Tribunalul Bucureşti a decis suspendarea autorizației de construire pentru 4 blocuri
Tribunalul București a decis, miercuri, suspendarea autorizației de construire pentru patru blocuri între 16 și 20 de etaje din zona Floreasca.
Deputatul Nicuşor Dan a precizat că Planul Urbanistic Zonal, acordul de mediu şi autorizaţia de construire nu mai produc efecte juridice până când se va judeca fondul cauzei, în cadrul căruia se cere anularea acestor acte, informează Agerpres.
El a menţionat, miercuri, într-o declaraţie de presă, că procesul a fost iniţiat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Asociaţia SOS Oraşul, iar cei chemaţi în judecată sunt Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Agenţia pentru Protecţia Mediului, primarul Municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, şi investitorii beneficiari ai acestor documente.
„E o hotărâre de suspendare a executării, în sensul că, din acest moment, PUZ-ul, acordul de mediu şi autorizaţia de construire nu mai produc efecte juridice până când se va judeca fondul. Hotărârea e executorie. Dacă am fi într-un stat de drept, în spatele nostru nu s-ar mai face nicio mişcare. O să ne adresăm Inspectoratului de Stat în Construcţii care să vină şi să spună explicit, să le dea o somaţie să oprească lucrările, decizia e executorie. Bineînţeles că Primăria şi executorii vor face recurs, dar recursul nu suspendă executarea, spune explicit legea. Până la momentul în care ne vom judeca pe fond, această investiţie va fi oprită (...). Decizia s-a dat pe 4, alaltăieri, dar a fost publicată pe portal aseară târziu", a afirmat Nicuşor Dan.
El a spus că instanţa a decis că cele trei documente au „o puternică aparenţă de nelegalitate".
Nicuşor Dan a menţionat că perimetrul din zona Halei Ford este sufocat de trafic şi zgomot.
„În aceste condiţii, a amplasa aici trei blocuri între 16 şi 20 de etaje de locuit şi un bloc de birouri de 20 de etaje şi un hipermarket, cu un estimativ de 1.200 de maşini care să vină zilnic aici, înseamnă să blochezi şi mai mult zona şi e motivul pentru care oamenii din cartier s-au mobilizat şi au făcut mai multe acţiuni de protest, au participat la dezbaterile publice de la autorităţi (...). Nimeni nu i-a ascultat, şi atunci, în întâmpinarea lor, am făcut un demers în instanţă. Am atacat trei acte - PUZ-ul dat în 2011, în mandatul lui Oprescu, acordul de mediu dat la sfârşitul anului 2017 şi autorizaţia de construire dată la începutul anului 2018 de primarul Gabriela Firea", a explicat Nicuşor Dan.
În ceea ce priveşte Planul Urbanistic Zonal, el a declarat că densitatea construită se măreşte de şase ori, însă legea permite o astfel de mărire cu doar 20%.
„Acordul de mediu prevede nişte măsuri de trafic, dar care nu sunt în responsabilitatea investitorului, ele sunt ipotetice (...), studiul de trafic s-a făcut - cum se spune - din pix (...). Există o prevedere care spune că o investiţie nouă nu trebuie să ducă la mărirea nivelului maxim admis de zgomot. Suntem într-o zonă în care harta de zgomot spune că acest nivel maxim de zgomot este depăşit, în consecinţă, dacă vrei să construieşti altceva în aceeaşi zonă, trebuie să iei măsuri ca să diminuezi zgomotul în altă parte, ceea ce nu s-a întâmplat", a afirmat Nicuşor Dan.
El a menţionat că îşi doreşte ca investitorul să-şi valorifice dreptul de proprietate cu respect faţă de vecini şi respectarea Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti, care prevede că în această zonă se fac construcţii de 9 metri, nu de 70 de metri.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!