3 dușuri la 80 de persoane. Căminele insalubre în care sunt cazați studenții bucureșteni


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 31 Octombrie 2018 18:55
Categorie: Stiri actuale

Deşi suntem în anul 2018, iar România e o ţară a Uniunii Europene, studenţii sunt cazaţi în nişte condiţii greu de imaginat în căminele din Bucureşti.

Multe au fost construite în anii '60. Ciudat este că mulţi tineri preferă să stea în cămine insalubre, dar într-o comunitate dinamică, animată de baruri şi cluburi, decât într-un cămin proaspăt renovat, unde am găsit camere goale.

Student: „Aici nu mai e duș. Ia, uite, păianjen. Te pui să faci duş şi îţi cade păianjenul în cap.”

Într-o baie dintr-un cămin din Grozăveşti, peste 80 de studenţi pe fiecare etaj, sunt nevoiţi să împartă 3 cabine de duș, pentru că o altă baie a intrat în renovare în septembrie.

Studentă: „Nu e apă, de obicei, cel puţin la etajul 5 nu ajunge. Se înfundă toaletele."

Aflat într-o inspecţie a căminelor, prorectorul Universităţii Bucureşti susţine că a intenţionat să închidă acest loc, însă studenţii au fost cei care s-au opus.

Prorector: „Da, le ştiu toaletele.”
Reporter: „Dumneavoastră aţi face duş aici?”
Prorector: „Dacă aş fi student şi n-aş avea unde să stau... Atenţie, noi am deschis aceste cămine, că s-a pus problema să le închidem, la cererea studenţilor care au spus: chiar cu condiţiile acestea, noi vrem să stăm."

Iată, însă, cum arată o cameră la deschiderea anului universitar.

Studentă: „Aşa arată camera când am primit-o, plină de mucegai, gândaci morţi pe jos.”
Prorector: „Pentru că nu avem timp să intervenim, tot la presiunea studenţilor, nu nu nu. Stau până în ultima clipă.”
Reporter: „Nu s-a putut verifica în dimineaţa aceea camera?”
Prorector: „Asta nu ştiu, în virtutea acestei probleme, vom lua măsuri."

Alţi studenţi susţin că au fost nevoiţi să aducă mobilier de acasă. Iar angajaţii căminului le-ar fi cerut bani pentru a da găuri în pereţi.

Studentă: „Dacă venim noi cu etajera, trebuie să plătim să le punem. Vine un electrician sau inginer şi ne cere bani. 5 lei pe gaura.”
Reporter: „De aici din cămin, angajat al Universităţii Bucureşti?”
Studentă: „Da."

În schimb, un cămin din Complexul Leu, renovat recent cu aproximativ 2 milioane de lei din fondurile Universităţii Bucureşti pare că ar fi din altă ţară. Studenţii au bucătărie prietenoasă, sală de spălat şi bai impecabile. Aflăm, însă, cu surprindere, că aici încă există camere goale.

Director de cămine, Universitatea București: „Cred că sunt vreo 5 sau 6 camere libere în momentul de faţă, în care urmează să fie cazaţi studenţii.”
Reporter: „Străini.”
Director de cămine: „Străini, cam 70% sunt studenţi străini. Și atunci, pentru a-i integra mai uşor şi pentru a crea o comunitate a studenţilor străini, să fie toţi într-un singur loc.”
Reporter: „Păi integraţi nu ar însemna să fie printre studenţi români?”
Director de cămine: „Sunt şi români."

Reprezentantul studenţilor din Universitatea Bucureşti susţine că mulţi au refuzat aceste camere şi au preferat să locuiască în Grozăveşti, unde comunitatea studenţească este mai mare.

Pe de altă parte, conform Asociaţiilor studenţeşti, există locuri în cămine pentru numai 20 la sută dintre studenţi, aşa că mulţi închiriază apartamente şi garsoniere. 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO