Trebuie să ne îmbrăcăm mai gros. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Toamna
Shutterstock

Meteorologii au anunțat, luni, cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Conform prognozei pentru perioada 4-17 octombrie, vremea va fi normală în primele zile, dar se va răcori apoi. 

Banat

 

În primele zile se anunță valori uşor mai ridicate decât cele specifice primei decade de octombrie, cu maxime de 23...24 de grade şi minime de 9...12 grade, în medie. Începând din 6 octombrie însă, vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimţi mai întâi la temperaturile diurne, apoi şi la cele din cursul nopţilor, devenind mai rece decât în mod obişnuit. Astfel, în jurul datei de 10 octombrie, maximele termice vor fi de 13...15 grade, iar minimele de 6...8 grade. În a doua săptămână, vremea va fi răcoroasă (de altfel obişnuită spre mijlocul lunii octombrie), cu valori diurne de 16...18 grade şi nocturne de 5...9 grade, mediat regional.

În perioada 6-9 octombrie probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi moderate cantitativ va fi ridicată. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile ploi temporare, cu caracter local.

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump


Crișana

 

În debutul perioadei, vremea va fi uşor mai caldă decât normal, astfel că temperaturile diurne se vor situa, mediat regional, între 20 şi 24 de grade, iar cele nocturne vor fi de 8...12 grade. După  7 octombrie însă, vremea va intra într-un proces de răcire, cu maxime de 13...16 grade (mai scăzute decât cele înregistrate în mod obişnuit în prima jumătate a lunii octombrie), apoi şi minime de 6...8 grade. În a doua săptămână vor fi 16...18 grade ziua şi 5...8 grade noaptea.

În perioada 6-9 octombrie probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse, moderate cantitativ, va fi ridicată. În a doua parte a intervalului de referinţă, vor fi posibile ploi temporare, cu caracter local.


Transilvania

 

În prima săptămână, valorile diurne ale temperaturii aerului vor fi apropiate şi local, în vestul regiunii, mai ridicate decât cele specifice primei decade de octombrie, respectiv 17...22 de grade, în medie, nopţile vor fi însă răcoroase în mare parte a regiunii -minime termice de 3...8 grade, iar în depresiuni chiar în jurul a 0 grade. Între 7 şi 10 octombrie, vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimţi la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori de 11...15 grade (mai scăzute decât cele înregistrate în mod obişnuit în această perioadă din an), iar cele minime se vor situa între 1 şi 6 grade, posibil uşor negative în estul zonei. Pentru a doua săptămână, nu sunt estimate variaţii termice semnificative, menţinându-se în general un ecart mediu apropiat de cel normal la mijlocul lunii octombrie, cu maxime de 13...17 grade şi minime de 0...6 grade.

În primele zile, regimul pluviometric se va menţine deficitar, însă în jurul datei de 8 octombrie şi temporar în cea de-a doua săptămână probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată.

 

Maramureș

 

În debutul perioadei, vremea va fi mai caldă decât normal - 19 şi 22 de grade ziua și 5...8 grade noaptea. După data de 7 octombrie însă, vremea va intra într-un proces de răcire ce se va resimţi mai întâi la temperaturile maxime, care vor ajunge la valori de 12...15 grade (mai scăzute decât cele climatologic specifice în prima jumătate a lunii octombrie), apoi şi la cele minime, care vor fi de 3...5 grade. Estimările prognostice pentru a doua săptămână indică un regim termic fără variaţii importante de la o zi la alta, vremea menţinându-se în general în limite apropiate de cele obişnuite la mijlocul lunii octombrie, cu valori diurne de 15...17 grade şi nocturne de 4...7 grade, mediat regional.

În primele zile nu va ploua, iar după data de 8 octombrie probabilitatea pentru ploi locale, temporare va fi relativ ridicată.


Moldova

 

Vremea va fi în răcire, de la valori apropiate de cele normale în această perioadă din an în primele zile (maxime termice de 16....19 grade şi minime de 4...8 grade) la temperaturi mai

mici decât cele climatologic specifice, astfel că în intervalul 8 - 10 octombrie cele diurne vor fi de 10...13 grade, iar cele nocturne de 2...6 grade, mediat regional. Ulterior, valorile termice, cu precădere cele diurne, vor fi în creştere uşoară şi se vor situa în general în jurul celor obişnuite la mijlocul lunii octombrie, cu un ecart mediu al maximelor de 15...18 grade şi al minimelor de 4...7 grade.

Regimul pluviometric va continua să fie deficitar, probabilitatea de ploaie fiind mai ridicată în jurul datei de 8 octombrie, mai ales în sudul regiunii, iar pe alocuri ploi în general slabe vor fi posibile în unele zile din a doua săptămână.

 

 

Dobrogea

 

Vremea răcoroasă va caracteriza cea mai mare parte a intervalului de referinţă, astfel că, în medie, vor fi temperaturi maxime de 15...18 grade şi minime de 8...11 grade. În perioada 8 - 10 octombrie vremea va fi chiar rece pentru prima decadă de octombrie, cu un ecart mediu al valorilor diurne de 12...14 grade şi al celor nocturne de 6...9 grade. O uşoară încălzire este estimată pentru finalul intervalului de referinţă.

Regimul pluviometric va fi în continuare deficitar, doar în jurul datei de 8 octombrie fiind o probabilitate mai mare pentru ploi pe arii extinse.


Muntenia

 

În primele zile, temperatura va fi normală pentru această perioadă, maxime de 16...20 de grade şi minime de 5...8 grade. În perioada 8 - 10 octombrie însă, zilele vor deveni reci, cu un ecart mediu al maximelor de 12...15 grade. Estimările prognostice pentru cea de-a doua săptămână indică valori în general apropiate de cele climatologic specifice pentru mijlocul lunii octombrie, ziua cu 16...18 grade, iar noaptea 5...9 grade, mediat regional, posibil în creştere uşoară la finalul intervalului.

Regimul pluviometric va continua să fie deficitar la începutul intervalului, probabilitatea de ploaie fiind mai ridicată în jurul datei de 8 octombrie, iar pe alocuri ploi în general slabe vor fi posibile în unele zile din a doua săptămână.

 

Oltenia

 

Intervalul va debuta cu un regim termic caracterizat de valori în jurul celor specifice primei decade de octombrie, cu maxime de 18...21 de grade şi minime de 7...11 grade, în medie. În perioada 8 - 10 octombrie însă, zilele vor deveni reci, cu un ecart mediu al maximelor de 11...15 grade. Estimările prognostice pentru cea de-a doua săptămână indică un regim al temperaturilor în general apropiat de normal pentru mijlocul lunii octombrie, cu valori diurne de 15...18 grade şi nocturne de 4...9 grade, mediat regional, posibil în creştere uşoară la finalul intervalului.

În perioada 7-9 octombrie probabilitatea de ploaie va fi ridicată, dar în restul intervalului de referinţă, cu precădere în primele zile, regimul pluviometric va fi deficitar.

 

La munte

 

În debutul perioadei, valorile termice vor fi apropiate de cele normale în prima decadă de octombrie (în medie maxime de 11...15 grade şi minime de 2...7 grade, cu valori mai scăzute la peste 1700 m altitudine, unde noaptea vor fi negative). Între 7 şi 10 octombrie vremea va fi rece, cu un ecart termic mediu diurn de 4...10 grade şi nocturn de -4...4 grade. Ulterior, temperaturile -cu precădere cele diurne- vor fi în creştere uşoară şi se vor situa în jurul celor climatologic specifice periodei din an.

Probabilitatea pentru precipitaţii locale va fi mai ridicată în perioada 7 - 9 octombrie cu precădere în masivele meridionale (unde la peste 1700 m altitudine vor fi temporar şi ninsori sau lapoviţă), precum şi în unele zile din cea de a doua săptămână.

 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Ninge abundent în centrul ţării, iar drumarii acţionează cu peste 150 de utilaje de deszăpezire. Recomandările autorităților
Ninge abundent în centrul ţării, iar drumarii acţionează cu peste 150 de utilaje de deszăpezire. Recomandările autorităților

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov anunţă că intervine cu peste 150 de utilaje de deszăpezire pe toate drumurile naţionale şi autostrăzile din cinci judeţe din centrul ţării, unde ninge abundemt încă de miercuri noapte.

Un spital din Iași a fost amendat după ce un brancardier a murit în timp ce era în comă alcoolică la serviciu
Un spital din Iași a fost amendat după ce un brancardier a murit în timp ce era în comă alcoolică la serviciu

Un spital din Iași a fost amendat de Inspectoratul Teritorial de Munca, după ce un brancardier a murit la serviciu în comă alcoolică.

Un executor judecătoresc din București a fost ademenit și sechestrat în casa unei dame de companie. Ce a urmat
Un executor judecătoresc din București a fost ademenit și sechestrat în casa unei dame de companie. Ce a urmat

Întâmplare terifiantă în Capitală! Un executor judecătoresc a fost sechestrat o noapte întreagă în locuința unei dame de companie pe care o cunoscuse de un an!

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.