Trotinetele electrice, un mister pentru poliţie. "Treci pe trotuar sau îţi fac dosar"

04-06-2019 07:55


Trotineta electrică, tot mai la modă printre români, ridică probleme în trafic. Prea rapizi pentru a fi denumiți pietoni, prea lenți și neprotejați pentru a se încadra între mașini, utilizatorii nu știu pe unde să circule - pe trotuar sau pe carosabil.

Nici polițiștii nu prea pot să îi lămurească. Și mulți dintre cei care folosesc astfel de vehicule au fost sancționați cu avertisment pentru că și-au făcut loc printre autoturisme. Iar situația este aceeași în întreaga Europă. În toate țările se pune problema reglementării acestui mijloc de transport.

"Dumneavoastră cu ce sunteţi? Să îmi arătaţi şi mie talonul."

Secvenţele inregistrate de un tânăr care circulă cu o trotinetă electrică pe carosabil - demonstrează confuzia generală. "Mi-a zis treci pe trotuar sau îţi fac dosar. 25 la oră printre pietoni, mai iese un copil dintre maşini, nu ştiu de ce recomanda lumea aşa."

Trotinetele electrice cântăresc până la 40 de kilograme şi pot atinge şi 25 de kilometri pe oră. Când sunt folosite pe trotuar, pietonii se plâng că abia se pot feri de ele - mai ales că sunt şi silenţioase.

În schimb, şoferii susţin că apariţia trotinetelor pe şosea sporeşte riscul de accident.

"Nu ştiu cine le dă voie, are permisiunea să facă escaladările astea printre maşini. El merge ce merge şi virează scurt domnule, şi l-ai lovit să aibă grijă, că moare şi ne bagă pe noi la încurcătură."

Utilizatorii de trotinete s-au unit pe internet şi au cerut poliţiei lămuriri în legătură cu statutul lor.

Lidia Ivaşcu, purtător de cuvânt IPJ Braşov: "Trotinetele electrice a căror viteză prin construcţie este între 25 şi 45 de km pe oră pot fi asimilate ca moped. Conducătorii trebuie să aibă minim 16 ani, permis de conducere, să poarte casca de protecţie omologată."

 

Ce spune legea despre trotinetele electrice

 

În România, legea nu reglementează statutul trotinetelor care au viteza limitată - din fabrică - la cel mult 25 de kilometri pe oră.

"Un agent de circulaţie mi-a atras atenţia cu trotineta pe trotuar, ce să fac, m-am suit pe trotuar, îl asculţi că poate să îţi ia banii", spune un utilizator.

Situaţia nu este clară nici în restul Europei. În Franţa se pune problema unei legi noi, care va impune permis de conducere pentru trotinetele cu viteză mai mare de 25 de kilometri pe oră. Totul la insistenţele primarului din Pariş, unde au avut loc mai multe accidente în care au fost implicate aceste vehicule.

Vlad Drăghescu: "Problemele sunt în metropolele mari unde sunt mulţi turişti şi se închiriază trotinete la liber şi acolo rata de accidente este mai mare, e un studiu făcut în Statele Unite care zice că peste 33 la sută din accidente sunt la începători."

Germania se pregăteşte să introducă în legislaţie o nouă categorie: vehicule electrice uşoare. În Anglia, trotinetele sunt permise doar în spaţiile de agrement. Marile oraşe din Olanda nu acceptă prezenţa trotinetelor pe pistele de biciclete şi doar unele vor fi permise pe carosabil.

Între timp, în Bucureşti, Primăria Capitalei a încheiat un acord cu o firmă prin care va pune la dispoziţia bucureştenilor trotinete electrice, care vor putea fi închiriate. Proiectul este menit să contribuie la fluidizarea traficului şi la reducerea poluării în zona centrală. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO