Turism la groapa de gunoi. Un munte a fost decopertat pentru a face loc deseurilor. Localnicii dau in judecata autoritatile
Drumetiile prin Pasul Mestecanis, la peste 1.000 de metri altitudine, ar putea deveni in curand amintire. In locul peisajelor captivante, turistii vor vedea o mare groapa de gunoi.
Consiliului Judetean Suceava vrea sa amenajeze una pentru colectarea deseurilor, in trecatoarea care face legatura dintre Campulung Moldovenesc si Vatra Dornei. Singura speranta a localnicilor este ca instanta va opri lucrarile.
Lucrarile la groapa de gunoi au inceput anul trecut. Reprezentantii Consiliului Judetean Suceava nu au luat insa in considerare un factor important atunci cand au depus proiectul pentru fonduri- zona aleasa este intens circulata de turisti si vestita pentru frumusetea ei.
"Locatia a fost aleasa din ratiuni economice, asa incat costurile cu transporturile sa nu fie exagerate. Sincer, nu ma pot pronunta daca ecosistemul a fost afectat, noi zicem ca nu. O sa vedem efectele in timp, ca sa putem trage o concluzie", spune Gheorghe Ignatescu, seful Serviciului Consiliului Judetean Suceava.
Chiar daca un intreg munte a fost decopertat, cei care se ocupa de acest proiect sustin ca impactul asupra mediului va fi minim si nimeni nu va avea de suferit in zona. "Nu va fi aici miros sau nu va fi o priveliste deplorabila, iar finalmente aici va fi un fel de parc cu pasune naturala, peste vreo 10 - 15 ani", afirma Gheorghe Bajenaru, dirigintele de santier.
Localnicii sunt stupefiati. Spun ca groapa de gunoi din zona le va afecta gospodariile si orice sansa de a castiga bani din turism.
"Pana la prima locuinta din sat, sunt 800 de metri, fata de pensiunile turistice din varf sunt 300 de metri, nu mai mult. Cum se poate face turism langa o groapa de gunoi? Nu vrem altceva, aer curat, conditii frumoase, sa vina toata lumea sa se bucure de un colt de natura", spune Aristide Maxim, fermier.
"Cu animalele are sa fie foarte grav, pentru ca nu o sa putem da produsele, nici laptele mai departe sau daca o sa facem un produs finit aici, la noi in asociatie, cine o sa ne cumpere produsele daca o sa stie ca deasupra e groapa de gunoi?", se plange alt fermier, Vasile Forminte.
Suparati, oamenii s-au asociat si vor sa rezolve problema in instanta. Asa ca s-au hotarat sa dea in judecata Consiliul Local Pojorâta, cel care a aprobat amplasarea gropii de gunoi si vor sa ceara oprirea lucrarilor.