Motivul periculos pentru care proprietarii de pensiuni fac turism ilegal. „Vreo problemă?”
Aşezată la poalele Bucegilor, zona Bran Moieciu atrage anual mii de turişti. Dar mulţi se cazează la negru, pentru că aproape jumătate dintre pensiunile şi cabanele din zonă nu au autorizaţie de funcţionare, potrivit autorităţilor locale.
Responsabilii susţin că nu reuşesc să stopeze acest fenomen. Însă, odată cu tichetele de vacanţă date de Guvern, tot mai mulţi proprietari au început să îşi înregistreze oficial unităţile de cazare, spune Federaţia Patronatelor din Turism.
Într-o pensiune din Moieciu de Sus sunt 10 locuri de cazare. Proprietarul recunoaşte că nu le-a înregistrat oficial şi nu sunt incluse în circuitul turistic. Chiar şi aşa, turiştii pot dormi aici. O cameră costă 100 de lei pe noapte, iar un apartament - 180.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Reporter, cu camera ascunsă: „Deci factură nu?”
Proprietar: „Nu, nu.”
Reporter: „Aşa, la negru?”
Proprietar: „Da, nu pot să vă dau, n-am de unde. ”
Reporter: „Şi nu vă este teamă, aşa la negru?”
Proprietar: „Ţi-e teamă, dar sunt doar două camere, asta este. Mai fac o cameră-două şi după fac acte.”
Reporter: „Şi până atunci primiţi turişti?”
Proprietar: „Îi primim aşa, cunoştinţe."
Deşi nu suntem cunoştinţe cu proprietarul, i-am cerut să ne cazăm şi noi aici şi am fost primiţi. Apoi l-am anunţat că l-am filmat cu camera ascunsă.
Reporter: „Ştiţi că e ilegal ceea ce faceţi?”
Proprietar: „Şi e vreo problemă?”
Reporter; „Este o problemă, nu?”
Proprietar: „Păi dar noi primim doar... cunoştinţe de-ale noastre. Adică familia noastră, nu primim pe toată lumea.”
Reporter: „Pe noi aţi vrut să ne primiţi şi să ne luaţi şi bani.”
Proprietar: „Păi da, ziceam că sunteţi oameni cunoscuţi."
Alta pensiune, aceeaşi cazare la negru.
Reporter cu camera ascunsă: „Factură ştiţi dacă ne dă?”
Proprietar: „Nu, nu, nu, nu.”
Reporter: „Nu ne dă factura? Aşa, la negru?”
Proprietar: „Nu, vai! Pai, nu ştiu dacă la negru, că noi nu prea închiriem, da' asta e.”
Reporter: „Dar când primiţi turişti nu le daţi factură?”
Proprietar: „Le mai dăm câteodată."
Proprietarul pe care reporterii Știrile ProTV l-au contactat ulterior a refuzat să comenteze situaţia. La fel şi femeia care deţine o cabană în care nu este afişat, aşa cum cere legea, certificatul de clasificare în turism, deşi cazează oameni.
Dă factură doar la cerere şi atunci le cere mai mulţi bani turiştilor. Fără chitanţă, o noapte de cazare costă 650 de lei - ne spune chiar sora proprietarei.
Sora proprietarei, cu camera ascunsă: „Ea, când dădea, dădea cu preţ mai mare. Adică dacă vrea factura, spunea: "Domnule, e mai mult cu factura!"
Reporter: „Și cu cât daţi mai mult?”
Sora proprietarei: „Nu ştiu, să întreb."
Turismul la negru este cunoscut şi de autorităţile locale, care admit că nu au nicio soluţie pentru a opri acest fenomen.
Dănuț Darie, viceprimarul comunei Moieciu: „Nedeclararea corectă şi exactă a spaţiilor turistice, a suprafeţelor construite ne afectează, impozitul pe care noi îl colectăm este mai mic."
Specialiştii din turism spun, însă, că de când angajaţii au început să primească tichetele de vacanţă, tot mai mulţi proprietari au început să îşi înregistreze oficial unităţile de cazare. În 2018, numărul cererilor de clasificare a crescut cu aproape 15 la sută fata de anul anterior.
Dragoș Răducan, prim vicepreşedinte executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc: „A redus cererea turiştilor pentru unităţi de cazare neclasificte, pentru că acestea nu pot deconta vouchere de vacanţă şi atunci multe dintre ele au fost obligate să iasă din zona neagră sau gri şi să intre în zona albă a turismului."
Turiştii pot verifica pe site-ul Ministerul Turismului dacă locul în care vor să se cazeze are autorizaţie de funcţionare, în cazul în care înăuntru nu găsesc niciun act care să ateste acest fapt.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!