Trei persoane au fost audiate după explozia din Crevedia. Compania care deține stația GPL a promis ajutoare pentru sinistrați

×
Codul embed a fost copiat

Este în plină desfășurare ancheta exploziei din Crevedia, soldată cu doi morți și 56 de răniți. Parchetul General, Parchetul Militar şi DNA au deschis dosare penale. Iar marți au început audierile la poliție.

Poliția Română a început audierile încă de dimineață. Este vorba despre trei persoane, dintre care una este șoferul unei cisterne, aflată la firma din Crevedia.

La rândul său, INSEMEX Petroșani a început încă de luni după-amiază să cerceteze locul deflagrației și să adune probele necesare pentru expertiza tehnică.

Primarul din localitate susține că oamenii din zonă ar fi trebuit să facă sesizări, dacă li s-a părut că la firma respectivă se efectuau operațiuni, deși firma era închisă.

Pe de altă parte, compania care deține punctul de lucru din Crevedia a promis ajutoare pentru cei afectați, pe lângă cele pe care guvernul este dispus să le ofere.

Citește și
klaus iohannis
Iohannis, de la Spitalul Floreasca: Întrebarea este: De ce s-a ajuns aici, de ce nu s-a prevenit ce putea fi prevenit
UN ALT NUME SONOR a fugit din țară. Avea o pedeapsă de 12 ani de închisoare

Astfel, compania vrea să ofere sinistraților mese calde, apă, medicamente și, când se va putea, se angajează să reconstruiască locuințele distruse de exploziile din Crevedia.

Proprietarul stației GPL de la Crevedia se declară devastat de efectele exploziilor.

Reporter: V-ați dumirit ce s-ar fi putut întâmpla acolo?

Ionuț Doldurea, proprietarul stației GPL din Crevedia: „Nu ne e clar. Dar în niciun caz nu a fost vorba de o țigară cum am auzit. Acolo nu era punct de lucru, nu se comercializa GPL către populație. Se închisese punctul de lucru cu vreo trei ani înainte. Acolo era o parcare și o clădire unde șoferii își făceau pauzele și dormeau și aveau bucătărie și baie”.

Reporter: Și manevrele acelea de transfer dintr-o cisternă în alta erau operațiuni normale sau a fost una accidentală?

Ionuț Doldurea, proprietarul stației GPL din Crevedia: „Nu știu de așa ceva. Noi nu am încuviințat așa ceva”.

Reporter: Și, practic, după închiderea punctului de lucru, acolo nu se mai făceau operațiuni cu GPL, doar erau parcate cisternele?

Ionuț Doldurea, proprietarul stației GPL din Crevedia: „Da. Erau parcate cisternele. Din păcate, s-a întâmplat într-o sâmbătă, când era mai puțin de muncă și erau mai multe cisterne acolo, parcate. Dacă ar fi fost în timpul săptămânii, nu erau. Așa a vrut Dumnezeu! Sper să ne ierte!”

Ionuț Doldurea susține că firma îi va ajuta financiar pe răniți și pe familiile acestora. Dar și că șefii companiei vor coopera cu anchetatorii pentru a lămuri tragedia produsă la Crevedia.

„La nivelul companiei și la nivel personal, ca administratori căutăm să identificăm soluții concrete care să sprijine persoanele în suferință”, este comunicatul transmis de compania Flagas.

Reporter: Acele cisterne erau în proprietatea firmei dumneavoastră sau erau doar niște chiriași?

Ionuț Doldurea: „Nu! Erau ale noastre. Cu ele făceam distribuție către punctele noastre de lucru și către alți clienți”.

Reporter: Și știați despre această operațiune de tranzvazare dinainte?

Ionuț Doldurea: „Nu. Nu”.

Reporter: Deci nu ați fost avertizat sau anunțat sau să dați, să vi se ceară undă verde?

Ionuț Doldurea: Nu. În mod normal, cisterna încărca și descărca la clienți, nu făcea manevre de mutare a mărfii dintr-o parte în alta”.

Sediul companiei și primăria din Crevedia au fost percheziționate, iar anchetatorii au ridicat mai mulți saci cu documente. În plus, au început deja audierile de martori. Deocamdată, administratorul firmei care are stația GPL a dat o declarație la Parchetul din Răcari, înainte ca dosarul să fie preluat de Parchetul General care cercetează pentru început acuzația de distrugere din culpă urmată de dezastru.

Un rol important în anchetă îl au și de această dată specialiștii de la INSEMEX Petroșani, Institutul de cercetare minieră și protecție antiexplozivă. Ei fac cercetări la locul dezastrului.

Dr.ing. George Artur Găman, directorul general INSEMEX: „Încercăm să identificăm toate probele materiale, respectiv resturi de la utilajele și echipamentele care au fost disipate ca urmare a producerii exploziei. Indicăm pe cele care ni se par relevante a fi transmise în laboratoarele de specialitate ale institutului în vederea expertizarii. Ulterior, coroborat cu declarțiile martorilor și cu eventuale simulări computerizate pe care le vom efectua să identificăm ipotezele, să le analizăm și să stabilim cea mai probabilă cauză de producere a exploziei”.

Alex Florin Florența, procurorul general al României: „În acest moment nu are nimeni calitatea de suspect. Urmărirea penală este începută în rem. După ce vom finaliza cercetarea la fața locului și vom efectua analiza tuturor probelor care sunt în curs de administrare în acest moment - documentația, percheziiții și audieri - evident că se va contura o situație de fapt argumentată pe probatoriu care va putea eventual duce ulterior către o efectuare a urmăririi penale împotriva unei sau mai multe persoane”.

La rândul lor, procurorii anticorupție își vor face propriile anchete. DNA va investiga eventuale abuzuri ale autorităților - Prefectura Dâmbovița, Primăria Crevedia și chiar Inspectoratul pentru Situații de Urgență - care nu ar fi controlat și nici oprit efectiv activitatea punctului de lucru după retragerea autorizației de securitate la incendii de acum trei ani.

De o anchetă penală vor avea parte și pompierii și salvatorii care au intervenit la Crevedia. Procurorii Parchetului Curții Militare de Apel București vor să afle dacă s-au încalcat sau nu normele de protecție a muncii, așa că au început urmărirea penală IN REM pentru două posibile infracțiuni: neluarea și nerespectarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă. Surse apropiate de anchetă susțin că investigația nu vizează nicidecum deciziile operative din timpul intervenției de sâmbătă noaptea.

După dezastrul de la Crevedia, autoritățile judiciare au decis să verifice toate punctele de lucru ale companiei care vinde cantități uriașe de GPL.

Articol recomandat de sport.ro
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Belgienii ironizează un român după tragere: "Bani aruncați pe fereastră! Lukaku îi va face sandvici"
Citește și...
Ce spune Klaus Iohannis despre lipsa unui centru pentru mari arşi. Președintele a vizitat răniții exploziei din Crevedia
Ce spune Klaus Iohannis despre lipsa unui centru pentru mari arşi. Președintele a vizitat răniții exploziei din Crevedia

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, despre lipsa unui centru pentru mari arşi, că progrese există, însă suntem încă departe de ceea ce s-a promis.”

Iohannis, de la Spitalul Floreasca: Întrebarea este: De ce s-a ajuns aici, de ce nu s-a prevenit ce putea fi prevenit
Iohannis, de la Spitalul Floreasca: Întrebarea este: De ce s-a ajuns aici, de ce nu s-a prevenit ce putea fi prevenit

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, unde a vizitat pacienţii răniţi în urma exploziilor de la Crevedia că ”am avut în țară tragedie după tragedie”.

Recomandări
34 de ani de când România a scăpat de dictatură. Cercetător: „Ceaușescu este expresia unei aberații istorice, comunismul”
34 de ani de când România a scăpat de dictatură. Cercetător: „Ceaușescu este expresia unei aberații istorice, comunismul”

Se împlinesc 34 de ani de la Revoluţia care ne-a schimbat destinul. Peste trei decenii de la care am avut așteptări mari şi despre care avem, fiecare, o opinie. Decenii în care s-a depus însă praful uitării peste ceea ce s-a întâmplat cu adevărat.

VIDEO. Imagini cu Cătălin Cherecheș în Budapesta, după ce a fugit din țară. Filmat într-un magazin de cartele
VIDEO. Imagini cu Cătălin Cherecheș în Budapesta, după ce a fugit din țară. Filmat într-un magazin de cartele

O nouă înregistrare video cu primarul fugar Cătălin Cherecheș a fost dată publicității. El a fost filmat în timp ce își cumpăra două cartele de telefon dintr-un magazin din Ungaria, pentru a putea vorbi fără să fie localizat.  

Ciolacu s-a întâlnit cu Blinken în SUA. Premierul i-a mulţumit pentru ajutorul în recuperarea românilor din Fâșia Gaza
Ciolacu s-a întâlnit cu Blinken în SUA. Premierul i-a mulţumit pentru ajutorul în recuperarea românilor din Fâșia Gaza

România este şi a fost mereu un partener foarte apropiat şi un aliat foarte apreciat, a afirmat, luni, secretarul de stat Antony Blinken, la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu.