Un castel romanesc din 1560 si-a recapatat stralucirea, dupa o investitie de cateva sute de mii de euro. Cine l-a cumparat

Dată publicare: 28-08-2016 18:14
Dată actualizare: 31-08-2016 07:21


Un castel vechi de patru secole, aflat in Cetatea de Baltă, din judetul Alba, si-a recapatat stralucirea de altadata, dupa ce un om de afaceri care detine podgorii in zona l-a cumparat si renovat.

Bijuteria arhitecturala construita in anul 1560 dupa modelul unui castel de pe vestita Vale a Loirei, din Franta, imbina perfect cultura vinului si rafinamentul acelor vremuri.

Grupuri de turisti din toata lumea ajung sa-i descopere secretele si sa deguste vinurile de o savoare deosebita.

Castelul Bethlen-Haller construit in stil renascentist francez are o istorie zbuciumata: de-a lungul unei jumatati de veac a fost donat, pierdut la carti, mostenit, nationalizat, iar acum este in proprietate privata. Cand a fost preluat, acum 17 ani, era o ruina, iar proprietarii au investit sute de mii de euro pentru a-i reda stralucirea de altadata.

Irina Incze, intendent castel: "Castelul a fost construit in 1560, a fost construit ca un castel de vanatoare de agremement dupa modelul unui castel de pe Valea Loirei. Castelul a apartinut multor familii de nobili, vreo 45 de familii, a avut o viata aventuroasa: donat, pierdut la carti, mostenit."

O scara interioara construita din lemn a fost conservata ca in secolul al XVI - lea cand a fost construit edificiul. Pe pereti poate fi admirata o colectie impresionanta de ceasuri.

Turistii care viziteaza castelul sunt invitati la degustari de vinuri din zona Jidveiului. De regula, celebrele vinuri albe cu pedigree.

Ioan Buia, oneolog: "Prefera vinurile seci din soiurile Feteasca Alba, Feteasca Regala. In ultimul timpul i-am vazut indreptandu-se spre vinuri de Sauvignon Blanc, Pinot Gris sau chiar Chardonnay".

Mai multi turisti straini si romani au ajuns la castel cu dorinta sa descopere atat istoria, cat si savoarea vinurilor obtinute din podgoriile de pe Valea Tarnavei.

Pentru ca este inca in renovare, castelul functioneaza, deocamdata, cu circuit inchis, dedicat eno-turismului. Dupa terminarea lucrarilor, el va fi inclus si in circuitul turistic.


VIDEO PROTVPLUS.RO