Trei castele impresionante din Romania risca sa dispara de pe fata pamantului. Primar: "Aici au crescut balarii"
Castele Romaniei risca sa dispara de pe fata pamantului, dintr-o neglijenta iresponsabila a autoritatilor, care nu au gasit resurse sa le puna in valoare si le-au lasat de izbeliste.
Iar foarte multi oameni au furat tot ce se putea din aceste cladiri si si-au construit propriile case. La toate aceste rele, contribuie si natura. In Bistrita, ninsorile din ultimele saptamani aproape ca au pus la pamant castelul Teleki. Un sfert din acoperis s-a prabusit din cauza zapezii.
Castelul Teleki o constructie reprezentativa pentru barocul transilvanean, se degradeaza de la an la an fara ca autoritatile sa caute o solutie salvatoare.
Castelul ridicat in 1756 pare sa nu mai reziste. Din cauza ca autoritatile nu au alocat fonduri pentru conservarea cladirii, zapada depusa pe acoperis in aceasta iarna a facut ca un sfert din acesta sa se prabuseasca.
Castelul a apartinut nobililor din familia Teleki. Avea 14 camere si o gradina impresionanta de peste 7000 de metri patrati. In 1951, cladirea a fost nationalizata, iar dupa revolutie a ajuns in proprietatea consiliului judetean
Din 2015, consiliul judetean incearca sa vanda castelul, monument istoric de clasa A, pentru a fi reabilitat. Nimeni nu s-a prezentat la cele doua licitatii organizate. Astfel a ajuns sa coste doar 112 mii de euro, insa restaurarea ar fi mult mai costisitoare.
Dan Clinci, arhitect: "Am putea ajunge undeva la 1 milion de euro. Undeva la 1200 - 1500 euro pe metrul patrat."
In paragina este si Castelul Bocskai din judetul Cluj, ridicat in secolul al XVI-lea in stil renanscentist. De ani de zile din el au mai ramas doar cateva coloane de piatra. Cladirea este in administrarea primariei.
In anii 1980 s-a incercat o restaurare a castelului, iar acoperisul a fost dat jos. Lucrarile nu au mai inceput insa, iar satenii au luat piatra din zidurile cladirii si si-au ridicat case. Asa se face ca din cele 3 aripi ale castelului doar una a mai ramas in picioare.
O alta bijuterie devenita ruina este si un castel din judetul Alba. A fost ridicat la 1300 si este in proprietatea Episcopiei Romano catolice.
Primar Iosif Josan: ''De 40 de ani nu s-a mai investit nimic, aici au crescut balarii."
In castel a locuit o perioada si imparateasa Maria Tereza, de numele careia se leaga numeroase legende care ar putea sa atraga aici turisti din lumea intreaga. Pacat insa ca nimeni nu face nimic pentru asta.