Motivul pentru care un grup de colindători din Iași refuză să primească bani. Ce le dau oamenii în schimb
Vremea colindelor a început! La Iaşi, de exemplu, mai mulţi tineri, veseli şi plini de energie, se întâlnesc seară de seară după serviciu şi merg prin oraş să aducă în sufletele oamenilor magia Crăciunului.
Iar la Oradea, sute de elevi îi încântă pe locuitori şi pe turişti cu recitalul lor deosebit.
Ceata de colindători se numeşte "Talpalarii". Printre tineri se numără şi Iulita de 24 de ani, doctorandă în economie şi care lucrează la o firmă de traduceri din Iaşi.
Reporter: Nu eşti obosită după serviciu?
Iulita Surugiu, colindător: Ba nu, vin aici şi mă odihnesc, colindele sunt o bucurie şi mă încarc de energie şi uit de oboseală.
Pentru gestul lor, tinerii nu primesc bani ci primesc fructe, aperitive şi prăjituri de post.
Reporter: Ştiu că nu primiţi bani, de ce?
Andrei Agache, dirijor ceata de colindători "Talpalarii": În primul rând pentru că lucrăm şi ne putem autofinanţa, dar şi pentru că mergem să vestim Naşterea lui Hristos şi nu mergem să strângem bani".
Reporter: Cum e să aveţi casa plină de oameni?
Bărbat: Multă emoţie şi bucurie în acelaşi timp, bucuria sărbătorii Naşterii Domnului. În fiecare an am petrecut-o aşa cu colindători şi cu casa plină.
Şi o ceată de colindători de la Episcopia Romano-Catolică din Iaşi a început să vestească Naşterea Domnului. Le-au cântat şi pacientelor de la Maternitatea Elenă Doamnă.
Mamă: "Foarte frumos, mi-am adus mâine de sărbătorile de altă dată, pentru că acum nu prea se mai colinda. Este foarte bine pentru noi că suntem în spital, aici cine mai colindă?"
Şi la Oradea, sute de Moşi Crăciuni - elevi ai Liceului greco-catolic din oraş - au adus bucurie locuitorilor şi turiştilor cu colinde transmise din generaţie în generaţie.
Femeie: "Mai mult decât minunaţi. În fiecare an, peste 300 de moşuleţi ne încântă cu colinzi."