Pe ce au cheltuit autoritatile 200 de milioane de euro in caz de cutremur. Traumele bucurestenilor care nu dorm de frica
Autoritatile din Bucuresti au impartit truse de prim ajutor in toate blocurile aflate in pericol sa cada la primul cutremur serios.
Demersul este contestat insa de multi dintre cei care adorm, in fiecare seara, cu spaima. ''Avem nevoie de sprijin pentru reparatii'', spun oamenii. Si au dreptate. De mai bine de 20 de ani, au fost reconsolidate extrem de putine imobile. Iar pentru aceste truse, autoritatile au cheltuit peste 200 de milioane de euro.
O tanara locuieste intr-un imobil de pe Calea Mosilor de 30 de ani. Cu lacrimi in ochi, povesteste ca ii este groaza de cutremur.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Mi-e frica. N-ai ce sa vinzi, nu iei nimic pe el"
Autoritatile insista ca vina pentru ritmul in care merg consolidarile o poarta proprietarii, care refuza de cele mai multe ori ca blocul in care locuiesc sa intre in reparatii. Raspunsul ii revolta pe oameni.
"Ei trebuie sa-i amendeze pe cei care se opun, dar asta nu s-a intamplat decat o data", spune un administrator de blo.
Sunt insa si proprietari care considera ca trusele primite de la primarie sunt binevenite. Pe strada Dionisie Lupu din sectorul 1 s-au distribuit 49. Cate una pentru fiecare familie din aceasta cladire.
Fiecare trusa contine o patura cu protectie termica, o lanterna multifunctionala, cu ajutorul careia se poate incarca telefonul mobil, apa, pastile pentru purificarea apei, mancare, manusi.
Edilii sustin ca astfel de seturi exista in toate tarile cu risc seismic ridicat, iar Romania se incrie intr-o astfel de lista. De altfel, se mai pot vedea si azi urmarile cutremurelor puternice care au afectat Capitala.
De la peste 30 de metri inaltime, Bucurestiul arata clar ca are nevoie de reconsolidare. Dincole de orice, bucurestenii spun ca vor ca autoritatile sa respecte macar promisiunile pe care le-au facut pana acum in ceea ce priveste masurile anti-cutremur. Pe lista avem cumpararea unor autospeciale in valoare de 2 milioane de euro, saparea a 12 puturi de mare adancime, dar si amenajarea a 12 sali de sport pentru sinistrati.
Scolile au fost deja alese si fiecare sala de sport va fi dotata cu paturi de campanie, paturi, generatoare electrice, targi, saci de dormit si containere. Cei din primaria capitalei sustin ca operatiunea va incepe saptamana viitoare.
Cat despre puturile de mare adancime pentru asigurarea sursei de apa potabila, inca nu s-a terminat licitatia care desemneaza firma ce va executa lucrarile.