Aplicațiile de taxi, la un pas de a fi scoase în afara legii. Reacția celor vizați
Un proiect de pe site-ul Ministerului Dezvoltării modifică legea privind taximetria şi va scoate în afara legii aplicaţiile prin care se comandă taxiurile, se plâng dezvoltatorii acestor aplicaţii.
Şi companiile de tip "car sharing", "Uber" sau "Taxify" ar fi grav afectate, pentru că şoferii fără licenţă care transporta pasageri vor fi sancţionaţi. Ministerul respinge acuzaţiile.
Modificările legislative se referă la aplicaţiile de transport persoane cum ar fi Uber sau Taxify, dar şi Clever sau Star Taxi. Toate ar trebui să obţină autorizaţii de taxi sau de dispecerate de taxi.
În nota de fundamentare se spune că trebuie scăzută evaziunea fiscală din transportul rutier în regim de taxi.
De altfel, şoferii care sunt prinşi că transportă persoane fără să aibă autorizaţie de taxi vor putea fi amendaţi imediat, nu la a doua abatere, cum e acum.
Iar aplicaţiile prin care se comandă taxiurile sunt acuzate că afectează concurența pentru că nu au acordul firmelor de taxi sau al dispeceratelor.
Dimpotrivă, arată Consiliul Concurenței într-un punct de vedere, aceste aplicaţii sunt benefice concurenței şi facilitează interacţiunea dintre cerere şi ofertă.
Reprezentanţii UBER promit să revină în zilele următoare cu un punct de vedere. În schimb, au comentat proiectul de lege reprezentanţii aplicaţiilor de taxi.
Mihai Rotaru, reprezentant Clever Taxi: "Plătim impozite, anul trecut am plătit câteva milioane de lei impozite şi taxe, am cere fie să fie menţinută legea aşa cum este acum, fie să se facă o reglementare specială dacă să simte nevoia. Practic scoate din legalitate un model de business existent."
Într-un punct de vedere transmis Ştirilor PRO TV, Ministerul Dezvoltării respinge acuzaţiile şi susţine că nu vor fi scoşi de pe piaţa operatori economici. S-ar urmări în schimb asigurarea unor servicii de transport persoane de calitate.
”Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice respinge categoric orice interpretare potrivit căreia, prin proiectele de acte normative, sunt perturbate activităţile comerciale sau scoaterea de pe piaţă a unor operatori economici. Se urmăreşte asigurarea unor servicii de transport de persoane în regim de taxi, în regim nediscriminatoriu şi la un nivel sporit de calitate, implicit din punct de vedere tehnologic, în beneficiul pieţei, precum şi al consumatorului final.”
Autorităţile par să se grăbească să adopte modificările legislative. Potrivit companiilor afectate, ordonanţa de urgenţă a fost publicată pe site-ul Ministerului Dezvoltării pe 18 şi va sta în dezbatere publică până pe 28 mai, adică 10 zile, faţă de 30 cum se practică în mod obişnuit. Asta înseamnă că ar putea să intre în vigoare chiar luna viitoare.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!