Explicația Ministerului Mediului, după ce un ONG care a salvat doi pui de urs a fost amendat cu 10.000 de lei

Dată publicare: 05-04-2021 08:21
Dată actualizare: 05-04-2021 08:30


Urs

Pe principiul "Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită", femeia din Sibiu care a sărit în ajutorul a doi pui de urs a fost amendată cu zece mii de lei de Gardă de Mediu.

I s-a reproşat că a dus animalele, găsite într-o stare precară, la Zărnești, unde sunt îngrijite astfel de sălbăticiuni. Autoritățile susțin că n-a fost respectată legea și că voluntarii care au intervenit împreună cu ea au făcut mai multe greșeli.

Puii, care au două luni, au fost găsiţi de un bărbat la începutul săptămânii, în curtea unei cabane din judeţul Sibiu. Omul a încercat să dea de ursoaică şi a hrănit micile sălbăticiuni cum a ştiut mai bine. Pentru că starea lor de sănătate se agrava, a cerut ajutorul unei asociaţii din Zărnești. La rândul lor, voluntarii de acolo au apelat la o asociaţie din Sibiu.

Miruna Gritu, preşedinte Asociaţia Prietenii Berzelor: "Am ajuns la ursuleţi, nu erau deloc bine. Am vorbit cu fondul de vânătoare de acolo. M-au trimis la jandarmi, de la jandarmi la Poliția Animalelor, de aici la Serviciul Explozibili şi Arme Periculose. Nu avea nimeni nicio soluţie pentru situaţia în care noi ne aflăm.”

Cum ursuleţii erau în pericol, oamenii au hotărât să îi ducă la sanctuarul de la Zarneşti pentru a fi îngrijiţi.

Miruna Gritu, preşedinte Asociaţia Prietenii Berzelor: "Am hotărât că cel mai important este să salvăm ursuleţii şi să ajungă acolo unde sunt oameni care se ocupă exclusiv de specia respectivă.”

Puii şi-au recăpătat puterile, numai că cei care le-au venit în ajutor sunt buni de plată.

Miruna Gritu, preşedinte Asociaţia Prietenii Berzelor: "Am primit o amendă de 10.000 e lei pentru că nu am anunţat Garda de Mediu.”

Potrivit Ministerului Mediului, voluntarii au făcut mai multe greşeli. Nu au anunţat Garda de Mediu că dețin puii de urs, au transportat ilegal animalele, în condiţii nepotrivite și au ignorat în mod repetat mesajele comisarilor. În plus, sunt acuzaţi că nu au apelat la un medic specialist. Asta deşi asociaţia dispune de serviciile unui veterinar. Oficialii au mai transmis că a fost luată greşit decizia de a duce animalele la Zărnești, pentru că locul este destinat exclusiv exemplarelor mature.

Şi bărbatul care a dat alarma ar putea avea probleme.

Paula Ciotloș, vicepreşedinte Asociaţia Milioane de Prieteni: "Acel domn ar putea să răspundă şi el penal sau să primească o amendă şi el pentru că a salvat nişte urşi.”

Reprezentanţii asociaţiei din Sibiu spun că vor contesta amenda în instanţă.

Sursa: StirilePROTV

Tags: ursi, zarnesti,


VIDEO PROTVPLUS.RO