Sute de localuri din țară nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu nici în 2018

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 26 Octombrie 2018 12:42
Categorie: Colectiv, 3 ani
Autorizatie pentru siguranta la incendiu

Din aproape 1.200 de cluburi şi discoteci care funcţionează la nivel naţional, 280 nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu, anunță News.ro, citând Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Comparativ cu 2015 însă, solicitările pentru obţinerea autorizaţiilor au crescut cu până la 130%.

Iar în ultimii trei ani au fost emise peste 8.400 de avize şi autorizaţii pentru unităţile cu aflux de persoane, în timp ce 117 au fost închise de pompieri.

În plus, în urma celor aproximativ 33.000 de controale la unităţile aglomerate, printre care şi cluburi, baruri şi discoteci, au fost date peste 22.600 de amenzi în valoare de peste 76,1 milioane de lei.

Potrivit IGSU, citat de News.ro, în perioada noiembrie 2015 – septembrie 2018, inspectorii de prevenire au făcut 32.844 de controale la cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unităţi turistice de cazare, precum şi la cele de comerţ şi alimentaţie publică. În urma acestor controale au fost date 22.607 amenzi, în valoare totală de 76.162.500 de lei.

O mare parte dintre controalele în cluburi şi alte localuri publice s-au realizat inopinat, în special pe timpul nopţii, pentru a fi constatate şi înlăturate neregulile, precizează reprezentanţii IGSU.

Principalele deficienţe găsite în ceea ce priveşte apărarea împotriva incendiilor sunt improvizaţii la instalaţia electrică, nemarcarea cu iluminat de siguranţă a căilor de evacuare şi a hidranţilor interiori, deficienţe privind existenţa şi funcţionalitatea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu, nerealizarea de lucrări de întreţinere şi de reparare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor.

Astfel, 117 dintre obiectivele verificate au fost închise pentru încălcări grave privind securitatea la incendiu, cele mai multe fiind cluburi, discoteci, unităţi din domeniul comerţului şi alimentaţiei publice. Alte aproximativ 350 de obiective şi-au suspendat activitate, pentru că nu erau îndeplinite cerinţele de conformare la foc. Dintre obiectivele închise de către pompieri, doar 67 au fost redeschise, după ce au fost îndeplinite măsurile de siguranţă pentru utilizatori şi astfel a fost obţinută autorizaţia de securitate la incendiu.

„Specialiştii în prevenire recurg la implementarea măsurii complementare de oprire a funcţionării atunci când, pe timpul verificărilor, constată depăşirea numărului de utilizatori cu peste 10%, desfiinţarea sau blocarea căilor de evacuare ori desfiinţarea instalaţiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare şi avertizare. În condiţiile modificării cadrului legislativ privind obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu, în perioada 2016-2018, s-au înregistrat în fiecare an creşteri ale solicitărilor în procente de până la 130% faţă de anul 2015”, arată IGSU.

În ultimii trei ani au fost emise 8.486 de avize şi autorizaţii de securitate la incendiu (4.803 avize şi 3.683 autorizaţii) pentru imobilele cu aflux de persoane.

La nivel naţional există 58.279 de cluburi, baruri, discoteci, săli aglomerate, mall-uri, unităţi turistice de cazare, de comerţ şi de alimentaţie publică, dintre care pentru 3.237 (6 la sută) mai este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Celelalte obiective fie au obţinut autorizaţia, fie nu au nevoie de ea.

În ceea ce priveşte cluburile şi discotecile, dintr-un total de 1.191 de obiective aflate în evidenţele unităţilor IGSU, 280 obiective (23,5 la sută) funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendiu.

„Amintim faptul că prin obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se certifică îndeplinirea cerinţei fundamentale - securitate la incendiu (existenţa căilor de evacuare, a instalaţiilor speciale de stingere, detectare, semnalizare sau desfumare, a celor de iluminat şi a mijloacelor de apărare împotriva incendiilor etc.). În ceea ce priveşte construcţiile care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu, IGSU şi structurile subordonate reiterează necesitatea intrării în legalitate a acestor categorii de construcţii şi derulează permanent întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor publice locale”, mai spun reprezentanţii Inspectoratului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Autorizatie pentru siguranta la incendiu Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Raed Arafat, despre riscul unei noi tragedii: „Nu poţi să pui un pompier lângă fiecare locaţie”
Raed Arafat, despre riscul unei noi tragedii: „Nu poţi să pui un pompier lângă fiecare locaţie”
Imaginile dureroase postate pe Facebook de o victimă a incendiului de la Colectiv. ”Poate fi destul de dur”
Imaginile dureroase postate pe Facebook de o victimă a incendiului de la Colectiv. ”Poate fi destul de dur”
Colectiv, 3 ani. Jean Chelba: ”Oamenii acceptă lucruri de neacceptat”
Colectiv, 3 ani. Jean Chelba: ”Oamenii acceptă lucruri de neacceptat”
Supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: ”Medicul german mi-a spus că asemenea cicatrici nu a văzut”
Supraviețuitoare a incendiului din Colectiv: ”Medicul german mi-a spus că asemenea cicatrici nu a văzut”
VIDEO PROTVPLUS.RO
incendiu colectiv
Scrisoare deschisă a unui grup de supraviețuitori ai tragediei de la Colectiv, pentru premierul Dăncilă
De ce nu au fost transferați rapid în străinătate răniții din Colectiv. Jean Chelba: ”Erau mai mulți salvați”
Victimele incendiului de la Colectiv s-au întors la locul tragediei. ”Mi-au murit 2 prieteni în braţe”
Alexandra Furnea, Colectiv: ”Transferurile nu s-au dorit de rușine. Corupția ne omoară”
Ultimul video cu una dintre victimele Colectiv, făcut public de Melania Medeleanu. ”I-a ucis orgoliul unor oameni”
Patronul Colectiv povestește ce a făcut după ce a auzit de tragedia din clubul său
marsul chitarelor
1.500 de persoane la "Marşul chitarelor", în memoria victimelor din Colectiv. FOTO
La 3 ani de la Colectiv s-au schimbat doar declarațiile lui Ponta și Bănicioiu. De la ”avem tot” la ”nu eram pregătiți”
Colectiv, 3 ani. "Marile crime nu s-au petrecut acolo, ci de la poarta clubului până la cea a cimitirului"
Colectiv, 3 ani. Cristian Matei, supraviețuitor: Am fost o legumă umană. Cei care mi-au salvat viața sunt medicii din Israel
Președintele Colectiv, Eugen Iancu: ”O capcană în care statul român trăieşte de 30 de ani”
Trei ani de la Colectiv. "Colectiv este în fiecare zi în multe spitale din România”