Guvernatorul Bancii Centrale si Ministrul de Interne din Polonia, filmati in timp ce negociau posturi si sprijin politic
Cutremur pe scena politica din Polonia. Un scandal al inregistrarilor cu inalti responsabili care negociaza posturi si sprijin politic reciproc capata amploare.
Opozitia a denuntat "traficul de influenta" si cere demisia guvernului de centru dreapta. Pus cu spatele la zid, premierul polonez a declarat ca "nu exclude" alegeri anticipate.
Scandalul a izbucnit dupa ce saptamanalul polonez Wprost a publicat inregistrarea unei conversatii telefonice de asta vara, in care guvernatorul Bancii Centrale ii propune Ministrului de Interne sprijin in cazul in care politica bugetara a guvernului ar duce la o criza sociala. Insa pretinde in schimb demisia Ministrului Finantelor Jacek Rostowski, care intre timp a si renuntat la post.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ziarul refuza sa predea autoritatilor inregistrarile pe care le detine. Si cu atat mai putin sa dezvaluie cine a facut aceste interceptari - "ilegale" dupa cum le considera autoritatile.
"Este interesul guvernului ca anchetatorii sa obtina inregistrarile originale complete facute prin interceptarea ilegala a unor cetateni, fie ca sunt, sau nu politicieni ori responsabili ai statului", a spus Donald Tusk, premierul Poloniei.
Atunci, anchetatorii au incercat sa le obtina cu forta. Procurorii insotiti de politisti dar si agenti ai serviciului de contraspionaj au descins la sediul redactiei Wprost. Au incercat sa confiste cu forta laptopul redactorului sef, sustine site-ul de Internet al ziarului, care a anuntat si inaintarea unei plangeri in justitie.
Cum de fata erau numerosi jurnalisti, iar redactorul sef era decis sa opuna rezistenta, operatiunea a fost abandonata.
"Am luat legatura cu procurorul general si cu directorul Agentiei pentru Securitate Interna si le-am cerut lamuriri in legatura cu necesitatea acestei descinderi la redactia Wprost. Regret incidentele aparute in acest conflict - intre lege, pe de o parte, si libertatea de expresie, pe de alta", a mai spus Tusk.
Presa si unii oameni politici au sugerat ca inregistraile ar fi putut fi facute de serviciile secrete rusesti, ca sa destabilizeze Polonia pe fondul crizei ruso-ucrainene.