Referat DNA: Cu cine se intalnea Sorin Oprescu noaptea, la casa din Ciolpani, pentru a lua bani ceruti ca mita

Sorin Oprescu retinut - Agerpres

Sorin Oprescu a multumit cand i-a fost inmanata suma de 25.000 de euro si i s-a precizat ca este pentru lucrari efectuate la Palatul Mogosoaia, ceea ce demonstreaza ca el cunostea provenienta ilicita a banilor, potrivit motivarii arestarii preventive.

Schimbul de replici dintre primar si cel care i-a inmanat suma de bani apare in interceptarile de la dosar, conform motivarii de arestare a Tribunalului Bucuresti, relateaza Agerpres.

"Ca inculpatul cunostea provenienta ilicita a sumei de bani primita, rezulta in mod clar din continutul dialogului purtat cu Popa Bogdan Cornel, in locuinta sa, cand imediat dupa remiterea banilor, spunandu-i-se '25 de la Mogosoaia', reactia inculpatului a fost aceea de a spune 'Da, da, da! Multam!' (...). Intrebat cu privire la acest aspect, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a declarat in fata judecatorului ca nu a auzit particula 'Mogosoaia', intrucat la acel moment il conducea spre iesire pe doctorul (...), care venise in vizita", se arata in motivare.

Explicatia data de Sorin Oprescu nu a fost considerata credibila de instanta, care a apreciat ca "informatia primita de la denuntator: '25 de la Mogosoaia' nu este deloc ampla, iar fraza este extrem de scurta, pentru a putea fi asimilata in intregime, cu foarte multa usurinta".

In plus, instanta a constatat ca din probele de la dosar rezulta ca Bogdan Popa a rostit acea fraza in timp ce ii inmana lui Oprescu punga de cadouri in care se afla suma de bani, iar raspunsul inculpatului 'Da, da, da! Multam!' a venit cu promptitudine. De asemenea, s-a constatat ca o vizita a doctorului despre care vorbea inculpatul nu a avut loc in acea seara.

Citește și
Cathedral Plaza
Sentinta definitiva in cazul Cathedral Plaza: cladirea trebuie demolata. Ce spune Biserica Catolica despre primarul Oprescu
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

DNA: Popa si Stanca, macar o data pe luna, se intalneau noaptea cu primarul in imobilul de la Ciolpani

Bogdan Popa, directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, si Cristian Stanca, fostul sofer al lui Oprescu, sunt singurele persoane care, pe parcursul supravegherii tehnice, macar o data pe luna, intr-una din zilele in care au fost la primarie si au discutat cu primarul, se intalneau din nou cu acesta, dupa lasarea noptii, in imobilul din com. Ciolpani, pentru remiterea unui procent din banii ceruti ca mita, se arata in documentele DNA.

"Astfel, analiza rezultatelor punerii in aplicare a masurilor de supraveghere in cauza conduce spre concluzia unui numar de 5 astfel de intalniri in perioada 7 aprilie 2015 - prezent (mai precis, la datele de 22.04, 13.05, 03.06, 19.06 si 07.07. (...). Aceste intalniri au avut in comun urmatoarele: aceeasi trei participanti - Bogdan Popa, Cristian Stanca si Sorin Oprescu; cu o singura exceptie, stabilirea intre participanti a intalnirii se realiza in discutii directe, la primarie, nu telefonic; in aceste conditii, prealabil in aceeasi zi Popa sau Stanca sau ambii (cel mai adesea) se deplasau la sediul primariei pentru a se intalni cu inculpatul Oprescu (ceea ce facea ca intalnirea de la Ciolpani sa fie a doua, in aceeasi zi si intre aceleasi persoane); intotdeauna intalnirea avea loc in interiorul imobilului din com. Ciolpani ce apartine lui Oprescu (nu pe strada sau in fata imobilului ori intr-un autoturism, etc.) cu o singura exceptie, toate intalnirile au avut loc noaptea, dupa lasarea intunericului; (...) nu au fost identificate alte persoane, mai ales conducatori de institutii publice din subordinea primarului sau alti functionari publici din cadrul acestora, in afara de Popa si Stanca, cu care Oprescu sa aiba intalniri in aceste circumstante la acel imobil ", au retinut anchetatorii.

DNA spune ca in doua cazuri, imediat dupa terminarea acestor intalniri, Bogdan Popa a discutat cu cate o persoana aflata in relatii contractuale cu o institutie publica din subordinea primarului si in relatii apropiate si cu Stanca, pentru a stabili o intalnire la acea ora din noapte.

Procurorii au aratat in referatul cu propunerea de arestare preventiva a lui Sorin Oprescu ca era de notorietate ca Bogdan Popa, trimis de primar sau impreuna cu acesta, mergea la evenimente la care altfel n-ar fi avut acces, fapt insa confirmat si de Florin Supeala si de discutiile telefonice.

"Receptii la ambasade, la Palatul Cotroceni, participarea la vizite oficiale in strainatate, cum a fost cea din Statele Unite ale Americii, desi a fost singurul sef de institutie publica din subordinea Primarului din delegatie si in ciuda faptului ca nu pare a exista o logica pentru care directorul administratiei cimitirelor si crematoriilor trebuia sa fie prezent", se spune in document.

Anchetatorii sustin ca atat in cursul anului 2014, cat si in cursul anului 2015, institutia condusa de Bogdan Popa a avut alocat un buget atipic de mare fata de celelalte institutii din subordinea primarului, raportat la importanta pentru comunitate a serviciilor prestate si la notorietatea insuficientei fondurilor bugetare.

"Astfel, in 2014 a primit alocare bugetara pentru a incheia patru din contractele subsecvente pentru lucrarile de alimentare cu apa si drenaj, desi potrivit documentatiei de achizitie publica acestea urmau a fi incheiate esalonat pe parcursul perioadei 2014 - 2017, in timp ce in anul 2015 a primit un buget de 82.182 mii lei, in conditiile in care Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement au primit sume mult mai mici - 55.072 mii lei, respectiv 58.226 mii lei). Trebuie aratat ca din acele 81 de milioane, aproximativ 50 de milioane erau alocate pentru doua contracte ce urmau a fi incheiate de ACCU cu S.C. Total Green Serv SRL, controlata de Bogdan Popa, dar de care era foarte interesat si Cristian Stanca, pentru lucrarile de reparare a aleilor din cimitire, contracte care insa nu au mai fost incheiate din cauza nerentabilitatii pentru executant a lucrarilor urmare a schimbarii solutiei tehnice prin raportare la oferta cu care castigase procedura de atribuire", arata DNA.

In referat se precizeaza ca, in seara zilei de 23 august, dupa formularea denuntului, Cristian Stanca a refuzat sa se intalneasca cu Popa, comunicandu-i totodata ca a doua zi va pleca din Bucuresti, urmand sa se intoarca peste patru zile.

"In ziua urmatoare, la biroul lui Popa s-a prezentat Manica Dorel Mugurel, un apropiat al lui Stanca. Acesta l-a dus imediat pe Popa in baie, unde i-a comunicat in soapta (discutia fiind inregistrata audio-video in mediu ambiental) ca Stanca este speriat, deoarece ar fi urmarit de niste autoturisme. (...) Intors in Bucuresti in seara zilei de 27 august, Cristian Stanca a avut tot un comportament suspicios, avand telefoanele inchise, fara sa-l contacteze pe Popa. In dupa-amiaza zilei de vineri, 28 august, Popa a fost sunat de catre Marius Dragomir, actualul sofer personal al lui Oprescu, pentru a-i transmite sa ia legatura imediat cu Adina Ivan, una din secretarele primarului. Discutand cu aceasta, Popa a aflat ca primarul este suparat, deoarece nu reuseste sa-i contacteze nici pe el si nici pe Stanca, sens in care Popa ar trebui sa se prezinte imediat la primarie", se mentioneaza in document.

Potrivit referatului, la discutia ce a urmat intre Popa si Oprescu, primarul i-a adus la cunostinta ca a primit un mesaj de la Stanca din care rezulta ca acesta din urma este speriat, deoarece ar fi urmarit, fara a da insa mare importanta acestei senzatii ("El, sigur ca nu! Ce-o fi vazut el...").

"Inculpatul Oprescu si-a manifestat acest dezinteres, desi a invederat ca una dintre persoanele cu care avusese intalnirea anterioara i-a comunicat ca 'Aveti grija cu soferul ala!', deoarece 'Da...' zice, 'dar se pare ca e ...Soferu' este prieten cu Nutu, ceva!', in timp ce primarul ar fi raspuns ca 'Dom'ne, nu mai e soferul meu! Intre timp a devenit inspector!' Cu toate acestea, Oprescu a avut grija sa transmita ca, in ciuda neincrederii in observatiile lui Cristian Stanca, mesajul sau de baza ramane acela ca 'Adica, in sensu' de a avea grija!'", mai arata DNA.

Pe de alta parte, in acelasi document, se face referire si la faptul ca Sorin Oprescu a incercat sa ofere bani drept "pret al tacerii" lui Madalin Dumitru, retinut de DNA in iunie 2014 pentru ca cererea comisioane pentru derularea contractelor.

"Apropierea in forma specifica participarii la comiterea de infractiuni de coruptie pe o perioada lunga de timp este cu atat mai vizibila spre finalul intalnirii, cand Oprescu ii face confidente infractionale lui Popa. Astfel, dupa ce primarul a invederat ca '[...] pentru ca am sa-ti spun ceva la ureche acum cand iesim, o surpriza neplacuta pentru mine pe urmatoarea chestie', detaliind apoi in soapta la ureche ca 'Madalin a vorbit cu Mircea ... si Mircea mi-a spus: 'Ba, asta a zis 'Dom'le, si eu am tacut din gura!', 'Pai si ce (expresie obscena), ai avut tu vreo treaba cu mine?', 'Dom'le, imi dai si mie 10.000 pe luna!'...", se spune in referat.

Sursa citata mentioneaza ca referirea "Madalin" il are in vedere pe Madalin Dumitru, director al Directiei Generale Infrastructura si Servicii Publice din subordinea primarului Capitalei pana la 5 iunie 2014, cand a fost retinut de DNA, fiind trimis in judecata in decembrie, fiind in arestul la domiciliu pana in 26 iunie 2015 si ulterior sub control judiciar.

"In ciuda sustinerii mentionate mai sus ('Pai si ce (expresie obscena), ai avut tu vreo treaba cu mine?'), ulterior inculpatul Oprescu a invederat cum a incercat sa 'o sprijine pe sotie', mai exact aratand ca 'Lu' asta chiar nu stiu pentru ca nevasta-sa e putin cam ciudata. Am vrut s-o sprijin atunci cu avocati ...'. Mai mult, in continuare primarul a invederat cum a negociat suma ceruta drept 'pret al tacerii', invederand ca '[...] Eu cu ... 18, vreo 20 sa zicem...', 'si-atuncea am cazut de acord asa ca na, ..., dupa ce termina cu ...', 'O sa conteze pe un 5.000 si-am trecut pe..., ca sa pun sa...'", mai arata anchetatorii.

De asemenea, in document sunt redate si discutiile purtate de primarul Capitalei cu Bogdan Popa dupa momentul aducerii la sediul DNA, cand Oprescu pe holul institutiei i-ar fi indicat in mod repetat sa nu dea declaratii.

"'Nu dam declaratii...', 'N-o sa dam declaratii.', 'Nu dam declaratii, chemam avocatu'.' Dupa acest moment, inculpatul a inceput sa-i adreseze intrebari lui Popa, menite sa afle daca acesta din urma, prezent in sediul DNA cand a ajuns primarul, a reusit sa afle probatoriul existent. Astfel, dupa ce inculpatul Oprescu a intrebat 'Erau marcati?' si, afland ca Popa nu cunoaste aceasta informatie, a stabilit strategia pe care o va urma, cerandu-i suspectului sa faca la fel: 'Banii. ...[neinteligibil, vorbeste in soapta]... ai venit sa... doamna Munteanu cu Groapa...', 'De aia..', mai precis 'De aia te-am chemat, cu Groapa... madam Munteanu', incercand asadar sa determine suspectul sa sustina ca motivul sosirii sale in imobilul de la Ciolpani nu avea legatura cu vreo suma de bani. Desigur, o simpla lectura a dialogului ambiental de la Ciolpani denota lipsa legaturii intre motivul real al venirii lui Popa si 'groapa' pentru 'doamna Munteanu'", mai sustin procurorii.

DNA mai subliniaza ca la perchezitia domiciliului lui Oprescu din Ciolpani au fost puse la dispozitia organelor de urmarire penala sumele de 31.350 lei si 18.000 euro.

Pe 7 septembrie, magistratii Tribunalului Bucuresti au admis propunerea DNA de arestare preventiva a lui Sorin Oprescu, pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. Masura a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care pe 14 septembrie a confirmat decizia primei instante.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cine i-a luat locul lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei dupa suspendarea edilului: ''Voi avea toleranta zero
Cine i-a luat locul lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei dupa suspendarea edilului: ''Voi avea toleranta zero"

Prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, a semnat, marti, ordinul prin care primarul general Sorin Oprescu a fost suspendat de drept din functie. Consiliul General a ales un edil interimar in locul acestuia.

Sentinta definitiva in cazul Cathedral Plaza: cladirea trebuie demolata. Ce spune Biserica Catolica despre primarul Oprescu
Sentinta definitiva in cazul Cathedral Plaza: cladirea trebuie demolata. Ce spune Biserica Catolica despre primarul Oprescu

Curtea de Apel Ploiesti a anulat hotararea prin care se suspenda demolarea cladirii Cathedral Plaza din Capitala
 

CAB a decis ca Oprescu ramane in arest preventiv. Avocat:
CAB a decis ca Oprescu ramane in arest preventiv. Avocat: "A fost avertizat de mult timp ca i se pregateste ceva"

Sorin Oprescu le-a spus judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ca nu a luat niciodata mita si ca a fost avertizat de foarte mult timp ca i se pregateste ceva, a declarat luni avocatul acestuia, Alexandru Chiciu.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.