Toxa, mândria poliției din Iași. Câinele de asalt are peste 500 de misiuni îndeplinite
Îi depistează pe infractori cu precizie maximă și sunt parteneri de nădejde, inclusiv după orele de program. Este vorba despre câinii polițiști, care au devenit spaima infractorilor din Iași, în ultimii ani.
Participă la mii de misiuni, iar când ating vârsta de pensionare sunt adoptați de obicei de "colegii" lor de muncă.
Toxa este câine polițist de asalt și are aproape 7 ani, toți petrecuți la Poliția din Iași, unde a dus cu bine la capăt peste 500 de misiuni. Am găsit-o la marginea Iașiului, unde se antreneaza zilnic. Pentru ea, exercițiile au devenit o joacă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Luptator SAS Iași: "Un factor descurajator, simpla ei prezență, mai ales că este din rasa rottweiler și toată lumea știe că aceștia sunt câini relativ periculoși. Anternamentele sunt individuale. Acasă este un câine deosebit".
Comisar Șef Gabriel Schiopu, șef SAS Iași: "Misiunile se rezolvă mai ușor cu exemplarele canine aflate în dotare. În general, persoanele vizate, în prezența exemplarelor canine, sunt mai reținute în a interveni asupra polițiștilor".
Peste un an, Toxa ar putea ieși la pensie, dar va fi adoptată de partenerul ei de la muncă. Între timp, Rex, un ciobănesc german de 5 luni, se pregătește să devină câine polițist și ia lecții de dresaj.
Plutonier adjutant Nicu Popa, Inspectoratul Județean de Jandarmi Iași: "Ei ne ajută foarte mult în a folosi cât mai eficient resursele umane, un câine putând acoperi munca a 20 de colegi de căutare".
Căpitan Mihai Cojocariu, purtător de cuvânt IJJI Iași: "Ajută foarte mult elementele de dispozitiv, având în vedere mobilitatea acestora, rolul preventiv pe care îl au, acel efect psihologic pe care îl produc în zona lor de acțiune".
Înainte de a participa la misiuni, câinii trebuie să urmeze cursuri de dresaj la Centrul Chinologic de la Sibiu. Durează cel puțin 4 luni și sunt urmate de testări pe care patrupezii trebuie să le treacă cu brio.