Totul se scumpește în Turcia, de la legumele importate până la sejururile all-inclusive. Rata inflației a ajuns la 68,5%
Principalul partener comercial al României, din afara Uniunii Europene,Turcia, se confruntă din nou cu o inflație în creștere, care ne afectează și pe noi.
Pe lângă faptul că vacanțele acolo vor fi mai scumpe, tot ce importăm din Turcia vine cu un preț mărit. Vorbim despre mii de articole - de la materiale de construcții și mașini până la tomate.
Românii iubesc Turcia pentru hotelurile ultra-all inclusive, varietatea de mâncăruri și băuturi, parcurile acvatice și zonele de distracție. Și peste toate, pentru prețurile mici. La acest capitol, însă situația se schimbă. Vacanțele din această vară ne vor costa mai mult.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Alina Deaconu, agent de turism: „Comparativ cu anul 2023, tarifele au crescut cu 10-15%. Ca un exemplu, pentru iunie 2024, un sejur pentru doi adulți, 5 stele, all-inclusive în Side, 1.800 de euro pentru 2 persoane.”
Aceasta nu este însă scumpirea principală. Când veți ajunge în Turcia, veți observa creșteri de preț semnificative, mai ales dacă nu ați mai fost acolo de 3 ani.
În Antalya, un prânz pentru doi, într-un restaurant mediu, a ajuns să coste peste 37 de euro, aproape triplu decât în 2021. Pentru un cappucino veți plăti cu un euro mai mult. În magazine și piețe, creșterile sunt cuprinse între 20 şi 40%, de pildă la portocale, roșii și brânză.
Dar cel mai mult s-au scumpit serviciile: închirierea unui teren de tenis costă peste 15 euro pe oră, față de 9, cât era acum 3 ani.
Recomandarea este să plătiți cu euro sau dolari, pentru că prețurile în aceste monede sunt mai stabile.
Ciprian Enea, consultant în turism: „Sunt foarte puțini turiști care schimbă bani și plătesc în lire locale, ba chiar am sesizat că sunt turiști reticenți în a pune cardul în anumite mall-uri pentru că pot apărea comisioane foarte mari.”
Cosmin Vasile merge în Istanbul o dată la trei luni și a simțit inflația din ultima vreme.
Cosmin Vasile: „O porție de mâncare duce undeva spre 7, 8 poate 10 euro. Anul trecut, undeva la vreo 5 euro era o porție de mâncare de pui.”
Marian Ţaţa are un velier cu care face excursii pe mare. Taxa pe care o plătește ca să-și țină ambarcațiunea legată la cheu, într-un port, aproape că s-a dublat.
Marian Taţa, navigator: „În urmă cu doi ani eram într-o altă marină unde plăteam 8 mii de euro, dar acolo a crescut la 14.000 anul acesta.”
Nu doar călătoriile în Turcia devin costisitoare, ci și produsele pe care le aducem de acolo: uleiuri industriale, materiale de construcții, articole din fier sau plastic, alimente. Anul trecut am cumpărat de la partenerii turci marfă de peste 6 miliarde de euro.
La capitolul roşii, suntem principalul client al Turciei. Anul acesta, tomatele lor se vând la piață cu 10 lei kilogramul.
Sonia Gâia, vânzătoare: „Automat dacă sunt scumpe la ei sunt scumpe și la noi.”
După doi ani în care prețurile au crescut vertiginos, lucrurile păreau să se liniștească în Turcia, dar iată că inflația e din nou pe o pantă crescătoare - luna trecută a urcat la 68.5%, în vreme ce în martie 2023 era de 50%.
Ca să puteți compara, la noi, rata anuală a inflației a ajuns la 7,23%.