Tot mai puțini pești pe râul Olt, din cauza cormoranilor. „Fauna piscicolă de pe Valea Oltului s-a înjumătățit”
Peștii sunt din ce în ce mai greu de găsit în râul Olt, se plâng pescarii din Sibiu. De vină ar fi cormoranii, spun aceștia, care s-au înmulțit peste măsură.
Vânătoarea păsărilor din această specie nu e posibilă, deși Legea a fost special modificată în Parlament. Noile reguli sunt contestate de organizațiile pentru mediu, care blochează în instanță așa-numitele „cote de recoltare”.
Pescarii strâng semnături, dar și imagini doveditoare, pentru a convinge autoritățile că trebuie luate urgent măsuri.
Pe malurile Oltului, în mai multe zone din județul Sibiu, stoluri întregi de cormorani și-au făcut sălaș in zona localităților Turnu Roșu, Boița, Avrig, Porumbacu și Scoreiu.
Cormoranii sunt protejaţi de Uniunea Europeană, dar în ultimele două decenii s-au înmulțit necontrolat. Se hrănesc nu doar cu peştii din mediul sălbatic, ci şi cu cei din fermele piscicole. Câţi sunt acum, nu e clar, însă între 2008 şi 2013 erau înregistrate aproximativ 136.000 de exemplare la noi în ţară, conform datelor Agenției Naționale de Pescuit și Agricultură.
Alexandru Mareș, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu: „Consumă destul de mult pește. Dacă estimăm că sunt câteva mii de cormorani în zona noastră, zilnic ei trebuie să mănânce niște sute de kilograme de undeva”.
Temerea cea mai mare a pescarilor este că, în ciuda populării Oltului cu puiet, cormoranii vor epuiza în curând resursele.
Iulian Cânduleț, paznic de pescuit și vânătoare: „Trebuie aprobată o cotă de recoltă. S-ar mai reduce puțin din efective, clar pește ar fi mai mult, pentru că nu știu câți dintre dumneavoastră știți, un cormoran consumă între 300 de grame și un kilogram de pește pe zi”.
Zsolt Benzar, pescar sportiv profesionist: „În ultima perioadă am observat că fauna piscicolă de pe Valea Oltului s-a înjumătățit. Eu consider că factorul principal care ajută la dispariția peștilor este cormoranul”.
În luna iunie 2020 a fost promulgată o lege iniţiată de mai mulţi parlamentari, care permitea vânarea cormoranului mare - una dintre cele două specii care trăiesc la noi în ţara - în sezonul rece. De atunci însă, cotele de vânătoare stabilite de Ministerul Mediului au fost suspendate în instanţă, la sesizarea unor ONG-uri.