Trei licee au fost dotate cu manechine și defibrilatoare pentru acordarea primului ajutor
Elevii de la trei licee din Târgu Mureş vor învăţa să salveze vieţi cu ajutorul unor defribilatoare şi manechine cumpărate special pentru ei. Tehnicile de prim ajutor vor fi însuşite şi de profesori.
Iar paznicii vor fi pregătiţi pentru a putea interveni în cazul accidentelor din şcoli, până la sosirea echipajelor de ambulanţă sau SMURD.
Ideea aparţine unui serviciu privat de ambulanţă din oraş. Pentru pregătirea elevilor a fost însă nevoie de aparatura specifică, astfel că voluntarii, ajutaţi de o fundaţie, au început o colectă.
În momentul în care face masajul cardiac acesta ar trebui să sune… 50 de ori, după care ar trebui să facă ventilaţie.
Defibrilatorul are un desen grafic pentrtu ampalasarea pe corpul victimei, după care analizează, nu se atinge victima
Voluntarii au reuşit să adune banii necesari pentru dotarea a trei şcoli cu defibrilatoare şi manechine folosite în învăţarea tehnicii de rsuscitare.
Horaţiu Zsigmond, instructor ERC: Primul ajutor ridică şansele de supravieturie al victimei aflat în stop cardiorespirator cu 60-70 la sută. Se ştie foare bine regula celor şase minute: în primele şase minute creierul mai are suficient oxigen de a supravieţui. După şase minute, fiecare minut înseamnă pierdere de 10 la sută din capacitatea creierului de a funcţiona.
În cadrul proiectului, atât profesorii cât şi elevii vor învăţa tehnici de prim ajutor.
Varga Zsigmond, insructor ERC: “Ne-am propus ca fiecare scoală să primească două manechine, să fie învăţaţi opt profesoir, opt elevi şi paznicii, care asigură pază în şcoala să acorde primul ajutor şi să folosească defibrilatoarul electric. Fiecare scoală va primi şi un defibrilator automat. S-au adunat de la 50 de oameni 8 mii 250 de lei, care pactic înseamnă 1400 de euro, am reuşit să cumpărăm zece manechine şi trei defibrilatoare".
Iniţiatorii spera că în viitor să reuşească, prin donaţii, să achiziţioneze aparatura de prim ajutor şi pentru celelalte şcoli din judeţ.