„Schema” prin care românii pot face un profit uriaș de pe urma locuințelor lor. Fenomenul care a luat amploare
Fenomenul închirierii în regim hotelier a luat amploare. Tot mai mulți proprietari preferă să procedeze astfel cu locuințele pe care le dețin, pentru că profitul este mai mare.
Ies în câștig și turiștii și oamenii de afaceri care au nevoie de cazare doar câteva zile, pentru că plătesc mai puțin decât la hotel. Proprietarii sunt obligați să obțină un certificat de clasificare de la Ministerul Turismului, însă unii închiriază la negru și nu plătesc taxe.
Zeci de anunțuri cu locuințe închiriate în regim hotelier sunt postate zilnic pe platformele de profil. Unele nu sunt însă închiriate legal.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În România, oricine își poate închiria locuințele pe care le deține, însă doar în baza clasificării emise de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
Ca să obțină certificatul de clasificare proprietarii trebuie să treacă prin mai multe etape. Pe lângă cererile și fișele standardizate care se găsesc pe site-ul ministerului, ei trebuie să prezinte și actele de proprietate ale locuinței. De asemenea, proprietarii au nevoie, inclusiv de acordul vecinilor pentru închiriere.
Proprietarii câștigă mai mult cu regimul hotelier.
Cerere mare din partea proprietarilor
De pildă, în București, un apartament cu două camere se închiriază în medie cu 470 de euro pe lună. Însă, în regim hotelier, proprietarul poată să câștige lunar chiar și 1.500 de euro. La fel se întâmplă și în alte orașe.
Christian Tudorache, CEO și cofondatorul unei agenții imobiliare: „Trebuie ca fiecare proprietar să ia în calcul riscurile pe care le are atunci când când închiriază în regim hotelier, numărul oamenilor care se perindă în apartamente este mult mai mare, iar probabilitatea de a recupera eventualele daune este mult mai mică decât dacă ai un chiriaș pe termen lung”.
Și firmele de curățenie au observat o cerere mai mare din partea acestor proprietari.
Loredana Moraru, director de vânzări: „Este clar că există o cerere mai mare în privința asta pe diferite zone ia amploare din ce în ce mai mult pe cererea asta de curățenie pe regim hotelier și de aici ne dăm seama că funcționează tipul ăsta de business”.
Potrivit Ministerului Economiei și Turismului, la nivel național în acest an au fost eliberate peste 2.000 de certificate de clasificare pentru locuințe și hoteluri.