Transparență obligatorie la stat. Demnitarii vor trebui să facă publice toate întâlnirile. Limită de 100 de euro la cadouri
Demnitarii din Guvern - de la miniștri, la secretari și consilieri de stat - nu vor mai putea primi cadouri mai scumpe de 100 de euro și, în niciun caz, de la cei cu care au relații instituționale.
Potrivit acestei legi promulgate de președinte, demnitarii vor fi obligați să afișeze public, pe un portal online, cu cine se întâlnesc și de ce.
Membrii guvernului, șeful de cancelarie, secretarii de stat și consilierii de stat NU vor mai putea să accepte ori să ceară cadouri. Este vorba despre daruri de la persoane fizice și companii, în cazul în care au legături cu instituțiile pentru care lucrează, adică dacă cer licențe, avize, autorizații sau participă la licitații cu statul.
Pe lista de cadouri interzise apar bunuri și servicii - de la bani, carduri, vouchere, călătorii, până la invitații la evenimente sau la cursuri. Sunt exceptate darurile cu o valoare mai mică de 100 de euro, primite de la persoane sau firme cu care instituția nu are legături. Până acum, darurile declarate de demnitarii români au fost și mai scumpe de atât.
Cadourile primite de oficialii români
Seturi de cești de cafea, tablouri, platouri, cutii de lemn și alte obiecte decorative din ceramică sunt printre cadourile cele mai valoroase primite de demnitarii Ministerului de Afaceri Externe anul trecut. Ele valorează de la 10 euro până la 150 de euro, cele mai scumpe.
Vorbim de un covor primit de fostul ministru Luminița Odobescu din Bosnia și Herțegovina și de un vas de jad din Coreea de Sud. O cutie de bijuterii de la șeful statului irakian, o brățară de argint suflată cu aur din Croația, dar și un cuțit cu specific Sultanatului Oman sunt și ele cadouri rămase în patrimoniul ministerului.
În schimb, la Secretariatul General al Guvernului, majoritatea cadourilor primite au forme de sticle - nu pictate, ci umplute cu whiskey și vin roșu, acompaniate de trabucuri și dulcețuri.
Multe cadouri primite de membrii guvernului sunt simbolice. De exemplu, premierul Marcel Ciolacu a primit de la Papa Francisc un basorelief de bronz, cu un mesaj de bun venit adresat comunității de români.
La alte instituții, lista de cadouri, fie și simbolice, este săracă sau nu a fost făcută publică.
Tot pentru mai multă transparență și pentru a preveni eventuale situații de conflicte de interese, demnitarii vor trebui să scrie în portalul online Registrul Unic al Transparenței Intereselor cu cine au întâlniri oficiale și care este motivul.