Milioane irosite pe şantierele abandonate ale campusurilor școlare. Între timp, elevii fac naveta


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 04 Septembrie 2018 18:39
Categorie: Stiri Educatie

Promise de autorităţile din Educaţie pentru zeci de licee din ţară, campusurile şcolare nu au depăşit nivelul de şantier.

În multe locuri, şcolile vechi au fost dărâmate, apoi construcţiile începute au fost părăsite din lipsă de fonduri sau din cauza incompetenţei celor direct răspunzători.

Mai grav este că lucrările abandonate au înghiţit milioane de euro, bani care s-au pierdut definitiv. Iar elevii se vor întoarce la cursuri în spaţii mizerabile şi vor face naveta, dacă nu sunt din localitate.

În urmă cu 12 ani, un proiect grandios al Ministerului Educaţiei prevedea ca în toată ţara să fie construite peste 80 de campusuri şcolare. Efortul financiar total se ridică la 278 milioane euro.

La Jimbolia, în judeţul Timiş, de exemplu, campusul urma să cuprindă un liceu, un internat, săli de mese şi apartamente pentru profesori. De aproape zece ani, însă, pe şantier nu a mai fost niciun muncitor.

În campusul şcolar de la Jimbolia au fost investite două milioane de euro, însă după numai un an de zile lucrările au fost sistate. Practic, au rămas abandonate şase corpuri de clădire la roşu, care se degradează pe zi ce trece.

Darius Postelnicu, primar Jimbolia: „Ne aflăm în clădirea internatului, o clădire pentru a găzdui 300 de persoane, camere şi paturi. După cum vedeţi, din 2009 nu s-a mai întâmplat nimic. Se năruie!"

În acest an, primăria a făcut o solicitare la Agenţia Naţională pentru Locuinţe ca să preia clădirile de la minister şi să le transforme în case pentru tineri, însă oficialii au motivat ca investiţia ar fi mult prea mare.

În Braşov, Ministerul Educaţiei şi-a propus în 2008 să construiască un campus şcolar cu 27 săli de clasă, 7 laboratoare, cămin cu 300 de locuri şi o sală de sport. Investiţia totală se ridică atunci la 75 de milioane de lei.

Lucrările au început cu sala de sport pentru care s-au turnat fundaţia şi câţiva piloni. Însă, după primul an de finanţare, şantierul a îngheţat şi este acum năpădit de buruieni.

Părinte: „Cred că a fost dezinteres, nu ştiu ce să spun. Incompetenţa clar a fost, asta e la ordinea zilei.”

Ca să nu se piardă banii investiţi deja: aproximativ 2 milioane de lei. Primăria Braşov a decis să ridice, totuşi, sala de sport cu finanţare exclusiv din bugetul local.

Şi în judeţul Iaşi au intrat în proiectul campusurilor şcolare cinci licee cu profil tehnologic. La Podu Iloaiei, lucrările au început în 2007. După nici un an, totul s-a oprit. Mai grav este că din valoarea total a proiectului, de 9 milioane de lei, au fost cheltuiţi în jur de 3 milioane. Acum însă banii au fost înghiţiţi de ruine şi mucegai.

În locul sălii de sport se afla o groapă imensă. Tot în Iaşi, în comună Belceşti, un campus şcolar început în 2008 zace în ruină. Actualul primar a obţinut fonduri de la Compania Naţională de Investiţii şi spera să aducă zonă la viaţă. Ministerul Educaţiei nu a oferit până acum nici un răspuns legat de soarta acestor clădiri lăsate de izbelişte.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Locuiesc in cartiere rezidentale de langa Bucuresti, dar fac cateva ore pana in centru. De ce nu exista retea de transport
Locuiesc in cartiere rezidentale de langa Bucuresti, dar fac cateva ore pana in centru. De ce nu exista retea de transport
VIDEO PROTVPLUS.RO
Titularizare 2019
TITULARIZARE 2019: 7 candidați pe loc la examen. Marea miză din acest an
Titularizare 2019. Emoții mari pentru cei care vor un loc la catedră. „Dau a multa oară”
Titularizare 2019. Peste 27.000 de candidați participă la proba scrisă a examenului
Facultatea care oferă calea sigură de a pleca din țară, luată cu asalt de absolvenți
Absolvenţii clasei a VIII-a află în ce liceu vor învăţa după repartizarea computerizată
Voluntari din mai multe țări îi învață cultura europeană pe copiii români de la sate
Ecaterina Andronescu
Ecaterina Andronescu le-a arătat absolvenților de la Politehnică 2 bancnote: ”Le vreți?”
Anunțul revoltător al unei școli postliceale private: Diploma de BAC nu e necesară
SNSPA, aleasă de CE să facă parte dintr-un program european pilot
Studentul român care și-a luat licența de pe net cu 900 lei. Ce a pățit în ziua examenului
Premieră la Evaluarea Națională. Reacțiile elevilor când au văzut subiectele
De ce nu mai au voie profesorii să strige mediile elevilor, la serbarea de sfârșit de an