Trei morminte vechi de 5.000 de ani au fost gasite in Prahova. Ce s-a descoperit in ele
Trei morminte vechi de 5.000 de ani au fost descoperite de arheologi, in ultima saptamana, pe raza judetului Prahova, in unul dintre acestea fiind gasita o piesa foarte rara.
Seful Biroului Arheologie din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, Alin Frinculeasa, a declarat, marti, pentru Agerpres, ca cele trei morminte au fost descoperite pe raza comunei Blejoi, in apropierea Centurii de Vest a Ploiestiului, in contextul unei operatiuni de descarcare de sarcina arheologica a unui teren.
Potrivit sursei citate, cele trei morminte care sunt vechi de aproximativ 5.000 de ani dateaza din Epoca Bronzului si, cel mai probabil, apartin unor personaje importante in cadrul comunitatii respective.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In unul dintre morminte a fost descoperit un colier care are atasat un pandantiv de tip "ochelari", fiind vorba despre o piesa extrem de rara.
'Este un mormant tumular in care s-a gasit un colier foarte interesant compus din mai multe piese: un pandativ "ochelari" din cupru, mai multe perle din caolin, perle inelare tot din caolin si niste tubulete de cupru. Toate compuneau colierul de care e atasat pandantivul care are forma unor ochelari. Este o piesa extrem de rara si a fost gasita la gatul individului, probabil barbat", a spus Frinculeasa.
Intr-un alt mormant a fost gasit un cercel spiralic din argint cu o greutate de patru grame.
"Este vorba de o populatie probabil cu origine in nordul Marii Negre care se deplaseaza spre Europa de Vest. Este o perioada de migratie, o populatie care va defini din punct de vedere genetic Europa", a explicat arheologul.
Potrivit acestuia, astfel de morminte au mai fost descoperite in Prahova, relativ multe in ultima perioada, dar putine raportandu-ne la intreaga tara.