Traian Basescu s-a intalnit cu Papa Benedict al XVI-lea. "Nu voi mai trai un asemenea sentiment"

Ultima actualizare: 18-02-2013 07:01

Presedintele Traian Basescu a spus, vineri, dupa ce a fost primit de catre Papa Benedict al XVI-lea, ca a avut o intalnire unica, ce va ramane in sufletul sau pentru tot restul vietii, fiind convins ca nu va mai trai vreodata un sentiment asemanator.

"Am avut astazi o intalnire care va ramane in sufletul meu pentru tot restul vietii. Intalnirea cu Papa Benedict al XVI-lea va ramane un eveniment nu politic, unul de suflet, in care am intalnit un om, un Papa, mai puternic decat acela cu care m-am intalnit in 2008, la Palatul Gandolfo. Am avut sentimentul ca in fata mea era un papa care nu avea decat un mesaj: 'vreau sa fii bun'. Un om care prin privire, prin vorba, prin inteligenta frazelor nu spunea decat ca are de comunicat pentru viitor", a spus Traian Basescu.

Presedintele a adaugat ca el crede ca Papa i-a comunicat in primul rand ca "avem nevoie de o luma mai buna si ca avem nevoie sa fim mai buni unii cu altii".

"Din faptul ca vizita mea nu a fost anulata am inteles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru poporul roman. Am inteles respectul Papei Benedict al XVI-lea pentru ecumenism. Am inteles mana intinsa crestinilor ortodocsi de crestinii catolici. Am transmis Papei Benedict al XVI-lea mesajul catolicilor si ortodocsilor din Romania. Un mesaj de solidaritate, de respect, un mesaj de intelegere", a adaugat Basescu.

El a aspus ca a avut onoarea sa intalneasca unul din cei mai mari teologi si filosofi ai lumii de astazi. "Si am sentimentul ca cele 47 de carti exceptionale pe care le-a scris sunt doar inceputul. Sentimentul intalnirii de astazi este ca m-am intalnit cu un papa, mai bun poate ca noi toti la un loc si gata sa ne dea din bunatatea lui pentru totdeauna", a adaugat presedintele.

"Sa ma scuzati pentru sinceritate, dar daca nu as fi sincer, mai bine nu as vorbi. Sentimentul cu care am plecat a fost acela ca am avut o intalnire unica, care nu se va mai repeta, si care nici nu va mai putea avea vreodata un sentiment asemanator", a continuat Traian Basescu.

Presedintele a vorbit si despre relatiile dintre Romania si Vatican.

"Relatiile noastre diplomatice sunt excelente, au o frecventa ridicata chiar si la cel mai inalt nivel si nici nu ar putea fi altfel atat timp cat Vaticanul, prin vocea Papei Benedict al XVI-lea, a sustinut romanii care se afla in Spania, Italia, in Franta si in alta parte. Mesajul Papei pentru imigranti a fost acela de sustinere pentru milioane de romani care se afla in afara granitelor tarii si practic s-a pus ca un scut pentru acestia.

Procesele la CEDO din ultimii trei ani, cand ori Romania a sustinut Vaticanul, ori Vaticanul la solicitarea Romaniei a dat sprijin in procese Romaniei sunt o alta marturie a relatiilor excelente dintre tara mea si Vatican", a spus Traian Basescu.

El a multumit Vaticanului si Bisericii Catolice pentru punerea la dispozitia ortodocsilor romani a sute de biserici in Italia si in Spania pentru ca in acestea sa slujeasca preoti ortodocsi romani.

Presedintele a facut aceste afirmatii in discursul tinut la receptia organizata la Palazzo Brancaccio din Roma, unde au fost prezenti reprezentantii comunitatilor religioase ortodoxe, catolice si greco-catolice romanesti de la Roma, romani din Italia, cardinalii si episcopii presedinti de Dicasterii, membri ai organizatiilor si miscarilor catolice care au proiecte de colaborare cu Romania, membri ai corpului diplomatic acreditat la Vatican.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO