Turnul cu ceas din Sighișoara e în plin proces de restaurare. Țiglele sunt făcute manual
Turnul cu ceas al cetății medievale din Sighișoara își recăpătă, încet, strălucirea de altădată.
Acoperișul - care risca să se prăbușească - a intrat în reparații și a fost acoperit cu țigle realizate manual, care respectă modelul original. Unul dintre principalele obiective turistice din Sighișoara - care găzduiește și un muzeu de istorie - a fost reparat în urmă cu 130 de ani.
Pentru că exista riscul că acoperișul să se prăbușească, autoritățile au început lucrările.
Iulian Sârbu, primar Sighișoara: „Am refăcut întreg acoperișul, întreaga structură de lemn, am acoperit toate grinzile care erau în pericol de a se prăbuși. Se înlocuiesc o mie de țigle urmând ca într-o altă etapă să înlocuim tabla, care deasemenea este compromisă pe acoperișul turnului cu ceas și să venim în completare cu țiglele necesare.”
Momentan, 1.000 de țigle au fost înlocuite din cele 9.000 care acoperă turnul cu ceas. Lucrările ajung la 55 de mii de lei.
Nicolae Teșculă, director muzeu: „Au fost achiziționate o mie de țigle realizate manual de către un atelier din Batan, au fost smălțuite în culorile ce a fost folosit istoric în turnul cu ceas și pe două fațade ale acoperișului au fost așezate și astfel s a refăcut vechiul model al acestor țigle.”
Turnul cu ceas din Sighișoara atrage mulți turiști în orașul medieval, mai ales prin modelul colorat al obiectivului. Fotografiile, desigur, nu lipsesc.
Turiști: „Îmi place aerul cetății, atmosfera medievală este foarte frumoasă. Turnul este esența cetății. Asta mi-a plăcut cel mai mult.”
„Frumos, un centru cultural care ne-a impresionat, am auzit că este un oraș vechi interesant.”
Lucrările ar trebui să fie gata până la finalul lunii noiembrie. Atunci, turiștii vor avea ocazia să urce în turnul cu ceas și să se bucure de priveliște.