Seful de la Evidenta Persoanelor Sector 1 a murit dupa ce a aflat ca subalterni ai sai sunt audiati
Seful de la Evidenta Persoanelor Sector 1 a murit, joi, dupa ce a fost anuntat ca unii dintre subalternii sai sunt audiati in ancheta privind acordarea nelegala de cetatenie unor cetateni moldoveni.
In acest caz au fost facute 32 de perchezitii la adrese din Bucuresti, Chitila, Otopeni si din Teleorman.
Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica (SUPC) au retinut trei persoane pentru acordare nelegala de cetatenie romana unor moldoveni.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Functionari ai Autoritatii Nationale pentru Cetatenie din cadrul Ministerului Justitiei si ai oficiliului de stare civila al Primariei sectorului 1 Bucuresti sunt vizati in investigatia procurorilor Sectiei de urmarire penala si criminalistica a PICCJ referitoare la acordarea nelegala de cetatenie.
Miercuri si joi anchetatorii au facut perchezitii in 32 de locuri, 36 de persoane fiind vizate in investigatie.
Aceasta investigatie este cea mai ampla a SUPC dupa decembrie 1989.
Din cele 36 de persoane, 15 sunt intermediari intre ANC si cetateni moldoveni care au solicitat acordarea de cetatenie romana, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
De asemenea, in ancheta sunt cercetati functionari ai unor oficii de stare civila si ai ANC, sursele citate precizand ca in principal de la Primaria sectorului 1 sunt cercetati angajati.
In Republica Moldova s-au deplasat anchetatori romani pentru a face crcetari impreuna cu omologii lor moldoveni in acest caz, ancheta pornind de la o simpla informare a Serviciliului Roman de Informatii (SRI).
Ancheta a fost declansata in urma cu aproximatvi cinci luni, au precizat sursele citate.
La perchezitiile care au avut lor miercuri anchetatorii au gasit important sume de bani si documente.
"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), impreuna cu ofiteri de politie judiciara ai Directiei Generale Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, cu sprijinul tehnic si informativ al Serviciului Roman de Informatii, au efectuat, in cursul zilei de 2 februarie 2012, si continua astazi, 1 martie 2012, perchezitii domiciliare in locatii din municipiul Bucuresti si imprejurimi, respectiv orasele Chitila, Otopeni si din judetul Teleorman.
In cauza sunt cercetate 36 de persoane sub aspectul savarsirii unor infractiuni de trafic de influenta, dare de mita, luare de mita, primire de foloase necuvenite, folosire in mod direct si indirect de informatii nedestinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase necuvenite. In total sunt vizate de perchezitii 32 de locatii", informeaza Biroul de presa al PICCJ.
Potrivit anchetatorilor, in scopul eludarii dispozitiilor legale, persoane intermediare romane si din Republica Moldova, contra unor sume de bani, cuprinse intre 500 si 1.000 euro sau alte atentii, au dezvoltat o metoda pentru acordarea cetateniei si obtinerea pasaportului romanesc si a vizei de sedere in Romania (in special in municipiul Bucuresti) pentru diversi cetateni ai Republicii Moldova.
"Pana la acest moment al cercetarilor, procurorii au dispus masura preventiva a retinerii pentru o durata de 24 ore fata de trei persoane si masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea fata de doua persoane", arata sursa citata.
La ora transmiterii acestei stiri sunt audiate si urmeaza sa fie audiate pe parcursul zilei, la sediul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica si ofiterii Directiei Generale Anticoruptie, peste 50 de persoane implicate in aceasta cauza.
Autoritatile judiciare romane au colaborat pentru lamurirea cauzei cu organele de aplicare a legii din Republica Moldova, beneficiind, in mod substantial, de sprijinul Ministerului de Justitie din Romania si al conducerii Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.
Sursa: Pro TV
Etichete: Republica Moldova, perchezitii, retinere, moldoveni, cetatenie romana,
Dată publicare:
01-03-2012 08:59