Patriarhia Română continuă războiul canonic cu Biserica Ortodoxă Rusă: ”Înțelegem frustrarea pizmuitoare”. Ce se întâmplă

biserica moldova
Facebook/ Mitropolia Basarabiei

Biserica Ortodoxă Română continuă să pună la respect Patriarhia Moscovei, a lui Kirill, susținător fervent al războiului din Ucraina și aliat al lui Putin. Conflictul vine pe fondul unei așa-zise ”ingerințe” reclamate de ruși în Republica Moldova.  

Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Rusă, două dintre cele mai importante reprezentante ale creștinismului ortodox din lume, au intrat de câteva zile într-un conflict deschis, care se desfășoară pe teritoriul Republicii Moldova.

Moldova de peste Prut, teritoriu istoric al României și al ortodoxismului românesc, este revendicată și de Patriarhul Kirill, liderul bisericii ruse apropiat de Vladimir Putin și susținător al războiului din Ucraina.

Așa a ajuns Mitropolia Chișinăului, structură a Patriarhiei Moscovei, să acuze o ”ingerință” a Bisericii Ortodoxe Române în ”spațiul canonic” al bisericii ruse, la Bălți.

În replică, Mitropolia Basarabiei, din subordinea Patriarhiei Române, spune că acuzațiile ”în disperare de cauză” ale bisericii ruse, aflată în ”faliment instituțional”, sunt nefondate, iar acțiunea Patriarhiei Moscovei este ”absurdă, neîntemeiată și infirmată de istorie”, precizând că înțelege ”frustrarea pizmuitoare constantă exprimată de episcopul de obediență rusă de la Bălți prin toate metodele, mediile și contextele românofobe posibile”.

Citește și
R. Moldova
Atracții turistice în R. Moldova. De la Chișinău la cramele cu vin moldovenesc, ce obiective turistice nu trebuie ratate

Iată mesajul integral transmis de Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române cu privire la acțiunile Bisericii Ortodoxe Ruse.

Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române respinge acuzațiile nefondate ale sinodului Mitropoliei Chișinăului (Patriarhia Moscovei), aflată în faliment instituțional, privind o așa-zisă „ingerință canonică a unui grup de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române în spațiul canonic al Eparhiei de Bălți și Fălești, la data de 31 august 2023” (procesul-verbal nr. 014 din 25 octombrie 2023).

Precizăm că aceste acuzații nefondate sunt formulate în disperare de cauză, în condițiile în care Mitropolia Basarabiei a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită, înregistrând un număr tot mai mare de cereri de aderare din partea clericilor și comunităților care evadează din prizonieratul canonic al Patriarhiei Moscovei.

Astfel, a devenit tot mai evidentă creșterea neîncrederii atât din partea preoțimii, cât și din partea poporului față de poziția autointitulatei „Biserici Ortodoxe din Moldova”, care se presupune a fi direct legată de interesele rusești.

De asemenea, urmărind atent evoluțiile demografice și sociale din Republica Moldova, precizăm că în prezent circa 50% dintre locuitori și-au redobândit cetățenia română, iar printre clerul ortodox, indiferent că aparține Mitropoliei Basarabiei sau structurii de ocupație bisericească rusă, numărul deținătorilor cetățeniei române a trecut de 80%.

Structura de ocupație canonică rusă din Republica Moldova nu are absolut nici o cale de a opri aceste procese firești. Cu atât mai mult cu cât, așa cum consideră chiar mitropolitul Vladimir Cantarean, „soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România și desigur tot ceea ce susține Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române”.

”Biserica Ortodoxă Română este singura Biserică îndreptățită de a-și păstori credincioșii din teritoriul actual al Republicii Moldova”

Subliniem că Biserica Ortodoxă Română este o Biserică națională autocefală cu rang de Patriarhie. Ea are o prezență canonică multiseculară în regiunea Basarabiei, adică a părții de răsărit a vechiului Principat românesc al Moldovei.

Patriarhia Română este succesoarea ascendentă directă a Mitropoliei Moldovei, înființate în 1401 pentru spațiul românesc dintre Carpați și Nistru și de dincolo de Nistru. Structura de ocupație bisericească rusă, pe care o reprezintă mitropolitul Vladimir și sinodul său, nu are nicio legătură canonică de succesiune cu vechea Mitropolie a Moldovei care a avut inițial sediul la Suceava, iar ulterior la Iași, unde este până în prezent.

Drept urmare, orice afirmație cum că Biserica Ortodoxă Română ar încălca pretinsul teritoriu canonic pe care Mitropolia de obediență rusească de la Chișinău l-ar avea asupra „Întregii Moldove” este absurdă, neîntemeiată și infirmată de istorie.

Biserica Ortodoxă Română este singura Biserică îndreptățită de a-și păstori credincioșii din teritoriul actual al Republicii Moldova, păstrând mereu un comportament pașnic, în duhul unității și respectului frățesc între Bisericile Ortodoxe, fără a avea intenții imperialiste.

Subliniem de asemenea faptul că prezența ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în Basarabia nu doar că este legitimă, dar este și extrem de necesară. Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române nu au nevoie de aprobarea unei structuri ecleziastice străine pentru a-și vizita concetățenii de aceeași credință și jurisdicție canonică din spațiul spiritual comun al Republicii Moldova și României. Este suficientă invitația și binecuvântarea Mitropolitului Basarabiei, ÎPS Părinte Petru și a celor doi episcopi eparhioți, PS Părinte Antonie de Bălți și PS Părinte Veniamin al Basarabiei de Sud”.

”Înțelegem frustrarea pizmuitoare constantă exprimată de episcopul de obediență rusă de la Bălți”

De-a lungul istoriei, creștinii din Basarabia au fost mereu legați de Biserica Neamului, iar mulți ierarhi români s-au jertfit pentru a păstra vie această legătură, în ciuda presiunilor și încercărilor de rusificare și asimilare a poporului din teritoriu.

Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne un loc de adăpost și de unitate pentru acești credincioși, oferindu-le sprijinul și povățuirea duhovnicească în păstrarea identității lor.

Totodată, înțelegem frustrarea pizmuitoare constantă exprimată de episcopul de obediență rusă de la Bălți prin toate metodele, mediile și contextele românofobe posibile.

Considerăm însă că această frustrare nu ar trebui direcționată împotriva ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, care slujesc cu evlavie și dragoste credincioșii români din Basarabia, ci ar trebui să fie canalizată spre abordarea problemelor reale cu care se confruntă clericii și comunitățile locale ținute cu forța și sub amenințarea cu sancționarea, în jurisdicția abuzivă a Patriarhiei Moscovei.

Mitropolia Basarabiei consideră că episcopul Marchel Mihăiescu ar proceda corect, în spiritul dreptății istorice, dacă ar elibera reședința episcopilor români din Bălți, construită în timpul României Mari de vrednicul de pomenire Visarion Puiu, primul episcop român al Hotinului cu reședința în Bălți, precum și Catedrala ortodoxă română „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți, construită cu cheltuiala Mitropoliei Basarabiei și a Statului Român, inaugurată în 1935 în prezența Regelui României și a unui înalt sobor de ierarhi români și greci.

În ultimii ani, Biserica Ortodoxă Română a depus eforturi considerabile pentru revitalizarea comunităților ortodoxe din Basarabia, care au revenit, în libertate, la jurisdicția tradițională a Bisericii Mame. Construcția noii catedrale din Bălți și activitatea susținută a Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, sunt exemple notabile în acest sens. Aceste acțiuni au fost realizate în scopul revitalizării și dezvoltării comunităților din nordul Basarabiei, oferind credincioșilor lăcașuri de închinare adecvate, încurajând viața duhovnicească bazată pe principiile evanghelice. Aceste acțiuni merită să fie lăudate și încurajate, în loc să fie percepute și promovate ca amenințări, în spațiul public.

”Îndemnurile sinodului de obediență rusă instigă la ură și dezbinare”

În acest context, afirmațiile și îndemnurile sinodului de obediență rusă cuprinse în procesul-verbal nr. 014 din 25 octombrie 2023 instigă la ură și dezbinare și dezinformează opinia publică.

Aceste afirmații vădit românofobe denotă lipsă de clarviziune, opacitate la adevăr și inadecvare la realitățile vii în schimbare, precum și incapacitate de dialog constructiv orientat spre identificarea de soluții canonice practice pentru depășirea situației de ocupație bisericească rusă. 

Biserica Ortodoxă Română, prin Mitropolia Basarabiei, a fost și este mereu deschisă, iubitoare și primitoare față de toți, indiferent de apartenența lor canonică anterioară.

Prin cele 3 episcopii istorice românești, Mitropolia Basarabiei zidește în loc să dărâme, îmbrățișează în loc să lovească, catehizează în loc să insulte, sfințește în loc să profaneze.

Este un lucru bine cunoscut că Biserica Ortodoxă Română, mama spirituală a poporului român, a sprijinit clericii și comunitățile ortodoxe din Republica Moldova din punct de vedere material, financiar și social.

A fost mereu îngăduitoare, iertătoare, iubitoare și primitoare față de toți clericii din Basarabia, de dragul comunităților locale față de care are datoria istorică de a le ajuta să revină „acasă”, la sânul ei ocrotitor.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Poveștile tinerilor dependenți de droguri care au căutat ajutor în centrele înființate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei
Poveștile tinerilor dependenți de droguri care au căutat ajutor în centrele înființate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Câteva sute de persoane care luptă cu dependența de droguri au căutat, anul acesta, ajutor în centrele pentru tratarea adicțiilor înființate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în Iași și Botoșani.

Atracții turistice în R. Moldova. De la Chișinău la cramele cu vin moldovenesc, ce obiective turistice nu trebuie ratate
Atracții turistice în R. Moldova. De la Chișinău la cramele cu vin moldovenesc, ce obiective turistice nu trebuie ratate

Moldova, această mică țară din Europa de Est, este situată între Ucraina și România, într-o regiune cunoscută sub numele de Basarabia și are forma unui ciorchine de struguri.

Mitropolia Moldovei, dotată cu un defribilator de zece mii de euro. Angajații sunt instruiți să intervină în caz de urgență
Mitropolia Moldovei, dotată cu un defribilator de zece mii de euro. Angajații sunt instruiți să intervină în caz de urgență

Mitropolia Moldovei și Bucovinei are acum propriul echipaj de prim ajutor. Zece angajaţi, paznici și personal monahal, au învățat cum să intervină în cazul unei urgențe medicale până la sosirea ambulanței.  

Sărbătoare în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Sute de persoane au participat la slujbe
Sărbătoare în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Sute de persoane au participat la slujbe

Sărbătoare în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, la împlinirea a 380 de ani de când moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse de la Constantinopol la Iaşi.

Mitropolia Basarabiei va construi la Bălți o catedrală și un centru cultural cu finanțare de la Guvernul României
Mitropolia Basarabiei va construi la Bălți o catedrală și un centru cultural cu finanțare de la Guvernul României

Mitropolia Basarabiei va construi o catedrală și un centrul cultural românesc la Bălți, o parte din fondurile necesare fiind asigurate de Guvernul României, care a cumpărat deja terenul pe care va fi edificat lăcașul.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.