Eurostat: Trei regiuni din România sunt în topul celor mai sărace 21 din Europa

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Românii care locuiesc în regiunea București-Ilfov ar trebui să trăiască mai bine decât nemții, din regiunea Berlin.

Asta conform cifrelor publicate recent de Eurostat privind Produsul Intern Brut pe cap de locuitor realizat în 2016 în cele 276 de regiuni ale Uniunii Europene. Reversul medaliei este ca trei regiuni din România sunt în topul celor mai sărace din Europa.

Datele Eurostat spun că în regiunea Bucureşti-Ilfov s-a realizat un Produs Intern Brut pe cap de locuitor nominal de 20.500 de euro.

Pentru ca datele să fie comparabile la nivel european, Eurostat corectează cifrele prin metoda puterii de cumpărare, adică ţine seama de nivelul preţurilor, care la noi este la jumătate din media europeană. Aşa că PIB-ul pe cap de locuitor în zona Capitalei a urcat la peste 40 de mii de euro.

Cu un PIB pe cap de locuitor de 40.400 de euro, Regiunea Bucureşti-Illfov este cu 39 la sută peste media întregii Uniuni, mai mult decât dublu faţă de indicatorul calculat la nivelul întregii ţări.

Reversul medaliei este că alte trei regiuni ale ţării sunt în topul celor mai sărace 21 de regiuni ale Europei, în care acelaşi indicator nu ajunge nici la 50 la sută din media europeană.

Deşi Regiunea Nord-Est a depăşit în 2016 pragul de 10.000 mii de euro pe cap de locuitor, rămâne cel mai scăzut din ţară, la doar 36 la sută din nivelul mediu al Uniunii Europene.

Regiunile Sud-Vest Oltenia şi Sud Muntenia sunt şi ele la mai puţin de jumătate din media europeană. Regiunea Vest, a Banatului, este pe locul doi în România, însă mult sub Bucureşti Ilfov, singura regiune peste media europena.

Spaniolii din Madrid, nemţii din Berlin, italienii din Roma sau portughezii din Lisabona au fost depăşiţi de românii din zona Capitalei.

De exemplu, Madridul este la 25 la sută peste media europeană, Berlinul la 18, Lazio, adică regiunea capitalei italiene, la 10 procente peste media europeană, medie pe care Lisabona o depăşeşte cu doar doi la sută.

În schimb, calitatea vieţii din România este mult mai scăzută din cauza infrastructurii deficitare de transport, sănătate şi educaţie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO