Muzeul Etnografic din vecinătatea castelului Bran s-ar putea închide. Noii proprietari cer executarea silită
O bijuterie de arhitectură populară, Muzeul Etnografic din vecinătatea castelului Bran își va închide în curând porțile.
Mare parte din terenul pe care sunt amplasate 18 căsuțe tradiționale a intrat în posesia unui cetățean polonez și a soției sale, care au cerut executarea silită.
Cei doi sunt ginerele și fiica unui fost primar al localității. Edilul a reușit să le obțină drepturile litigioase de la moștenitorii domeniului. Ministerul Culturii încearcă să salveze situația, în al doisprezecelea ceas.
Muzeul din vecinătatea castelului Bran reconstituie un sat de munte și găzduiește 18 gospodării țărănești cu specificul zonei, toate monumente de clasa A.
Un fost primar al Branului ar fi fost împuternicit de moștenitorii domeniului să-i reprezinte în legătură cu retrocedarea, iar acesta ar fi intermediat vânzarea drepturilor litigioase chiar fiicei și ginerelui său, spun localnicii. După un lung șir de procese, cei doi au ajuns proprietari ai terenului.
Mihail Ion Gorgoi, directorul Muzeului Național Bran: „Ne-au cerut imediat să închidem toate construcțiile, să le predăm și inventarul patrimoniului mobil, asta înseamnă că printre obiectele mobile avem și obiecte clasate în categoria tezaur, motiv pentru care s-a amânat o săptămână această predare, această executare silită, ca noi să putem să solicităm Ministerului Culturii o aprobare în acest sens”.
Nonu Pușcariu, avocat al Ministerului Culturii: „Vă dați seama că acolo se află niște bunuri cu o valoare extremă, cineva trebuie să le păzească, cineva trebuie să le întrețină, chiar și câteva zile nesupravegheate pot duce la un dezastru pentru patrimoniul național”.
Ministerul Culturii a contestat în instanță contractul de vânzare cumpărare, pentru că părțile nu au respectat dreptul de preempțiune al statului.
Liviu Brătescu, secretar de stat în Ministerul Culturii: „Frații Stoian și-au vândut un drept al lor de proprietate înainte de a se adresa Ministerului Culturii pentru exercitatea dreptului de proprietate”.
Noii proprietari ai terenului nu vor să detalieze modul în care au ajuns în posesia domeniului, dar susțin că totul s-a făcut legal. Ei spun că sunt deschiși negocierilor cu Ministerul Culturii.
Turistă: „Dacă va râmâne muzeu și va fi un bun gospodar, cinste lui, iar dacă îl strică și face altă porcărie, gen ce e aici, numai kitsch-uri... vai de noi”.
Ministerul Culturii încearcă acum să cumpere o treime din terenul pe care se află muzeul, aflat în proprietatea unei alte moștenitoare. Specialiștii se tem însă că toate căsuțele țărănești se vor deteriora, odată cu mutarea.