către serviciul de presă Associated Press.

A doua zi, ea a fost capturată de forțele rusești.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat eliberarea ei și a declarat că aceasta este "deja acasă", conform Sky News.

18-06-2022 07:56

Cancelarul Germaniei susține că este "absolut necesar" să vorbească direct cu Putin

Cancelarul german Olaf Scholz a semnalat că va continua dialogul cu președintele rus Vladimir Putin, în ciuda faptului că acest contact a atras unele critici.

Scholz a declarat că este "absolut necesar" ca unii lideri, cum ar fi el și președintele francez Emmanuel Macron, să vorbească direct cu Putin.

Cei doi lideri au avut mai multe conversații telefonice cu Putin de la începutul războiului, la 24 februarie.

Scholz a declarat că mesajul său către Putin a fost că "trebuie să vă retrageți trupele și trebuie să găsiți un acord cu Ucraina care să fie acceptabil și corect pentru poporul ucrainean", relatează Sky News.

18-06-2022 07:16

Institutul pentru Studiul Războiului: Apărarea ucraineană rămâne

Rusia desfășoară mai multe ture pentru a-și susține ofensiva în zona Severodonețk și Lisichansk, dar apărarea Ucrainei rămâne "puternică", potrivit celei mai recente actualizări a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

"Armata rusă a concentrat marea majoritate a puterii sale de luptă disponibile pentru a captura Severodonetsk și Lisichansk în detrimentul altor axe de avansare și suferă pierderi grele pentru a face acest lucru", a declarat think tank-ul cu sediul în SUA, potrivit Al Jazeera.

Sursa: StirilePROTV

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO