Traditie unica in Joia Mare, intr-un sat din Alba. Localnicii de 60 de ani pornesc in procesiune pe ulite, pana la biserica
In Joia Mare, localnicii unui sat din judetul Alba pastreaza de zeci de ani o traditie unica, cea a Păștenilor.
Imbracati in straie populare, localnicii care anul acesta implinesc frumoasa varsta de 60 de ani, considerata un prag al intelepciunii, - pornesc in procesiune pe ulita, purtand cosuri cu paine si vin, pe care preotul le va sfinti apoi in biserica si le va imparti tuturor membrilor comunitatii, in noaptea de Inviere.
Printre cei 48 de Pasteni sarbatoriti anul acesta in localitatea Vinerea, il intalnim si pe domnul Herlea, care a venit tocmai din Michigan, Statele Unite, ca sa ia parte la acest obicei din joia mare. Este plecat de 20 de ani din tara, dar o parte din suflet, spune el, i-a ramas aici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mircea Herlea: "Este un moment foarte important la care a trebuit sa iau parte alaturi de cei de leatul meu si am asteptat aceasta zi pentru a fi impreuna cu toata comunitatea."
Un alt domn Herlea, din Vinerea, traieste acum in Spania, insa, cum se numara printre care anul acesta implinesc 60 de ani, nu putea lipsi de la marea adunare a Pastenilor.
Sabin Herlea: "E foarte important acest eveniment, am venit din centrul Spaniei, din Madrid. Este foarte important sa participi la Inviere, sa ajungi varsta de 60 de ani si sa impartasesti Pastele integii comunitati"
Localnica: "Este important acest obicei pentru ca se intalnesc toti cei care sunt plecati din comunitate, ca sa participe."
Procesiunea Pastenilor porneste de la cel mai vrednic gospodar din sat si strabate ulitele, pana la biserica.
Aurel Hiriza, localnic: "Noi avem o misiune foarte importanta. Toti cei care implinim 60 de ani anul acesta suntem Pasteni si dam painea si vinul din care vor fi pregatite Pastile, ce vor fi impartite in noaptea de Inviere."
Mircea Mosneag, preot: "E un obicei vechi de zeci de ani, care se pastreaza in localitatea noastra si astazi vin acasa pentru a lua parte la acest obicei frumos."
Anul acesta, cei 48 de sarbatoriti au adunat 35 de paini si 350 de litri de vin.
Dincolo de obiceiul Pastenilor, specific acestei zone din Alba, astazi, in Joia Mare, gospodinele din toata tara vopsesc ouale care vor impodobi mesele de Pasti.