Tot mai mulți urși se avântă noaptea în orașele aflate lângă păduri. Ce spun specialiștii
De când au fost impuse noile restricții, iar oamenii circulă mai puțin seara, după ora 20, pe străzile pustii din orașele aflate lângă păduri își fac apariția urșii.
Animalele au prins curaj și vin în zonele locuite să caute de mâncare, mai ales la tomberoane.
În noaptea noaptea de vineri spre sâmbătă, într-un cartier din Sinaia, pe străzile pustii patrulau o ursoaică şi patru pui. La un moment dat, ursuleţii au dispărut printre mașinile parcate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un alt urs care căuta probabil mâncare şi-a făcut apariţia şi într-un cartier de la marginea Brașovului.
Daniel Cojocaru, localnic: „Ca un copil aşa, care descoperă lucruri, se vede şi în filmare. Căuta pe la ghivece, probabil hrană”.
În această perioadă, pădurea nu oferă încă suficientă hrană urşilor şi de aceea, abia ieşite din hibernare, animalele sunt tentate să se apropie de zonele locuite.
Csibi Magor, specialist în biodiversitate: „Acuma, după ce intrăm destul de repede în case, oraşele noastre au activitate şi nivel de zgomot mult mai redus, aşa că, cumva, curajul lor ar putea să fie mai mare în astfel de situaţii”.
La Târgu Mureş, un ursuleţ care intră frecvent în curţile oamenilor a fost tranchilizat şi capturat sâmbătă dimineaţă. Specialiştii i-au montat şi un colier cu GPS.
Vasile Silaghi, vânător: „Primăvara coboară spre locuri de hrănire. În zona localităţilor simt miros de mâncare şi găsesc hrană mai uşor. Ăsta aici avea perimetrul”.
Ursuleţul nu a atacat pe nimeni, dar oamenii se speriau atunci când îl vedeau în curţile lor.
Domokos Csaba, biolog: „E vorba de un urs subadult, 3-4 ani, 80 kilograme. De două săptămâni încercam să-l capturăm. I-am dat cu spray de urs, asta înseamnă că îl stresăm un pic, în ideea în care speram că asta va determina să nu mai intre în localitate, ca să ţină o distanţă”.
Ursuleţul, sănătos şi în condiţie bună, a fost transportat în Munţii Călimani. Pentru că este un exemplar tânăr, va purta colierul de monitorizare patru luni, apoi acesta va fi schimbat. Între timp, specialiştii îi vor urmări deplasările şi vor aduna date despre el.