Tudor Giurgiu: Un director din minister, cu 100.000 de euro în cont, a cerșit bilete la Moromeții 2

tudor giurgiu

Regizorul Tudor Giurgiu a dezvăluit pe Facebook cum un director din Ministerul Culturii i-a "cerşit" patru invitaţii la premiera filmului "Moromeţii 2" al cărui producător este.

Cineastul l-a catalogat pe şeful Direcţiei de Cultură Scrisă şi Creaţie Contemporană din cadrul MCIN drept "insolent" şi a precizat cine sunt principalii invitaţi la premiera filmului, relatează news.ro.

"Din nou, despre cerşetorii de invitaţii, din categoria dregătorilor de neam si ţară. Ieri, colegele de la birou primesc un telefon de la un consilier din Ministerul Culturii. Dorea sa vorbească cu “cineva” despre invitaţii la premiera Moromeţii 2 de săptămâna viitoare. Colegele au insistat să trimită un email. Şi vine mailu’: “Salut…, te rog să îmi confirmi cele 4 invitaţii pe numele Ioan Matei la premiera de luni 5 noiembrie de la Sala Palatului”. Am citit şi am ramas perplex: wtf is Ioan Matei si de unde manierele astea? Parcă-l auzeam dispunînd din adîncurile cabinetului către consilier: "Fă şi tu rost de ceva invitaţii, ce stai aşa degeaba? Cum adică nu ne-au trimis? Să ne dea!” Pentru că sunt şef. Şerif. Boss. Pentru că mi se cade", a scris Giurgiu.

El a subliniat că directorul, potrivit ultimei declaraţii de avere, are 100.000 de euro şi 75.000 lei în cont. "Vă faceau pe dvs.(sau pe colegii subit pasionaţi de film) 4 belete de 30 lei bucata? Aveam şi mai scumpe dar înţeleg că preferaţi varianta budget", a comentat Giurgiu.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cineastul a mai explicat şi cu ce se ocupă şeful acestei Direcţii. "M-am uitat pe site să văd ce face Direcţia dvs. Asigură „elaborarea strategiilor şi coordonarea programelor naţionale în multe domenii, între care cinematografie şi audiovizual”. Cică Direcţia se implică în „formularea de propuneri pentru dezvoltarea cooperării cinematografice europene şi internaţionale”. Wow! Haţ! Eu n-am citit niciuna care să vină dinspre dvs, nici din 2008 pînă azi, nici înainte. Poate aţi fost superprins cu Cultura Scrisă dar vă spun sigur că pe la noi la cinema, strategiile, soluţiile, legile, tot noi, ăştia, artiştii, producătorii, le-am scris. Văd că tot prin intermediul Direcţiei dvs. festivalurile mari de film din ţară primesc finanţare de la Minister. Aaaa, o să-mi spuneţi „noi îţi dăm bani la TIFF, nesimţitule care comentezi”. Da, ne daţi pentru că merită, pentru că suntem printre cele mai apreciate festivaluri din întreaga lume, pentru ca derulam proiecte educationale si multe altele. Şi dacă tot vine vorba, vă rog încercaţi la anul să semnăm contractul ăla mai repede, că anul ăsta luarea a 5 semnături a durat o veşnicie, de ne prindea Festivalul la uşă".

"În concluzie, nu prea mă simt obligat să vă confirm cele 4 invitaţii. Ba mai mult, vă zic că e o insolenţă. Aşa cum şi la TIFF mă zbat să caut bani privaţi din ţară şi străinătate ca să putem face festivalul la cote înalte, la Moromeţii finanţarea venită de la stat, prin CNC (bani care nu vin de la buget oricum) e cam de pină în 30% din buget, bani luaţi pe credit. Ministerul dvs nu şi-a onorat nici pînă azi obligaţiile asumate contractual pentru finanţarea filmului, via un studio din subordine. Avînd această perspectivă, ce anume credeţi că m-ar fi făcut să vă invit la film? Servilismul? Pupincurismul? Nu mă cunoaşteţi suficient înseamnă. N-am fost nici la chefuri împreună, nu m-aţi felicitat ever pentru vreun succes al unui festival sau film, regizat sau produs de mine. Invităm pe cine vrem noi, domnule Matei. Pe prieteni, pe Ministrul Culturii (de care, trecînd de protocolul firesc, mă leagă şi o veche amiciţie), pe doamna care ne face curat la birou, pe oameni care se zbat să promoveze filmele romaneşti în toată ţara, pe gospodarii din Talpa (Teleorman) care ne-au ajutat să facem filmul la ei în case. Şi vă mai spun ceva – am întrebat cîţiva actori din film de ce vor mai multe invitaţii decît poate era firesc? Domnule director, ştiţi ce mi-au zis? Vor să-şi invite doctorii, cei care au grjă de ei sau de care, poate, o să aibă vreodată nevoie. Le-am dat cîte bilete vor pentru că merită. Dvs meritaţi altceva. Într-o lume normală (ţările scandinave de ex.), gestul dvs ar fi fost incalificabil şi aţi fi plecat din Minister în secunda doi. Pentru delictul de lipsă de bun simţ", a scris Tudor Giurgiu.

Premiera de gală este programată pe 5 noiembrie, la Sala Palatului din Bucureşti, de la ora 20:00, evenimentul fiind deja sold-out. Lungmetrajul va rula în cinematografele româneşti din 16 noiembrie.

Reacția Ministerului Culturii:

În legătură cu articolele de presă referitoare la faptul că producătorul Tudor Giurgiu a declarat că un oficial din Ministerul Culturii „a cerşit bilete la film”, Ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu, a întreprins următoarele măsuri:

Ținând seama de faptul că aspectele sesizate de producătorul Tudor Giurgiu și preluate de mass media aduc atingere prestigiului Ministerului Culturii și Identității Naționale, a fost sesizată Comisia de disciplină pentru demararea procedurilor legale în acest caz.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură
O avarie majoră a lăsat Craiova în frig. Zeci de mii de oameni și fabrica Ford au rămas fără căldură

O avarie puternică la unul dintre cazanele societății care livrează energie termică în Craiova a lăsat 40.000 de apartamente fără căldură.

Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană
Sărbători de iarnă pe Valea Prahovei sau în Poiana Brașov. Cât costă un pachet de Crăciun sau de Revelion pentru o persoană

Dacă n-ați planificat încă sejurul pentru sărbătorile de iarnă, aflați că pe Valea Prahovei și în Poiana Brașov gradul de ocupare este de 60%.

UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”
UE impune reguli stricte pentru combaterea defrișărilor ilegale. România, surprinzător, în categoria „fără risc”

Uniunea Europeană impune reguli stricte. O serie de produse nu vor putea fi vândute în statele membre dacă provin din păduri defrișate sau degradate.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.