Olanda a trimis avioane de luptă F-16 în România. Miniștrii Apărării din cele două țări au luat parte la un zbor demonstrativ
Misiune specială a piloților militari din Olanda la Baza 86 de la Borcea. Piloții au zburat spre România cu trei aeronave de luptă F-16 pe care le-au donat centrului de instrucție de la noi.
Într-unul dintre avioane s-a aflat chiar ministrul Apărării din Țările de Jos care a fost întâmpinat de omologul său român în aer, tot de un F-16, dar românesc. În acest centru vor fi instruiți piloți din mai multe țări, inclusiv din Ucraina.
Deși vorbim de un zbor mult mai lin față de unul tipic pentru o aeronavă de luptă F-16, ambii miniștri au trecut mai întâi printr-o vizită medicală înainte să urce la bordul aeronavelor cu dublă comandă.
Cei doi miniștri au făcut acest zbor în semn de apreciere pentru piloții care se pregătesc la centrul de instrucție din Baza Borcea. Deocamdată, 7 piloți români au încheiat deja etapa teoretică și de simulator. Printre ei și acest tânăr din Sibiu, care se prezintă cu numele de cod "RED", întrucât numele real a devenit secret din motive de securitate militară.
Pilot român: “La sfârșitul lunii ianuarie am avut primul sport pe aeronava F-16 pregătirea. Cumva, depinde foarte mult de vreme, de disponibilitate aeronavelor. În principiu, ar trebui să terminăm trei luni. Când am terminat liceul am avut încredere că aș putea să fac orice în viața asta. Tata se uitase la un documentar despre piloți. A doua zi mi-a zis că «Ai putea să faci orice, dar n-ai putea să te faci pilot de vânătoare». Cred că e mândru. Eu așa mă aștept”.
De instruirea celor 7 piloți români se ocupă foști piloți de vânătoare din Statele Unite și Olanda.
Reporter: Aveți vreun pilot favorit la instruire?
Instructor militar de zbor: "Toți au ceva special, dar nu, nu am preferați. Sunt primii doi care sunt mai avansați și ei vor fi primii absolvenți în câteva luni".
Reporter: Veți antrena și piloți ucraineni?
Instructor militar de zbor: "Am auzit că sunt acasă și învață limba, dar trebuie să-i văd, să-i cunosc".
Reporter: E ceva diferit să înveți pe cineva care vine din război?
Instructor militar de zbor: "Da, se poate, nu m-am gândit atât de mult, ne auzim iar când se va întâmpla".
La infiintarea centrului de instruire pentru pilotți de F-16 au participat mai multe națiuni. Olanda a donat până acum 11 aeronave de luptă.
Kajsa Ollongren, ministrul Apărării din Tarilede Jos: "Mulțumesc, Angel, pentru că te-ai întâlnit cu mine în aer, că m-ai întâmpinat la înălțime cu aeronavele F-16. Nu degeaba, ci din cauza insecurității și a războiului din Ucraina și pentru eforturile pe care trebuie să le facem ca să întărim forțele armate ucrainene".
Mentenanța celor 11 avioane ale centrului și toate reparațiile sunt asigurate de specialiști americani ai companiei Lookheed Martin, care le-a și produs.
Sursa: News.ro
Etichete: romania, Fetesti, Olanda, avioane de lupta,
Dată publicare:
17-04-2024 16:24