Sentinta definitiva in cazul Cathedral Plaza: cladirea trebuie demolata. Ce spune Biserica Catolica despre primarul Oprescu

Ultima actualizare: 17-09-2015 03:23
Cathedral Plaza

Curtea de Apel Ploiesti a anulat hotararea prin care se suspenda demolarea cladirii Cathedral Plaza din Capitala
 

Decizia Curtii de Apel Ploiesti a fost luata dupa ce in luna aprilie a acestui an, Tribunalul Dambovita a decis suspendarea hotararii de incepere a procedurilor de demolare. Motivul invocat de Tribunal era acela ca mai intai trebuie ca Primarul Capitalei sa faca verificari si, eventual, sa inceapa procedura de reautorizare. Curtea de Apel a respins insa pe 11 septembrie, printr-o hotarare definitiva, aceasta cerere de suspendare ca neintemeiata, in urma actiunii intentate de Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti primarului Sorin Oprescu.

Potrivit comunicatului Arhiepiscopiei, „prin sentinta civila nr. 351/15.04.2015 Tribunalul Dambovita suspendase temporar executarea hotararii nr. 2520/2012 prin care aceeasi instanta dispusese obligarea primarului general al capitalei, Sorin Oprescu, la emiterea deciziei de desfiintare a cladirii ilegale Cathedral Plaza si la luarea tuturor masurilor pentru readucerea terenului la situatia anterioara construirii. Desi reprezentat de avocatii care au sustinut anterior firma Millenium Building Development SRL (detinatoarea constructiei ilegale), Sorin Oprescu a pierdut in procesul avand ca obiect suspendarea executarii hotararii judecatoresti prin care fusese dispusa desfiintarea Cathedral Plaza.

Eforturile primarului, aflat in acest moment in spatele gratiilor sub acuzatia de apartenenta la un grup infractional organizat si luare de mita, de a intarzia desfiintarea unei cladiri care a inghitit zona verde din preajma Catedralei Sf. Iosif, s-au lovit de un “NU” categoric al instantei de judecata.

Desi primarul general Sorin Oprescu, inca in functie, este obligat sa emita decizie de desfiintare a molohului care afecteaza Catedrala Sf. Iosif, acesta cheltuie sume imense din bugetul primariei Municipiului Bucuresti pentru a comanda expertize inutile, care sa ii justifice atitudinea de a nu demola o cladire ilegala, aducand un grav prejudiciu bucurestenilor si ordinii de drept, dar un mare castig detinatorului cladirii.

De altfel, inca din martie Arhiepiscopia Romano-Catolica Bucuresti a depus la DNA o plangere penala impotriva primarului Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragos Bilteanu si Ioannis Papalekas si a unor angajati din Primaria Capitalei. In plangere acestia sunt acuzati de apartenenta la un grup infractional organizat, iar functionarii publici sunt acuzati si de abuz in serviciu, pentru ”refuzul de a pune in executare hotararea judecatoreasca de desfiintare a cladirii ilegale Cathedral Plaza si de a proceda la demolarea imediata a acesteia si la refacerea parcului public existent anterior”.

Grupul infractional urmareste cu consecventa obtinerea unui castig material de circa 70 milioane euro, echivalent al valorii estimate a cladirii ilegale (conform informatiilor din piata), prin mentinerea acesteia in fiinta si eventuala sa punere in functiune, astfel incat aceasta sa poata fi valorificata ulterior”.

Cladirea Cathedral Plaza, un complex de 19 etaje la intersectia strazilor Lutherana si Berthelot din Bucuresti, a fost inaltata incepand din 1998 chiar langa Catedrala Romano-Catolica Sfantul Iosif. Reprezentantii Bisericii au dat in judecata autoritatile implicate, avand atat sustinerea Sfantului Scaun, cat si a Academiei Romane. Mai multe instante au decis ca e vorba de o constructie ilegala, insa de fiecare deznodamantul a intarziat din cauza ca demolarea cladirii a fost pusa in sarcina primarului Sorin Oprescu. In octombrie 2013, de pilda, acesta afirma ca instanta nu a precizat cine trebuie sa suporte costurile demolarii care se ridica la 17-18 milioane de euro, bani care nu sunt bugetati de municipalitate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO