Tribunalul Bucuresti a decis arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu. Hotararea nu este definitiva
Tribunalul Bucuresti a decis luni arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu, dupa ce procurorii DNA au cerut inlocuirea controlului judiciar cu aceasta masura preventiva.
Instanta a admis cererea procurorilor anticoruptie de inlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv si a dispus emiterea pe numele lui Nicusor Constantinescu a unui mandat de arestare pentru 30 de zile.De asemenea, Tribunalul Bucuresti a respins cererea avocatului presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Constanta de incuviintare a parasirii tarii, formulata dupa ce procurorii au facut demersuri pentru arestarea preventiva a lui Nicusor Constantinescu, intrucat nu a revenit in tara la data stabilita in cadrul controlului judiciar, respectiv 11 iunie.
Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti. In cazul in care decizia de arestare preventiva dispusa de Tribunalul Bucuresti va fi mentinuta de Curtea de Apel, se va putea emite un mandat international de arestare pe numele lui Nicusor Constantinescu.
Avocatul lui Nicusor Constantinescu a aratat, luni, la Tribunalul Bucuresti, ca o eventuala intrerupere a tratamentului pe care il urmeaza Nicusor Constantinescu in SUA, unde a fost operat, i-ar pune viata in pericol. "Noi am prezentat un set de fotografii, care au circulat in presa, inclusiv saptamana trecuta, care arata starea medicala grava, obiectiv vorbind, in ceea ce il priveste pe domnul Nicusor Daniel Constantinescu, faptul ca acesta nu si-a incalcat cu rea-credinta obligatiile pe care le avea, in sensul ca acesta nu se poate deplasa in momentul acesta, cu drena pe care o are montata, pe o distanta asa de mare, dintre Romania si Statele Unite ale Americii. Am invocat faptul ca procurorul care a incuviintat parasirea tarii, incepand cu data de 3 aprilie 2014, cunostea faptul ca domnul Constantinescu urmeaza sa suporte un tratament complex, care includea nu doar operatia care a fost deja realizata, ci si tratamentul cu radioterapie, care urmeaza sa fie realizat tot acolo, faza in care domnul Constantinescu se afla in momentul de fata", a declarat avocatul Marius Mocanu, dupa terminarea procesului de la Tribunalul Bucuresti.
Avocatul a adaugat ca medicii din Statele Unite ale Americii, care se ocupa de ingrijirea lui Nicusor Constantinescu, spun ca orice intrerupere a tratamentului medical in momentul de fata "reprezinta un risc major pentru viata" lui Nicusor Constantinescu.
Presedintele CJ Constanta arata, intr-un comunicat transmis prin intermediul avocatului sau, ca DNA il acuza ca s-ar sustrage urmaririi penale si ca a cerut arestarea sa preventiva, desi el a fost operat si se afla intr-un spital din SUA.
In 27 mai, Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru abuz in serviciu, alaturi de el fiind deferit justitiei directorul RAJDP Constanta, Adrian Gambuteanu, dupa ce niciunul dintre cei doi nu s-a supus controlului Curtii de Conturi.
Potrivit DNA, Gambuteanu, in calitatea sa de director general al director general al Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta (RAJDP) Constanta, cu ajutorul lui Nicusor Daniel Constantinescu, presedinte al Consiliului Judetean Constanta, a refuzat, in mod repetat, sa puna la dispozitia Curtii de Conturi documentele necesare efectuarii controlului de specialitate programat in 2011, 2012 si 2013. Astfel, arata procurorii, nu a mai fost posibila efectuarea consecutiva a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate.