Metoda "Fac putina inchisoare si cand ies, conduc masini de lux si stau in vila" n-o sa mai mearga
Toate averile stranse din infractiuni financiare sau prin diverse fapte de coruptie ii vor reveni in intregime statului. Iar cine crede ca are o "portita" in trecerea bunurilor pe numele copiilor, sa nu mai spere.
Daca sumele se dovedesc furate, vor fi recuperate indiferent de cine este titularul de cont. Modificarile apar intr-un proiect de lege pus la punct de Guvern si vor completa, cel mai probabil, Codul Penal.
"Vedem de foarte multe ori situatii in care persoane care comit fapte de crima organizata si care realizeaza beneficii importante isi asuma riscul de a petrece un timp foarte scurt in puscarie stiind ca dupa eliberare vor putea sa conduca in continuare masini de lux si vor putea locui in vile care au fost obtinute prin ilegalitati", spune Laura Codruta Kovesi, Procuror General al Romaniei.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
In fata acestor realitati, cabinetul Boc va trimite Parlamentului proiectul prin care confiscarea averii ilegale sa poata fi extinsa.
"Nu este o diminuare a garantiilor fundamentale ale dreptului de proprietate. Trebuie ca acolo unde exista o condamnare pentru o infractiune cel in cauza sa faca el dovada ca averea pe care o are este dobandita in maniera licita", a declarat Emil Boc, prim-ministrul Romaniei.
Oficialii sustin ca prevederea nu ii vizeaza decat pe infractori.
"Proprietatea dobandita licit trebuie sa se bucure de garantii. Dar cea dobandita ilicit trebuie recuperata", a precizat Catalin Predoiu, ministrul Justitiei.
Si va fi recuperata averea dobandita cu 5 ani inainte de savarsirea infractiunii, daca ea depaseste veniturile legale. In plus si instanta va putea aprecia daca bunurile unui condamnat provin din ilegalitati.
Cum si opozitia a elaborat un proiect asemanator, ambele vor intra in dezbaterea Parlamentului in sesiunea de toamna.